Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Kılıç Ali

Kılıç Ali

Doğum Tarihi: ??.??.1885

Ölüm tarihi: 14.Temmuz.1971

Kılıç Ali kaç yaşında öldü : 86

Burcu:

Meslek: Komutan, Politikacı

Doğum Yeri: İstanbul

Ölüm Yeri: İstanbul

Kılıç Ali olarak bilinen Ali Kılıç’ın gerçek ismi Emrullahzade Asaf’dır. Ailenin kökleri Çerkez ve Buharalıdır. Babası Tevfik Bey Sarayda Muhafız Alayında Albay, annesi çerkez bir hanımdır. 1885 tarihinde ailenin en büyük ve tek oğlu olarak doğar, Naime ve Vesiret adında iki kız kardeşi vardır.

Futbolcu ve teknik direktör Gündüz Kılıç ile köşe yazarı Altemur Kılıç'ın babasıdır.

I. Dünya Savaşı öncesi Küçük Zabit (astsubay) okulunu bitiriyor, Balkan ve Çanakkale savaşlarında yararlılık gösteriyor, astsubaylıktan subaylığa yükseliyor ve yüzbaşı oluyor. 1917'de Enver Paşa'nın kardeşi islam Ordusu Komutanı Nuri Paşa'nın yaveri olarak Azerbaycan'a gidiyor.

OSMANLI imparatorluğu yenilip, mutareke olunca, üç arkadaş Orta Asya'da Türkleri birleştirmek için çalışan Enver Paşa'ya katılmak niyetiyle yola çıkıyorlar. İleride general olacak Osman Tufan, suvari yüzbaşısı Yörük Selim...Yol paraları olmadığı için ittihat Terakki'nin sorumlu muhasibi Celal Bayar'a gidiyorlar.

Celal Bayar onlara şöyle diyor: "Para vereyim ama, siz Orta Asya'dan döndukten sonra, kimbilir memleketi ne halde bulacaksınız... Sivas'a gidin, Mustafa Kemal Paşa'ya katılın!"

Üç arkadaş Sivas'a gidiyorlar, fakat Mustafa Kemal Paşa, onların Enver Paşa'nın casusu olmalarından kuşkulanıyor, araya yaverlerden Muzaffer Kılıç giriyor, o da Kılıç Ali'nin kardeş çocuğudur. Mustafa Kemal Paşa bir akşam vakti yeşil cuha kaplı, üzerinde gaz lambası yanan bir masanın etrafında üçünü de karşısına alıyor ve sorguya çekiyor, bir aralık Kılıç Ali'ye dönüyor:
"Sen benim emrimi hic tereddut etmeden yerine getirir misin?"
"Elbette Paşam!"
"Tut şu lambayi!"
Kılıç Ali, hemen lambayı kavrıyor.

Kurtuluş Savaşı'nda Maraş, Antep çevresinde Kuvayi Milliye Komutanı olarak bölgedeki direnişi yönetti. Bu göreve giderken de Atatürk, Beşiktaş'ta oturduğu mahalleden hareketle, sonradan adı yerine geçecek olan kod adını “Kılıç Ali” yaptı. Karayılan ve Şahin Bey ile birlikte bu bölgede çıkan ayaklanmaları ve Kırşehir İsyanı'nı bastırdı. Cumhuriyetin ilanından sonra da daima Atatürk'ün yanında yer alan Kılıç Ali, 1920-1938 yılları arasında Antep milletvekilli olarak TBMM'de bulundu. Ağrı İsyanı sırasında kurulan İstiklal Mahkemeleri'nde üyelik yaptı. İş Bankası Yönetim Kurulu'nda görev aldı.

Evlilikleri : Toplam 4 evlilik yapmıştır.
1.evliliği : 1916 yılında Balkan Harbi'nden dönmekte olan Asaf Ali Bakırköy'de kurulan çadırlı ordugahın çevresindeki evlerden görüp beğendiği Hümeyra ile evlenir. Bu evlilikten dört çocukları olur. Fahir(d. 1917), Gündüz Kılıç (d. 1918 Beşiktaşlı meşhur futbolcu), Zafer Kılıç (d. 1919), Altemur Kılıç (d.1924)
2.evliliği : 1936'da Cumhuriyet tarihinin ilk kadın seramikçisi Füreya Koral ile evlenmiştir. Boşanırlar.
3.evliliği : ?Ardından iki kez daha evlenir. Fakat bu evliliklerden çocuğu olmaz
4.evliliği : ?

14 Temmuz 1971 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.

Kitapları :
Hatıralarını anlatıyor (1955)
Atatürk'ün Hususiyetleri (1955)
İstiklal Mahkemesi Hatıraları (1955)

Kaynak:Biyografiler.com