Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Julian Assange

Julian Assange

Doğum Tarihi: 03.Ağustos.1971

Julian Assange kaç yaşında : 53

Burcu: Aslan

Meslek:

Doğum Yeri: Townsville, Avustralya

Wikileaks adlı internet sitesinin baş editörü, yayın kurulu üyesi ve kurucularından birisi olan Avustralya’lı internet aktivisti ve yayıncı. 2006 yılında Wikileaks’i kurmadan önce fizik ve matematik alanlarında öğretim gören Assange, ayrıca bilgisayar programcısı olarak çalışmıştır. Julian Assange 30 Kasım 2010 tarihinde Interpol tarafından en çok arananlar listesine alınmıştır.

Julian Assange, 3 Ağustos 1971 tarihinde, Townsville, Queensland, Avustralya’da dünyaya geldi. Julian Assange’nin annesi Christine Ann Hawkins, babası Richard Assange Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteride tanışmışlar. Ailesi bir tiyatro kumpanyası işlettiği için göçebe hayatına alışıktı. Ebeveynleri Vietnam Savaşı için düzenlenen bir eylem sırasında tanıştı ve isyankar genlerini oğullarına bıraktı. Ailesi gezici bir tiyatro topluluğunda çalışan tiyatroculardı. Anne babasının boşanmasının ardından tekrar evlenen annesi, yeni evliliğinde de mutluluğu bulamayınca çareyi çocuğuyla beraber eski kocalarından uzakta durmakta buldu. Bu sebeplerden dolayı Assange’ın çocukluk hayatı farklı şehirlerde sürekli ikamet değiştirerek geçti; sürekli gezdiği için 37 farklı okulda eğitim gördü. Bu süre zarfında pek çok okula kayıt olup ayrılmak zorunda kalan Assange, öğreniminin bir kısmını ise evinden tamamladı. Ağırlıklı olarak ilgilendiği alan bilim ve matematikti. Julian Assange, Melbourne Üniversitesinden mezun oldu.

Oradan oraya sayısız taşınmayla geçen çocukluğunda, Assange bir ara bir elektrik dükkânının karşısında oturmuş. Orada bilgisayar programcılığı ve program kırma konusunda ilk bilgileri edinen bu inanılmaz derecede yetenekli çocuk daha sonra matematik ve fizik okumuş. Ve 'hacker'lar dünyasına adım atmış.

16 yaşına geldiğinde iki arkadaşıyla beraber bilgisayar korsanlığı (hacking) yapmaya başlayan Assange, bu amaçla International Subversives adlında bir topluluk kurdu. Çoğu kötü niyetli hackerın tersine önceliği her zaman bilgiye erişime veren Assange, topluluğun kurallarını “Asla girdiğin bilgisayar sistemlerine zarar verme, onları asla çökertme ve sistemlerdeki bilgileri yanlış olanlarla değiştirme, sadece bilgiyi paylaş” olarak belirledi.

O ve arkadaşları çok sayıda bilgisayara girmişler, birçok siteyi çökertmişler. Çökerttikleri sitelerin arasında Amerikan Savunma Bakanlığı'nınkinin de bulunduğu zannediliyor. Ülkesi Avustralya'da adli makamlar bir süre sonra Julian Assange'ın faaliyetlerini tespit etmiş.

Hacker'lık faaliyetleri nedeniyle Avustralya'da hakim karşısına çıktı ama sembolik bir tazminatla kurtuldu. Bu olaydan sonra 'hacker'lığa son verip kendine gazetecilik alanında bir kariyer oluşturmuş.

1987-1991 yılları arasında aktif olarak hackerlık yapan Assange, 1991 yılında 24 ayrı hack suçundan Avustralya polisi tarafından yakalandıysa da, 2100 dolarlık bir kefaretin ardından serbest bırakıldı.

