Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.

Onaylanmamış Otobiyografi

Onaylanmamış Otobiyografi

Yazar: Julian Assange

Yayıncı: ALFA YAYINLARI

Yayın tarihi: 2011-11-04

ISBN: 6051064017

Sayfa sayısı: 426 sayfa

Kategori: Edebiyat » Biyografi-Otobiyografi

Konusu

WikiLeaks…. Julian Assange… Daha birkaç yıl önce hayatımıza girerek, çeşit çeşit komplo teorileri kadar, Internet kamuoyunun “yeni bir dünya” umutlarına yönelik hayal gücünü ateşleyen birbirinden ayrılmaz iki isim.

Marshall McLuhan’ın öngörüsü 50 yıl bile geçmeden gerçek oldu: Küresel bir köye dönüşen dünyamızda bu iki isim, sadece birkaç yıl gibi kısa süre içinde tüm ezberleri bozdu, bildik dünya görüşlerinin sağdan sola tüm yelpazesini dağıttı; her iki taraftan da eleştiri ve/veya övgü alarak kendi bildiği yolda işini yapmaya devam ediyor.

Kendi bildiği yolun ne olduğunu Julian Assange bu kitapta anlatıyor: Avustralya’da geçen çocukluğu ve ilk gençliğinden beri “adil” bir dünyanın peşinde koşuyor. İçinde bulunduğumuz ileri teknoloji çağında, iktidar sahiplerinin artık işlerini gizlice yürütemeyeceğini söylüyor; bu sürecin, büyük şirketlerin, bankaların ve elbette devletin, kapalı kapılar ardında yürüttüğü işleri gözler önüne sererek, tek tek insanları, halkı, kısacası kamuyu güçlendirecek WikiLeaks gibi öncülerle yürüyeceğini söylüyor: WikiLeaks tüm dünyada iktidarı denetleyen, bu alanda basının geleneksel yerini üstlenen çağdaş bir mekanizmadır.

WikiLeaks, güçlüyü iktidarından soyuyor; bunu da, onun gizli işler çevirme gücünü elinden alarak yapıyor. Bu güç olmazsa, yaşamın daha adil olacağına inanıyor.

Peki, ya Assange ve WikiLeaks hakkında komplo teorileri? Onlara kulak vermemek, varlık nedeni olan “bilme hakkı”na ters düşerdi: Tunus ve ardından Mısır’da kıvılcımlanıp tüm Arap dünyasını sararak “Arap Baharı” diye adlandırılan reformcu yangının WikiLeaks’in Cablegate’iyle başladığı söyleniyor. Henüz bu reform hareketinin nereye gideceği belli değil: Yeni bir İslamî köktenciliğe yol açabileceği gibi, bu ülkelere “Batı demokrasisi”ni de getirebilir… Ama eşit şekilde, ABD’nin 2003’de açıkladığı “Genişletilmiş Ortadoğu Projesi”nin bir ürünü de olabilir.

Yaşamımız Internet’le tepeden tırnağa değişti değişmesine... ama bu değişimin kimin işine yaradığını önümüzdeki birkaç yılda daha berrak bir şekilde göreceğimiz anlaşılıyor.