Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Cahit Zarifoğlu

Cahit Zarifoğlu

Doğum Tarihi: 01.Temmuz.1940

Ölüm tarihi: ??.Haziran.1987

Cahit Zarifoğlu kaç yaşında öldü : 47

Burcu: Yengeç

Meslek: Şair, Yazar

Doğum Yeri: Ankara

Ölüm Yeri: İstanbul

Deneme, roman, hikaye, şiir, tiyatro ve araştırma kategorisinde eserleri olan Cahit Zarifoğlu yakalandığı akciğer kanserine yenik düşerek, 1987 yılında vefat etti.

1 Temmuz 1940 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’dur. Baba tarafından Kafkasya’dan gelip Maraş’a yerleşen bir aileye mensuptur. Babası Niyazi Bey hâkimdi. Annesi Şerife Hanım, Maraşlı Evliyazâdeler’dendir. Okuma yazmayı, resim yapmayı, Kur’an okumayı daha okula başlamadan annesi ve anneannesiyle mahalle hocalarından öğrendi. Babasının görevi sebebiyle çocukluğu Silvan, Baykan, Siirt, Siverek, Kızılcahamam ve Ankara’da geçti. Siverek’te başladığı ilköğreniminin ardından orta öğrenimini 1951’de döndükleri Maraş’ta tamamladı. Lisenin son sınıfında beklemeli olduğu sırada bir ilkokulda vekil öğretmenlik yaptı.

Pilotluk hevesiyle 1961 yılında bir yaz boyunca Eskişehir’de Türk Hava Kurumu’nun uçuş kurslarına katılarak Millî Model Uçak B Sertifikası aldı.

Maraş Lisesi’nde okurken edebiyatla ilgilenen bir arkadaş grubuna dahil oldu. Erdem Bayazıt, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören ve Alaeddin Özdenören gibi ileride şair, hikâyeci ve yazarlar çıkaracak bu gruptaki arkadaşlarıyla Hamle adlı okul dergisini yeniden çıkardı. Bir taraftan da Maraş’taki mahallî gazetelerde sanat-edebiyat sayfaları hazırlıyorlardı. 1962 yılında tek sayılık Açı dergisini çıkardı. Aynı yıl İstanbul’da Sezai Karakoç’la tanıştı.

1961 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde üniversite eğitimine başladı ve 1971 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarında İstanbul’da gazetelerde sekreterlik, bazı kurumlarda çevirmenlik gibi işlerde çalıştı. İstanbul’da özel bir lisede Almanca öğretmenliği yaptı. 1967 ve 1973 yılında Almanya’ya gitti. Goethe Enstitüsü’nün dil kurslarına devam etti, belli başlı Avrupa şehirlerini dolaştı.

Şiirleri bazı dergilerde yayınlanmaya başladı. 1965 yılında Yeni İstiklâl gazetesinin sanat-edebiyat sayfalarında Abdurrahman Cem adıyla şiirler yayımladı. 1966 yılında Diriliş dergisinde şiirleri, “İns” adlı uzun hikâyesi yayımlandı. Şiirleri Yeni Dergi, Soyut, Türk Dili, Papirüs gibi dergilerde de çıktı.

Diriliş Dergisi’nde yazmayı sürdürürken 1969 yılından itibaren Ankara’da Nuri Pakdil’in çıkardığı Edebiyat dergisinde bazı ürünleriyle yer almaya başladı. Bu derginin yayınları arasında şiir ve hikâye kitapları çıktı.

Askerliğini 1973 yılında Sarıkamış’ta yapmaya başlayan Cahit Zarifoğlu, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı’nda da yer aldı. 1975 yılında terhis oldu. Askerlik dönüşünde Ankara’da bir kamu kuruluşunda, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü’nde çevirmenlik yaptı. Radyoda görevi raportör, araştırma görevlisi, uzman ve şef olarak sürdü. 1983’te İstanbul’a taşındı.

Dergiyle birlikte kurdukları Akabe Yayınları arasında şiirleri ve günlükleri kitap haline getirildi. Bunlara ardı ardına çıkan çocuk kitapları eklendi. Yönelişler şiirlerinin yayımlandığı bir başka dergi oldu.

1976’dan 1990’a kadar aylık edebiyat dergisi olarak yayımlanan Mavera dergisi toplamda 164 sayı çıkmıştır. Önceki dönemlerde çıkan Büyük Doğu, Diriliş Dergisi, adlı edebiyat dergilerinin tek kişi üzerine odaklanmaları ve kesintili olarak yayın yapabilmelerinden ötürü süreklilik sağlayacak bir edebiyat dergisi kurmak istemişlerdir.

