Sosyalist Enternasyonal
Sosyalist Enternasyonal
Sosyalist Enternasyonal, sosyal demokrat, demokrat sosyalist ve işçi sınıfı partilerinin ortak olduğu bir ülkelerarası enternasyonalist bir organizasyondur. Organizasyona Türkiye'den CHP üyedir. HDP ise gözlemcilikten 2012 itibarıyla danışma statüsüne yükselmiştir.
Tarih
Sosyalist eğilimdeki çeşitli işçi sınıfı partileri II. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra uluslararası bir federasyon içinde yeniden örgütlenme girişimlerini başlattılar. 1946'da İngiltere'de toplanan uluslararası konferansta bir haberleşme ve irtibat bürosu kuruldu. Bu büro ertesi yıl daha temsili nitelikte bir danışma organına dönüştürülerek Uluslararası Sosyalist Konferans Komitesi (COMISCO) adını aldı. Bu komite 1951'de Enternasyonal'i yeniden kurmaya karar verdi. Sosyalist Enternasyonal'in kuruluşu Temmuz 1951'de Frankfurt'ta düzenlenen kongrede gerçekleşti.
Organizasyon
Merkezi Londra'da bulunan örgütün tüzüğüne göre, örgüt içindeki her partinin, üye sayısı ne olursa olsun bir oyu vardır ve kararlar oybirliğiyle alınır. En yüksek organ olan kongre her yıl toplanarak örgütün ilkelerini ve üyelik koşullarını belirler. Bütün üye partilerin temsilcilerinden oluşan daha alt düzeydeki konsey ise gene her yıl toplanır ve örgütün güncel siyasi konulardaki tutumunu saptar, başkan ile sekreteri seçer, ayrıca üyelik ödentilerini belirler. On iki ülkenin temsilcilerinden oluşan ve gerektiğinde toplanan büro ise sekreterliğin çalışmalarını denetler. Örgüte günümüzde faal durumda olan 132'yi aşkın parti üyedir.
Kökenleri işçi hareketinin erken uluslararası örgütlerine kadar uzanan Sosyalist Enternasyonal, 1951'de Frankfurt Kongresi'nde yeniden kurulduğundan beri mevcut haliyle varlığını sürdürüyor . O zamandan beri giderek daha aktif hale geldi ve üye sayısı önemli ölçüde arttı, son yıllarda üye sayısını iki katından fazla artırdı. İşçi, sosyal demokrat ve sosyalist partiler artık dünya çapındaki demokrasilerde önemli bir siyasi güçtür ve Enternasyonal'in çok sayıda üye partisi hükümetlere liderlik ediyor veya ana muhalefet gücünü temsil ediyor. Şu anda Enternasyonal'in 34 üye partisi hükümette.
Liderlik
Enternasyonal'in en üst karar alma organları , her dört yılda bir toplanan Kongre ve tüm üye parti ve örgütleri kapsayan ve yılda iki kez toplanan Konsey'dir.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Sosyalist Enternasyonal'in Başkanı olarak son Kongre'de seçildi. Chantal Kambiwa Genel Koordinatör olarak görev yapıyor ve Şubat 2024'te seçildi. Kongre tarafından seçilen Başkan Yardımcıları, Başkanla birlikte örgütün liderliği olan Enternasyonal'in Başkanlığını oluşturuyor.
1976'dan 1992'ye kadar merhum Willy Brandt, Almanya'nın eski Şansölyesi ve 1971 Nobel Barış Ödülü sahibi, Sosyalist Enternasyonal'in Başkanıydı. Merhum Pierre Mauroy, Fransa'nın eski Başbakanı, 1992'den 1999'a kadar Başkanlık yaptı ve António Guterres, Portekiz'in eski Başbakanı, 1999'dan 2005'e kadar.
Sosyalist Enternasyonal'in sekreteryası Londra'da bulunmakta olup, Enternasyonal'in faaliyetlerini ve girişimlerini koordine eder, toplantı ve konferanslarını düzenler, bildiri ve basın bültenleri yayınlar ve yayınlarını üretir.
Sosyalist Enternasyonal'in küresel ve bölgesel çalışmaları
Sosyalist Enternasyonal, Konseyi, tematik ve bölgesel Komiteleri, Çalışma Grupları ve Komisyonları aracılığıyla da dahil olmak üzere, dünya çapında sosyal demokrat politikaları güçlendirmek ve geliştirmek için yıl boyunca yoğun bir şekilde çalışmaktadır.