1993 yılında Avustralya’nın ilk ISP (İnternet Servis Sağlayıcı)’larından birisini kuran Assange, 1994 yılı sonrasında Melbourne’da bilgisayar programcısı ve ücretsiz program yayınlayıcısı olarak çalıştı. Pek çok ücretsiz programın yayınlayıcı olarak net camiasında haklı bir üne kavuşan Assenge, 90’lı e 2000’li yıllarda toplam altı üniversiteye kayıt olduysa da, bunların hepsini tamamlayamadı. 2003-2006 yılları arasında devam ettiği ve fizik ile matematik eğitimleri aldığı Melbourne Üniversitesi’nde okurken Avustralya Ulusal Fizik Ödülü’nü kazandı (2005). Bu alanların dışındaki çalışmaları ise felsefe ve neurosience alanlarında gerçekleşti.

Gazeteci Julian Assange, 'Yönetişim olarak Komploculuk' başlıklı bir tür manifestosunda; bilgi sızdırılması sayesinde, bilgiyi gizli tutmak sayesinde hükmünü sürdüren ve halkını temsil etmeyen yönetimlerin nasıl yıkılabileceğini anlatıyor. Sitesinde ifşa ettiği gerçeklerle sanal ortamdaki aktivizmi bambaşka bir boyuta taşıyan Assange, kendi deyişiyle "radikal demokrasi"yi vaaz ediyor.

Afganistan'a dair 90 binden fazla gizli Amerikan belgesini yayınlayarak uluslararası bir depreme yol açan Wikileaks sitesinin kurucusu ve yayın yönetmeni Julian Assange, 'hacker'lıktan gazeteciliğe geçmiş bir aktivistdir.

Julian Assange, 2006 yılında WikiLeaks adlı internet sitesinin kurucuları arasında yer aldı. Bilginin gizli saklı kalmaması için uğraşan ve bu uğurda Amerika’nın Afganistan ve İran’a yaptığı saldırıların arka planında yer alan bilgileri halka ulaştıran Wikileaks, son olarak 2010 yılı Kasım ayında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi ülkedeki Amerikan diplomatların yazışmalarını halka sunarak uluslararası arenada büyük bir karmaşaya sebep oldu.

Julian Assange, 2006 yılında kurulan “Wikileaks”in dokuz kişiden oluşan yönetim kurulu üyelerinden olup ayrıca basın sözcüsüdür. Gazeteler onu Wikileaks'in "yöneticisi" veya "kurucusu" olarak tanımlasa da Assange, "Ben kendimi kurucu olarak görmüyorum, sadece editörüm." demiştir. Siteye yüklenecek belgelerde en son söz ve onay Assange'ındır. Diğer bütün site çalışanları gibi Assange da site için ücretsiz ve gönüllü olarak çalışmaktadır.

WikiLeaks’in kurucularından birisi, baş editörü ve sözcüsü olan Assange, kendi açıklamasına göre WikiLeaks ile bütün diğer basın organlarının açıkladığından daha fazla gizli belgeyi dünyaya duyurarak büyük bir ün elde etti. Her ne kadar WikiLeaks’in baş editörü olsa da kuruluştan para almadan, gönüllü olarak çalışan bir aktivist olan Assenge, 2009 yılında Amnesty Uluslararası Medya Ödülü’nü ve 2010 yılında Sam Adams Ödülü’nü kazandı. Kuruluşun yaptığı en büyük belge açıklaması ise 2010 Kasım ayında gerçekleşti; bir kısmı gizli ve sınırlandırılmış etiketleri de taşıyan tam 251.000 adet resmi A.B.D. belgesi.

Kurucusu olduğu WikiLeaks, Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, Kenya'daki yargısız infazlar, Afganistan ve Irak Savaşı'ndaki sivil ölümlerine dair belgeler yayınladı

Julian Assange'ı gizemle örülü şöhretine taşıyan dönüm noktası, 2006'da Wikileaks adlı siteyi kurması oldu. Bu site, kendine gelen gizli bilgi ve belgeleri yayınlayarak dünyanın pek çok yerindeki "kirli çamaşırları" ortaya döküyor. Wikileaks'in ortaya çıkardıkları arasında Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, Kenya'daki yargısız infazlar, Irak'ta sivillerin Amerikan askerleri tarafından öldürülme görüntüleri de yer alıyor.

