Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Mercimek Ahmet

Mercimek Ahmet

Doğum Tarihi: -

Mercimek Ahmet kaç yaşında : -

Burcu:

Meslek:

Doğum Yeri:

Çevirmen, Divan edebiyatı yazarı, Sultan II. Murat devrinde yaşamıştır.

Farsça'dan çevirisini yaptığı Kabusname eseriyle ünlenmiştir.


Mercimek Ahmet, 15. yüzyıl divan edebiyatı yazarıdır. Babasının adı İlyas’dır. Nerede doğduğu ve öldüğü hakkında kesin bilgi yoktur. Devrinin en büyük bilginlerinden ders aldı. Babasının ölümü üzerine büyük medreselerde ders vermeye başladı.

Mercimek Ahmet 500 yıl kadar önce yani 15'inci yüzyılda yaşamış bir çevirmen. Hayattaki en büyük başarısı Farsça bir kitabı Türkçeye çevirmek. Ama bu işi öyle bir bilgi ve beceri ile yapmış ki, üzerinden asırlar geçmiş olmasına rağmen eser hala erbabı için çok önemli bir kaynak sayılıyor.

Mercimek Ahmet, Sultan 2.Murat'ın emriyle ; 11.yüzyılda Kuhistan hanlarından Keykâvus'un, oğlu Giylanşah’a nasihattarından oluşan “Kabusname”yi Farsça'dan Türkçeye çevirisini 15. Yüzyılda yapmıştır. Çeviride kullandığı sade, herkes tarafından anlaşılabilir Türkçe, eserin günümüze kadar ulaşmasında etkilidir. Asrının Anadolu Türkçesi’nin güzel bir örneğidir. İçinde ahlâk, görgü, sağlık, ticaret, astronomi, musiki, av, şiirler vb. konularında bilgi ve öğütler vardır.

Bu eseri, birinci baskısı 1944 yılında Orhan Şaik Gökyay, önsöz ve notlar ilave ederek Milli Eğitim Bakanlığı yayınları arasında bastırmıştır.

Önsözün ilk cümlesinde şu bilgi var: "Kabusname, Ziyar oğullarından Emir Unsurül Maali Keykavus tarafından hicretin 475'inci yılında oğlu Giylanşah'a yazılmıştır." Tarihi gerçeklere dayanarak kitabın 11'inci yüzyıl sonlarında yazıldığı tahmin ediliyor. Yazarının adı kısaca Keykavus. Eser Farsça kaleme alınmış. Kitap, yazarın oğluna verdiği bilgileri ve tavsiyeleri derli toplu bir hale getirmesinden oluşuyor. Zaten kitabın asıl adı "Nasihatname" yani bir çeşit öğütler kitabı. Buna rağmen nasihatname yerine yazarın dedesinin adından gelen "Kabusname" ismi tercih edilmiş. Kitap İngilizceye, Fransızcaya, Almancaya ve Rusçaya da çevrilmiştir.

Kaynak:Biyografiler.com