Tarihte yolculuk : 6 Mart
Tarihte 6 mart günü neler yaşandı. Tarihte bugün Biyografiler.com
6 Mart 1521
Ferdinand Macellan Guam'a vardı.
6 Mart 1869
Dimitri İvanoviç Mendeleev, ilk periyodik tabloyu açıkladı.
6 Mart 1924
Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. hükümeti İsmet İnönü'nün başbakanlığında kuruldu.
6 Mart 1927
İstanbul Radyosu yayına başladı.
6 Mart 1972
TBMM Adalet Komisyonu, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam cezalarını onayladı.
6 Mart 1964
Cassius Clay, resmi olarak Muhammed Ali adını aldı.
6 Mart 1980
Maliye Bakanı İsmet Sezgin, dünyada yiyecek maddesi ithal etmeyen birkaç ülkesinden biri olan Türkiye'nin bu özelliğini Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu yıl kaybettiğini söyledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlardan dolayı 1980 yılı içerisinde yağ ve şeker ithal edileceğini söyledi.
6 Mart 1935
Tiyatro yazarı Refik Ahmet Nuri Sekizinci, Ankara'da vefat etti.
6 Mart 1714
İngiliz mühendis Henry Mill daktilo makinesinin patentini aldı.
6 Mart 1920
Çağdaş Türk edebiyatının öncülerinden öykücü Ömer Seyfettin vefat etti.
6 Mart 1853
Giuseppe Verdi'nin La Traviata operası Venedik'te ilk kez sahnelendi.
6 Mart 1946
İlk başarılı yüksek hızlı elektronik bilgisayar 'Eniac'', ABD'de kullanıma girdi. ''Eniac'', elektronik-dijital bilgisayara giden yolda atılmış büyük adımlardan biri olarak 1955'e kadar kullanıldı.
6 Mart 1947
Milliyetçi öğrenciler Ankara'da Ulus Meydanında toplanarak solcular aleyhine gösteri yaptılar, solcu öğretim üyelerinin üniversiteden uzaklaştırılmasını istediler.
6 Mart 1952
İstanbul'da yılın ilk aylarında işlenen cinayetlerde ciddi bir artış tespit edildi. Bunun üzerine nedenlerini araştırmak ve önleyici tedbirler alınmasını sağlamak amacıyla günü ilmi bir heyet toplandı. Vali ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay başkanlığında yapılan toplantıya uzman doktor, hukukçu, krimonoloji uzmanları katıldı. Toplantıda konuşmacılar cinayetlerin artışında film ve gazete haberlerinin de rol oynadığını, bunların bazı cahil kişileri özendirdiğini ileri sürdüler. Bazı konuşmacılar cezaların arttırılmasını, bazıları da eğitime önem verilmesini istediler.
6 Mart 1957
Afrika'da Altın Kıyısı adlı ülke, Gana ismini alarak İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti.
6 Mart 1969
Atatürk'ün yakın arkadaşlarından eski Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras, eski Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali ve eski Milli Eğitim Bakanı Cemal Hüsnü Taray törenle Yeni Türkiye Partisine girdi. Tevfik Rüştü Aras, Atatürk'ün ölümünden bu yana ilk defa bir siyasi partiye üye oldu.
6 Mart 1972
Adalet Komisyonu Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam cezalarını onayladı.
6 Mart 1974
İngiltere'de seçimleri İşçi Partisi kazandı. Harold Wilson başbakan oldu.
6 Mart 1974
Hilafetin kaldırılışının 50. yılı dolayısıyla PTT tarafından çıkarılması kararlaştırılılan seri pulların basımı Milli Selamet Partili bakanların önerisi üzerine durduruldu.
6 Mart 1980
Maliye Bakanı İsmet Sezgin basına yaptığı bir açıklamada dünyada yiyecek maddesi ithal etmeyen birkaç ülkesinden biri olan Türkiye'nin bu özelliğini Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu yıl kaybettiğini söyledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlardan dolayı 1980 yılı içerisinde yağ ve şeker ithal edileceğini söyledi.
6 Mart 1987
Herald of Free Enteprise adlı feribot Belçika'nın Zeebrugge Limanı açıklarında battı. 200 yolcu öldü.
6 Mart 1993
YDH (Yeni Demokrasi Hareketi) Genel Başkanı Cem Boyner'in, "Ordu demokrasiyi tehtid ediyor" sözleri üzerine hakkında soruşturma başlatıldı.
6 Mart 1995
Avrupa Birliği üyesi 15 ülke ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Antlaşması imzalandı.
6 Mart 2002
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Gazeteci-Yazar Çetin Emeç ve Turan Dursun ile İran rejim muhalifi Ali Akbar Gorbani'nin öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu birçok saldırıdan sorumlu tutulan İslami Hareket Örgütü'nün ''İcra Şurası'' üyesi İrfan Çağırıcı hakkındaki idam cezasını onadı.
6 Mart 1961
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth Türkiye üzerinden geçerken bir saatliğine Ankara'ya geldi ve Devlet ve Hükümet Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel'le bir saat görüştü. Gazetecilerin görüşme hakkında bilgi almak için ısrarlı sorularına Cemal Gürsel şu yanıtı verdi: "İngiltere kraliçesi ile ne konuşulursa onları konuştuk. Gazetecileri enterese edecek hiçbir şey de konuşulmadı. Ötesini siz de biliyorsunuz " dedi. Kamuoyunda Kraliçe'nin Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamını önlemek amacıyla görüştüğü konuşuluyordu.
6 Mart 2020
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, "Sofya'da bir toplantı yapalım" dedi. Buna Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i de davet etmek istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'e yönelik, "Olduğu yere gelmem ve onunla aynı fotoğraf karesinin içerisine de girmem" dedi.
Popüler
Yeni
Gündemde