Kenya'ya dair ifşaatıyla 2009'da Uluslararası Af Örgütü'nden ödül alan Avustralyalı gazeteci-aktivist, geçen Nisan ayında da Iraklı siviller ve bir Reuters fotoğrafçısının ABD askerlerince öldürülmesine dair görüntülerle Irak'ta depreme yol açtı. Pentagon'u zor durumda bırakan görüntülerde askerlerin söz konusu ölümlerle eğlenmelerini ortaya koyan ses kayıtları da vardı.

Assange son olarak Afganistan'a ilişkin gizli belgeleri sitesine koyarak dünya çapında kendinden söz ettirdi.

Julian Assange’ın başı 14 Ağustos 2010 tarihinde, İsviçre’de katıldığı bir konferans sonrasında polisle derde girdi. Konferansta bir kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla aranmaya başlanan Assange, bu soruşturmayı temelde yoksun bir dava olarak nitelendirdi ve konferansı düzenleyen İsviçre Sosyal Demokrat Partisi’ni bu olaydan dolayı suçladı. Suçlama ile ilgili olarak yasal olarak suçlanmadığı için Avrupa yasalarınca tutuklanma emri çıkartılamadıysa da, İnterpol kendisini kırmızı bülten ile aramaya başladı. Soruşturmayı yöneten Eva Finne adlı müfettiş ise “Assange’ın suçlu olduğunu gösteren bir kanıt bulamadık” şeklinde konu ile ilgili görüşlerini bildirdi. Suçlama halen kaldırılmadıysa da Assenge şu anda göz altında bulunmuyor.

2010 Kasım’ında basına verdiği belgelerin ardından WikiLeaks’de yayınlanmayı bekleyen halen çok sayıda belgeye sahip olduğunu belirten Julian Assange, bu belgelerin tamamını bir arada yayınlamadıklarını, çünkü bazılarının çok önemli olduğu için arada kaynamalarının istenmediğini ve gizli belgeleri açıklamaya devam edeceklerini bildirdi.

Ancak Julian Assange ve arkadaşları elbette tüm bunları büyük bir gizlilik içinde yapmak zorunda kalıyor. Yalnızca 5 tam-zamanlı editörü ve 800 gönüllüsü bulunan Wikileaks'in şefi Assange, ülkeden ülkeye dolaşmak zorunda kalıyor (ancak bundan bir rahatsızlık duyduğuna dair herhangi bir emare bulunmuyor). Avustralyalı internet canavarı faaliyetlerini yürütebilmek için kimi zaman Doğu Afrika'da Kenya ve Tanzanya'ya, kimi zaman İzlanda'ya gidiyor.

Julian Assange, 1989’da Teresa adlı kız arkadaşıyla birlikte yaşamaya başladı ve evlendiler. Daniel Assange (d.1989) adlı bir çocuğa sahiptir. 1999 yılında boşandı.

Julian Assange, Ekim 1989’da NASA tarafından gönderilecek Atlantis uzay mekiğinin kalkışından önce kurumun bilgisayarlarına argoda mastürbasyon yapmak anlamına gelen “Wank” kelimesini yazdı.

Assange’ın gizemli hacker dünyasına girmesi “Uluslararası Yıkıcı Faaliyetler” (International Subversives) isimli hacker grubuna 80 sonlarında katılmasıyla başladı. Mendax (Latince yalancı demek) lakabını kullanan Assange’ın Melbourne‘deki evine Avustralya polisi 1991 yılında bir baskın yaptı. Baskının sebebi olarak genç hackerın Avustralya’daki bazı üniversitelerin, Kanadalı telekomünikasyon şirketi Nortel’in ve birçok derneğin bilgisayarına modem aracılığıyla girmesini gösterdiler. 1992’de suçlu bulunan Assange 2100 Avustralya doları para cezası aldıktan sonra serbest bırakıldı. Assange’ın avukatı “Yapılan hareketlerde bilgi merakı ve bilgisayarda deneysel çalışmalar yapmanın zevki haricinde herhangi bir suç yok” açıklamasında bulundu.

