Şecaattin Tanyerli
Doğum Tarihi: 13.Ocak.1921
Ölüm tarihi: 01.Aralık.1994
Şecaattin Tanyerli kaç yaşında öldü : 73
Burcu: Oğlak
Meslek: Şarkıcı
Doğum Yeri: İstanbul
Ölüm Yeri: İstanbul
Şecaattin Tanyerli, seslendirdiği Türkçe tangolarla tanınmıştır. Türkiye’de tango denince akla ilk gelen isimlerdendir.
Şecaattin Tanyerli, 13 Ocak 1921 tarihinde İstanbul, Teşvikiye'de doğmuştur. Babası Tokatlı tüccar Ahmet Efendi, annesi Selanikli Şerife Mürvet Hanım’dır. İlkokulu, Beşiktaş Esma Sultan İlkokulu'nda, ortaokul ve liseyi İstanbul Erkek Lisesi'nde okudu. 1941 yılında liseden mezun oldu. Müzik çalışmalarına Eminönü Halkevi'nde opera dersleri alarak başladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisiyken Beyoğlu Halkevi’nde keman öğretmeni Goldenberg’den şan dersleri alan Tanyerli, tango dinlemenin ve bu dansı icra etmenin hayatı renklendirdiği düşüncesindeydi.
Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarım bırakarak Maksim Gazinosu'nda profesyonel sahne hayatına başladı. Daha sonra İstanbul Galatasaray Postanesinin biraz altında olan Londra Bar'da Necdet Koyutürk ile beraber sahneye çıkmaya başladı.
II. Dünya Savaşı sıralarında 1942 yılında Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Rumca tangoları da seslendiren Şecaattin Tanyerli 1943 yılında İzmir Güzelyalı'da yaptı acemi birliğini bitirdikten sonra, Ankara Yedeksubay Okulu'na gitti. Kurada ise İstanbul Yassıviran'ı çekti, üç sene yedeksubaylık yaptıktan sonra 1946'da üsteğmen olarak terhis oldu. 1948'da Necdet Koyutürk'ün ünlü Papatya adlı tangosuyla ilk plağını yaptı. Aynı yıl İstanbul Radyosu'nda çalışmaya başladı.
Şecaattin Tanyerli, 44 yıl boyunca İstanbul Radyosunda 1000’i aşkın Türkçe sözlü tangoyu seslendiren sanatçı 30’u aşkın taş plak, 2 uzuncalar, 2 kaset, 40 kadar 45’lik plak ve 1 CD yaptı. 1971’de altın plak ödülü aldı.
Şecaattin Tanyerli, 1943 yılında Fehmi Ege ile tanıştılar. Fehmi Ege, Türkçe tangolar yazdı. Şecaattin Tanyerli de etkili sesiyle bu tangoları herkese sevdirdi.
1948 yılında ilk plağını Necdet Koyutürk ile beraber yaptı. Bir yüzünde 'Papatya' diğer yüzünde 'Rüzgar gibi geçti’ vardı. O yıllarda İstanbul Radyosu Senfoni Orkestrası’nın şefi olan Cemal Reşit Rey’in yanına giderek plaklarının dinlettiler ve radyoda program yapmaya başladılar. 1949 yılından sonra İstanbul Radyosunda önce Necdet Koyutürk sonra Fehmi Ege orkestralarıyla tango söyledi.
“Ayrılık”, “Sensiz Kaldığım Geceler”, “Sevdim Bir Genç Kadını’’, “Mazi”, “Sana Nerden Gönül Verdim”, “Papatya” gibi unutulmaz şarkılara imza atmıştır.
Askerlikten terhis olduktan sonra eniştesinin yanında inşaat taahhüt işleri yaptı. Sait Halim Paşa yalısını 1957 yılında ilk defa o onarımını yaptı. Gündüzün kendi ticari işleri ile akşamları da çeşitli müzikhollerde çalıştı.
80’li yılların sonundan itibaren Ece Bar ve Sheraton'da programlar yaparak tango söylemeye devam etti.
Şecaattin Tanyerli, 25 Şubat 1948 tarihinde Kamuran Hanım ile evlendi. Şeref ve Hakan adlı 2 oğlu, Şeyda Tanyerli adında bir kızı vardı.
Şecaattin Tanyerli, 1 Aralık 1994 tarihinde İstanbul’da 73 yaşında ölmüştür.
Filmleri :
Oyuncu :
1954 - Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar /... (Kendisi) (Sinema Filmi)
Kaynak:Biyografiler.com
Şecaattin Tanyerli Videoları
Şecaattin Tanyerli İçin Yapılan Aramalar
Şecaattin Tanyerli yaşıyor mu?, Şecaattin Tanyerli biyografi, Şecaattin Tanyerli hayatı, Şecaattin Tanyerli özgeçmişi, Şecaattin Tanyerli hakkında, Şecaattin Tanyerli doğum yeri, Şecaattin Tanyerli fotoğraf, Şecaattin Tanyerli video, Şecaattin Tanyerli resim, Şecaattin Tanyerli kimdir?, Şecaattin Tanyerli kaç yaşında?, Şecaattin Tanyerli nereli, Şecaattin Tanyerli memleketi, Şecaattin Tanyerli albümleri