Yeni Devir, Millî Gazete ve Zaman gazeteleriyle İslâm ve Gülçocuk dergilerinde Zarifoğlu, Ahmet Sağlam, Vedat Can gibi adlarla yazılar yazdı. Son şiirlerinden birkaçı Yedi İklim dergisinde çıktı.

Cahit Zarifoğlu’nun şiirlerinin genel özelliği oldukça uzun olmasıdır. Şiirinde ve sanatındaki içsellik boyutunda Alman şiiriyle ve Rainer Maria Rilke ile kesişir.

Cahit Zarifoğlu, 1976 yılından beri Berat Zarifoğlu ile evli idi. Nikahında şahitliğini Necip Fazıl Kısakürek yapmıştır. Betül Zarifoğlu, Ahmet Zarifoğlu, Ayşe Hicret Zarifoğlu, Arife Zarifoğlu adlarında 4 çocuğu oldu.

Cahit Zarifoğlu, 7 Haziran 1987 tarihinde İstanbul’da pankreas kanseri nedeni ile 47 yaşında ölmüştür.

Cahit Zarifoğlu adıyla Ankara ili Etimesgut ilçesi Eryaman 6. Etap Atakent 2. Kısımda bir ilkokul, İstanbul ili Başakşehir ilçesi 1. Etap konutlarında bir ilkokul, Kahramanmaraş ili Merkez ilçesinde itfaiyenin karşısında, Tavşantepe mahallesinde bir ortaokul, İstanbul ili Beylikdüzü ilçesi Ali Talip Özdemir Bulvarı Talat Paşa Sokakta ise bir lise, İstanbul'un Pendik ilçesine bağlı Çamlık mahallesinde bir cadde bulunmaktadır. İstanbul'un Esenler ilçesinde de Cahit Zarifoğlu Bilgi Evi bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul ili Ataşehir ilçesinde yer alan 2014 yılında açılan bir imam hatip lisesine ismi verilmiştir. Cahit Zarifoğlu İsmi ile Konya ili Selçuklu ilçesi Yazır mahallesinde bir ilköğretim okulu ve Beyşehir ilçesi Esentepe mahallesinde bir anadolu lisesi vardır.

Ayrıca 2003 yılından bu yana Şiir ve Edebiyat Girişimi tarafından her yıl ölüm yıl dönümüne yakın tarihlerde Cahit Zarifoğlu ödülü verilmektedir.

Ödülleri :
1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği’nce kendisine çocuk edebiyatı dalında ödül verildi.

Eserleri :
Şiir:
1967 - İşaret Çocukları,
1973 - Yedi Güzel Adam
1977 - Menziller
1986 - Korku ve Yakarış
1989 - Şiirler (burada daha önce kitaplaşmış olanlarla hiçbir kitabına girmemiş şiirleri bir araya getirilmiştir)

Hikâye :
1985 - Mahalle Kavgası
1996 - Hikâyeler (İns’teki hikâyelerle daha önce kitaplarına girmemiş bazı hikâyelerinden oluşmaktadır)
1974 - İns

Çocuk Edebiyatı :
1983 - Serçekuş (uzun hikâye)
1983 - Katıraslan (uzun hikâye)
1983 - Ağaçkakanlar (roman)
1987 - Yürekdede ile Padişah (masal)
1987 - Küçük Şehzade (masal)
1987 - Derya
1989 - Gülücük (şiir) 1989 - Kuşların Dili
1987 - Motorlu Kuş (uzun hikâye)
1990 - Ağaç Okul (Çocuklara Afganistan Şiirleri) (şiir)
2006 - Çocuklarımızla Atlara Biniyorduk (toplu çocuk kitapları)

Roman:
1985 - Savaş Ritimleri
1991 - Ana

Günlük:
1987 - Yaşamak

Deneme :
1986 - Bir Değirmendir Bu Dünya
1999 - Zengin Hayaller Peşinde

Tiyatro :
1987 - Sütçü İmam

Araştırma:
- Rilke'nin Romanında Motifler (Çeviren ve Yayına Hazırlayan: Ümit Soylu)

Şiirlerinden Örnek :
Sultan

Seçkin bir kimse değilim
İsmimin baş harfleri acz tutuyor
Bağışlamanı dilerim

Sana zorsa bırak yanayım
Kolaysa esirgeme

Hayat bir boş rüyaymış
Geçen ibadetler özürlü
Eski günahlar dipdiri
Seçkin bir kimse değilim
İsmimin baş harflerinde kimliğim
Bağışlanmamı dilerim

Sana zorsa yanmaya razıyım
Kolaysa affı esirgeme

Hayat boş geçti
Geri kalan korkulu
Her adımım dolu olsa
İşe yaramaz katında
Biliyorum
Bağışlanmamı diliyorum

Cahit Zarifoğlu


Kaynak:Biyografiler.com