Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Ahmet Sezgin

Ahmet Sezgin

Doğum Tarihi: 01.Nisan.1936

Ölüm tarihi: 09.Ağustos.2008

Ahmet Sezgin kaç yaşında öldü : 72

Burcu: Koç

Meslek:

Doğum Yeri: Bolu

Ölüm Yeri: İstanbul

Türk halk müziği sanatçısı idi. 1954 yılında İstanbul Radyosu Yurttan Sesler Korosu oluşturma sınavına giren Sezgin, 935 aday arasında birincilikle sınavı kazandı.

Ahmet Sezgin, 1 Nisan 1936 tarihinde Bolu’da doğmuştur.

Ahmet Sezgin, orta öğreniminden sonra 1954 yılında İstanbul Radyosu Yurttan Sesler Korosu'nu kurmak için TRT tarafından açılan sınava girdi. Muzaffer Sarısözen, Mesut Cemil, Münir Nurettin Selçuk, Behçet Kemal Çağlar ve Halil Bedii Yönetken gibi önemli isimlerden oluşan jüri karşısına çıkan Sezgin, 935 kişi arasında birinci oldu.

Daha sonra radyoda nota solfej derslerine başlayan ve opera sanatçısı Aydın Gün'den diyafram dersleri alan Ahmet Sezgin, 4 türküden oluşan 15 dakikalık radyo programlarına başladı.

Ahmet Sezgin, hocası Muzaffer Sarısözen'in önerisiyle 1957-1963 yılları arasında Ankara Radyosu'nda canlı yayınlara katıldı. Çoğunlukla kendi derlediği türkülerden ve yurttan sesler repertuvarından türkü ve uzun havalar okuyan Sezgin, 1960 yılında ilk plağı olan ve kendi derlediği “Gele gele geldim bu kara taşa” uzun havasını okudu.

1963 yılında İstanbul sahnelerinde çalışmaya başlayan Ahmet Sezgin'in bundan sonraki yaşamı sahne çalışmaları, plaklar, Anadolu turneleri, yurt içi ve yurt dışı konserleri ile devam etti. 400'ün üzerinde kaset ve plak çalışması bulunan Sezgin'e, Yücel Paşmakçı, Hamdi Özbay, Tuncer İnan, Mehmet Erenler, Musa Eroğlu, Arif Sağ, Nida Tüfekçi ve Zafer Gündoğdu gibi saz sanatçıları eşlik etti. Orhan Gencebay'ın da kendisine 5 yıl sazıyla eşlik ettiği sanatçı, Orhan Gencebay'ın bestelerini plak yaparak konserlerinde okudu.

Türkiye'de 1964 yılında ilk arabesk şarkıyı, Suat Sayın'ın “Sevmek günah mı?” adlı eserini okuyan Ahmet Sezgin, yine aynı yıl “Deryada bir salım yok” adlı Orhan Gencebay parçasına ilk playbacki yaptı.

Folklor ekibiyle sahne çalışmaları yapan “ilk sanatçı” olan ve bir dönem tiyatro müzikleri de hazırlayan Sezgin, Filiz Akın ile “Mirasyedi” ve Sezer Güvenirgil ile “Aşk yarası derindir” isimli 2 filmde rol aldı.

1970 yılında senaryosunu Bülent Oran'ın yazdığı ve yönetmenliğini Türker İnanoğlu'nun yaptığı "Mirasyedi" adlı sinema filminde, Ahmet Sezgin, Filiz Akın ile başrolde oynarken diğer rollerde Suzan Avcı, Vahi Öz, Hüseyin Baradan, Ali Şen (oyuncu), Şaziye Moral, Süha Doğan, Mualla Sürer, Necip Tekçe, Necdet Tosun, Aziz Basmacı oynamıştır.

Çeşitli kurum ve kuruluşlarda 100'ün üzerinde ödülü ve altın plakları bulunan Ahmet Sezgin, derlediği 100'den fazla türkünün çoğunu TRT repertuvarına kazandırdı.

Ahmet Sezgin’in derlemesini yaparak TRT repertuvarına kazandırdığı bu türküler arasında, “Hastayım ben gelemem”, “Geldi düğün kınası”, “Küp içinde ayranım”, “Yeşillim”, “Gidin yare haber verin uçan kuşlar”, “Şemsiyemin ucu kara”, “Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır”, “Turnam yükseklerden uçar”, “Kerpiç kerpiç üstüne kurdum binayı”, “Gele gele geldim bu kara taşa”, “Avcı vurmuş ceylanı”, “Entarine peş olam”, “Kız pınar başında testi doldurur”, “Asmanın tepesinde kuru üzüm olur mu?”, “Kara duta yaslandım”, “Gümüş telli sazım var” gibi pek çok eser yer aldı.

Bağlamadan başka yaylı ve mızraplı tambur, ud ve piyano çalan Sezgin, evli ve 4 çocuk babasıydı.

Ahmet Sezgin, 9 Ağustos 2008 tarihinde İstanbul’da 72 yaşında kolon kanseri nedeni ile ölmüştür.

Filmleri :
1970 - Mirasyedi (Sinema filmi)
1969 - Aşk yarası derindir (Sinema filmi)
1964 - Sarı Kızla kopuk Ahmet (Ahmet Velioglu (Kopuk Ahmet)) (Sinema filmi)


Kaynak:Biyografiler.com