Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Seyit Onbaşı

Seyit Onbaşı

Doğum Tarihi: ??.Eylül.1889

Ölüm tarihi: ??.Aralık.1939

Seyit Onbaşı kaç yaşında öldü : 50

Burcu: Başak

Meslek:

Doğum Yeri: Çamlık köyü, Havran, Balıkesir

Ölüm Yeri: KocaSeyit Köyü (Çamlık köyü), Havran, Balıkesir

I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'nde 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştiren Türk askeri

Seyit Onbaşı, Eylül 1889 tarihinde Balıkesir’in Havran ilçesi Çamlık köyünde doğmuştur. Babasının adı Abdurrahman, annesi Emine idi. Asıl adı Seyit Ali’dir.

Seyit Onbaşı, 20 yaşında iken 1909 yılında Nisan ayının başlarında Osmanlı Ordusuna yazılarak askerliğine başladı. 1912 yılında Balkan muharebelerine katıldı. Savaş bittikten sonra terhisi verilemedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde göreve başlatıldı.

18 Mart 1915'te Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Seyit Onbaşı, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Düşman gemilerinden yapılan atışlarla Tabyadaki tüm toplar kullanılamaz hale gelmiş, sadece onun görevli olduğu top sağlam kalmakla birlikte sadece çok büyük olan topun ağır mermisini topa kaldıran vinç sistemi parçalanmıştı. Batarya komutanı Yüzbaşı Hilmi Bey, Niğdeli Ali ve Koca Seyit ümitsiz ve hayli perişan vaziyette ne yapacaklarını düşünüp duruyorlardı.

Bunun üzerine Seyit Ali, 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. İlk iki atışta Ocean'a hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında İngiliz zırhlısı Ocean'a ağır yara verdi. Atılan mermi geminin su kesiminin biraz altına isabet ederek geminin anında yan yatmasına neden oldu, daha sonra Nusret mayın gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarptı. Ocean'da bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak battı.

Seyit Ali, bu olaydan sonra komutanı tarafından onbaşı rütbesine çıkartıldı.

Birinci Dünya savaşı sona erince 1918 yılı sonlarına doğru evinin olduğu köyüne döndü. Askere gitmeden önce yaptığı gibi ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. Hacı Osman Ağa'ya ait Zeytinyağı fabrikasında çalıştı.

Havran ilçesindeki Çamlık Köyü’nün adı, Kocaseyit Köyü yapıldı.

Seyit Ali, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilen Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı.

Seyit Onbaşı, Askere gitmeden önce kendi köyünden Emine hanım ile evlenmiş, bu evlilikten 1911 yılında ilk kızı Ayşe doğmuştu. 1922 yılında da diğer kızı Fatma doğdu. Bir süre sonra ilk eşi Emine vefat etti; Seyit bu sefer yine aynı köyden Hatice ile evlendi. Bu evlilikten de Ramazan, Osman ve Abdurrahman adlarında üç oğlu oldu.

Seyit Onbaşı, 1939 yılının Aralık ayında Balıkesir’in Havran ilçesi KocaSeyit Köyünde verem hastalığı yüzünden hayatını 50 yaşında kaybetti.

Kaynak:Biyografiler.com