11-12 Temmuz 2017 tarihlerinde New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konseyi'nde, Enternasyonal, bu Kongreler arası dönem için yasal Etik Komitesi ve Mali ve İdari Komite'ye ek olarak, örgütün tematik ve bölgesel komitelerini, çalışma gruplarını ve yeni bir Eşitlik Komisyonu'nu kurdu.
Tematik Komiteler
Küresel politikanın belirli alanlarını derinleştirmek, genişletmek ve desteklemek amacıyla Sosyalist Enternasyonal tematik komiteler kurar, bunların arasında yakın zamanda bir Demokrasi Komitesi, bir Yerel Yönetim Komitesi, bir Yoksulluk Komitesi ve bir Göç Komitesi vardır ve bunların hepsi örgütün politikalarının oluşturulmasına değerli katkılarda bulunmuştur. Şu anda faaliyet gösteren bir Cinsiyet Eşitliği Komitesi vardır ve bu komiteye SI Başkanı ve SIW Başkanı eş başkanlık etmektedir. Her Komite belirli bir etkinlik programı belirler.
Bölgesel Komiteler
Bölgesel Komiteler, Sosyalist Enternasyonal'in kendi bölgeleriyle ilgili çalışmalarını tanımlar ve bilgilendirir ve ulusal ve bölgesel bakış açılarından örgütün ortak küresel politikalarına girdi sağlar. Sosyalist Enternasyonal'in bölgesel Komiteleri Afrika Komitesi; Arap Dünyası Komitesi; Asya ve Pasifik Komitesi; BDT, Kafkasya ve Karadeniz Komitesi; Kürt Halkı Komitesi; Latin Amerika ve Karayipler Komitesi; Akdeniz Komitesi; ve Orta Doğu Komitesi'dir.
Komisyonlar
Sürdürülebilir Bir Dünya Toplumu Komisyonu
Sürdürülebilir Bir Dünya Toplumu için SI Komisyonu, Sosyalist Enternasyonal tarafından ilerici siyaset dünyasından küresel çevresel kaygıları, iklim değişikliğini ve bu ortak zorluklarla başa çıkmak için gereken yönetim sorunlarını ele almak için bir yol belirlemek amacıyla kuruldu. Komisyon, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansları'nı ve küresel ısınmayı azaltmaya yönelik küresel çabayı destekleme ve bunlara katkıda bulunma konusunda özellikle odaklanarak, bu temel sorunları ele almak için önerilerde bulunmak üzere farklı kıtalardan görev yapan ve eski devlet başkanları ve hükümet bakanları da dahil olmak üzere önde gelen şahsiyetleri bir araya getirdi.
Küresel Finansal Sorunlar Komisyonu
SI Küresel Mali Sorunlar Komisyonu, Sosyalist Enternasyonal tarafından küresel mali krizi sosyal demokrat bir bakış açısıyla ele almak için kuruldu. Komisyon, tüm kıtalardan siyasi liderleri, bakanları ve tanınmış uzmanları bir araya getirerek, krize demokratik süreç ve tam şeffaflık ilkelerine dayalı ve sosyal adalet ve sosyal dayanışma değerleriyle tutarlı küresel ilerici bir yanıt formüle etmek için çalıştı.
Görevler ve heyetler
Sosyalist Enternasyonal, çatışmaların barışçıl çözümlerini teşvik etmek ve demokrasinin güçlendirilmesini desteklemek için seçimlerin gözlemlenmesi de dahil olmak üzere çeşitli ülkelere ve bölgelere sık sık misyonlar ve heyetler gönderir. Son yıllarda bu tür misyonlar ve heyetler Orta Doğu, Afrika, Latin Amerika ve Karayipler ile Orta ve Doğu Avrupa'yı birçok kez ziyaret etti.
Birleşmiş Milletler ile istişari statü
Sosyalist Enternasyonal, bir sivil toplum örgütü olarak Birleşmiş Milletler nezdinde danışma statüsüne (Kategori I) sahip olup, çok sayıda başka örgütle uluslararası alanda işbirliği yapmaktadır.