1993’te Assange Avustralya’nın ilk İnternet Servis Sağlayıcısı, Suburbia’yı başlattı. 1994’te Melbourne’de yaşayan Assange hayatını program ve bedava yazılım geliştirerek kazanıyordu.

1995’te ilk bedava ve açık kaynaklı tarayıcı Strobe’u yazdı. Bazı projelere yamalar gönderen Assange 1997’de hackerlığın kitabını yazdı.

Yeraltı: Hacklemenin Hikayesi, Elektronik Dünyanın Çılgınlığı ve Saplantısı isimli kitapta katkıları, araştırmaları ve Uluslararası Yıkım Ekibi’ndeki geçmişi dolayısıyla katkı sağladı. 1997’de açık uçlu şifreleme yazılımları geliştirdi. Daha sonra bunları insan hakları çalışanlarının veri güvenliğini sağlamak için geliştirdiğini açıkladı. Arama motorlarının ilk modellerinden olan Surfraw’ı geliştirdi. Ve 1999’da Assange “leaks.org” ismini satın aldı. Fakat siteyle ilgili herhangi bir çalışmada bulunamadı. Assange’ı destekleyenlere göre Assange, internet’in özgürlük savaşçısı, etik hacker ve dünyanın en merak uyandıran insanı.

2010 yılının Kasım ayı sonuna doğru WikiLeaks adlı sitesinde kamuoyuna açıklanan belgeler büyük yankı uyandırmış olan Julian Assange'a karşı da bir karalama kampanyası başlatılmıştır.

Julian Assange 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, İngiliz mahkemesi, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığındı. 16 Ağustos 2012 tarihi itibarıyla talep ettiği siyasi sığınma hakkı Ekvador hükümeti tarafından onaylandı. Ancak dışarıya çıkamıyor. 19 Haziran 2012 tarihten beri Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde sığınmacı olarak yaşamaktadır.

2017 yılında Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde sığınmacı olarak yaşarken Stella Moris ile evlendi. Gabriel ve Max adında ki oğlu oldu.

Aralık 2017 ayında vatandaşlık talebi kabul edilerek Ekvador vatandaşı oldu.

Ekvador Dışişleri Bakanlığı, Assange'ın 2017'de verilen vatandaşlık hakkının kaldırıldığını bildirdikten sonra 11 Nisan 2019'da, 2012'den beri kaldığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde, sığınma hakkının kaldırılmasının ardından İngiliz polisi tarafından tutuklandı. 30 Nisan 2019 tarihinde Southwark Kraliyet Mahkemesi, İngiltere'de 2012'de yargılanırken Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınan ve kefaletle salıverilme koşullarını ihlal eden Assange'a 50 hafta hapis cezası verdi.

4 Ocak 2021'de yerel mahkeme Julian Assange'ın ruh salığının bozulma riski yüzünden ABD'ye iade edilmemesi kararı verdi. ABD'ye iade edilmemesi yönündeki karar için Washington DC tarafından temyiz başvurusunda bulunulmuştu. İngiltere Yüksek Mahkemesi, temyiz başvurusunu kabul etti. İngiltere'de Yüksek Mahkemesi kararında, ABD'nin Assange'ın süper güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı, ceza alması durumunda vatandaşı olduğu Avusturalya'ya gönderileceği ve tutukluluk döneminde psikolojik tedavi alabileceği yönündeki teminatlarının yeterli bulunduğu belirtildi.

ABD, Nisan 2019'dan beri Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi'nde tutulan Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğu dahil 18 suçtan yargılamak için İngiltere'den iadesini istiyor. İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange'ın destekçileri ve avukatları, Assange'ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere'nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyor.

Kaynak:Biyografiler.com

Julian Assange Hakkında Haberler

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı.
01 Mayıs 2019

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı. Ekvador Dışişleri Bakanlığı, Julian Assange'nın 2017'de verilen vatandaşlık hakkının ...