Yusuf Atılgan
Doğum Tarihi: 27.Haziran.1921
Ölüm tarihi: 09.Ekim.1989
Yusuf Atılgan kaç yaşında öldü : 68
Burcu: Yengeç
Meslek: Yazar
Doğum Yeri: Manisa, Türkiye
Ölüm Yeri: İstanbul, Türkiye
Yusuf Ziya Atılgan, 1921 doğumlu yazar. “Aylak Adam” romanıyla Türk Edebiyatı’nda yabancılaşma ve yalnızlığı en iyi işleyen yazarlardan birdir. “Anayurt Oteli” adlı romanı sinemaya uyarlanmıştır.
1945’te edebiyat öğretmeni olarak Maltepe Askeri Lisesi’ne girdi. Ancak üniversite yıllarında Komünist Parti’yle ilişkili olduğu gerekçesiyle on ay hapse mahkum edildi. 1946’da, cezası bittikten sonra Manisa’da bir köyde yaşamaya ve çiftçilikle uğraşmaya başladı. Yaşadığı Hacırahmanlı Köyü’nün spora kulübünün kurulmasında aktif rol aynadı. 1976 yılında İstanbul’a döndü.
Atılgan, İstanbul’a yerleştikten sonra 1980’de Milliyet Yayınları’nda ve Can Yayınları’nda çalışmaya başladı. Danışmanlık ve redaktörlük yaptı.
Yazar, Türk Edebiyatı’na birçok önemli eser kazandırdı. Romanları “Aylak Adam” (1959), “Anayurt Oteli” (1973), “Canistan” (2000), öyküleri “Bodur Minareden Öte” (1960), “Eylemci” (1992), çocuk kitabı “Ekmek Elden Süt Memeden” (1981) ve K. Baynes’in kitabından çevirisi “Toplumda Sanat” (1980) idi.
Atılgan, Canistan adlı romanını yazarken 9 Ekim 1989’da Moda’daki evinde kalp krizi sonucu öldü. Ölümünün ardından yaşadığı Hacırahmanlı Köyü’nde 1990 yılında “Yusuf Atılgan Halk Kitaplığı” kuruldu. Ayrıca sevenleri tarafından yazılan yazılar ve roportajları “Yusuf Atılgan’a Armağan” (1992) adlı kitapta toplandı.
Atılgan, yazılarını bazen “Nevzat Çorum” ve “Ziya Atılgan” adlarını kullanarak yazardı. Tercüman Gazetesi’nin açtığı 1955 tarihli öykü yarışmasında Nevzat Çorum adıyla yazdığı “Evdeki” öyküsü birinciliği, Ziya Atılgan adıyla yazdığı “Kümesin Ötesi” öyküsü de dokuzunculuğu elde etti. “Aylak Adam”, 1957-1958 Yusuf Nadi Roman Armağanı’nda ikinciliği kazandı. Şiirleri ve öyküleri birçok dergide ve gazetede yayınlandı.
1946 yılında Manisa’da köy hayatı yaşamaya başlayan Atılgan burada ilk evliliğini gerçekleştirdi. Daha sonra ilk eşinden boşandı, İstanbul’a yerleştikten sonra 1976’da tiyatrocu Serpil Gence ile evlendi. Bu evlilikten bir çocuğu oldu.
Yusuf Atılgan’ın romanlarının Türk Edebiyatı’ndaki yeri çok önemlidir çünkü Atılgan, yalnızlık ve yabancılaşma konularını en cesur ve başarılı şekilde işleyen yazarlardan biridir. Modern akımın öncülerindendir. Özellikle “Aylak Adam” ve “Anayurt Oteli”nde mükemmel iç gözlem yeteneği sayesinde bireyin kopmuşluğunu ve iletişimsizliği çok iyi anlatır. “Anayurt Oteli”, 1987’de Ömer Kavur tarafından sinemaya aktarılmış ve çok başarılı olmuştur.
Kaynak:Biyografiler.com
Yusuf Atılgan Kitapları
Aylak Adam (50. Yıl Özel Baskı)
Yayın Tarihi: 2009-11-06
Yayınevi: YAPI KREDİ YAYINLARI
Edebiyat » Roman (yerli)
Yusuf Atılgan İçin Yapılan Aramalar
Yusuf Atılgan yaşıyor mu?, Yusuf Atılgan biyografi, Yusuf Atılgan hayatı, Yusuf Atılgan özgeçmişi, Yusuf Atılgan hakkında, Yusuf Atılgan doğum yeri, Yusuf Atılgan fotoğraf, Yusuf Atılgan video, Yusuf Atılgan resim, Yusuf Atılgan kimdir?, Yusuf Atılgan kaç yaşında?, Yusuf Atılgan nereli, Yusuf Atılgan memleketi, Yusuf Atılgan albümleri