Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Osman Nebioğlu

Osman Nebioğlu

Doğum Tarihi: ??.??.1912

Ölüm tarihi: 07.Kasım.1988

Osman Nebioğlu kaç yaşında öldü : 76

Burcu:

Meslek: Yazar

Doğum Yeri: Güneyköy, Afyon

Ölüm Yeri: İstanbul

Nebioğlu Yayınevinin kurucusudur.

Osman Nebioğlu, 1912 yılında Güneyköy, Afyon’da doğmuştur. Annesi Hatice Nebioğlu, babası Tüccar Mehmet Efendi’dir. Babasının işini İzmir’e nakletmesi nedeniyle 1921 yılında İzmir’e göç ettiler. İ. Ziya Nebioğlu (d. 1932; Eğirdir - ö. 14 Nisan 2014) adında kardeşi vardı. Osman Nebioğlu, İzmir Atatürk Lisesinde başladığı öğrenimini İstanbul Işık Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1936 yılında bitirdikten sonra Berlin ve Göttingen üniversitelerinde okuyarak iktisat doktorasını 1940 yılında tamamladı.

Osman Nebioğlu, aynı yıl Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine sosyoloji asistanı oldu. Ankara’da Basın Yayın Genel Müdürlüğü Propaganda Dairesi Şefliğine getirildi.

1961 yılında İstanbul İktisadi e Ticari Bilimler Yüksek okulunu kurdu. Bu okulda müdürlük, öğretim görevliliği yaptı. “İktisat Tarihi”, “Sosyoloji”, “Turizm Ekonomisi” dersleri okuttu.

Lise öğrenciliği döneminde yazıları; 1926 yılında “Ahenk”, 1927 yılında “Hizmet” gazetelerinde, 1928 yılında “Fikirler” dergisinde yayınlandı. Halkın Sesi, Fikirler, Çiçek ve diğer gazete ve dergilerde; sonraki yıllarda makale, öykü ve araştırmaları Ulus, Tasvir-i Efkâr, Cumhuriyet gazetelerinde yayımlandı.

1933 yılında İstanbul Hukuk Fakültesinde okurken arkadaşları ile “Yücel” dergisini çıkardı.

Yayıncılığı döneminde yayıncılık hayatına yenilikler getirdi; “Yücel” dergisi, Nebioğlu Takvimi, Haftalık Yirminci Asır, Bütün Dünya (aylık), Resimli Roman (iki haftalık), Arkadaş (çocuk dergisi) ve Anahtar’ı (mizah dergisi) çıkardı.

1943 yılında yayıncılık hayatına başlayarak Nebioğlu Yayınevini kurdu. Avrupa, Amerika ve Asya’daki birçok ülkeyi gezip gördü. Nebioğlu Yayınevinde 40 yıldan fazla bir zamanda binden fazla kitap, ansiklopedi, takvim ve dergi yayınlayarak memmlekette kültürün yayılmasına çalıştı. Bu yıllarda “Bütün Dünya” dergisini (35 yıl), “Bütün Türkiye” dergisini (3 yıl), “Resimli Romans” dergisini (2 yıl) yayınladı.

Önceleri Behçet Kemal Çağlar ile birlikte hazırladığı «Atatürk’e Şiirler»i yayınladı. İlk yayınladığı kitapların kapakları kitapçılıkta yepyeni bir çığır açtı. Yayınladığı «En Güzel Dünya Romanları» kitapçılara örnek oldu ve onlara yeni bir çalışma hızı getirdi. İlk çıkardığı eserler arasında bulunan «Avrupa’nın 7 Muamması», «İfşa Ediyorum», «Hitler ve Arkadaşları» gibi politik kitapları, «Unutulan Yıllar», «Saratoga Güzeli», «Suçlu», «Nilgün» v.s. gibi romanlar, «İngiliz Kemal’in Hatıraları» kapışılarak satıldı.

İstanbul’da Muhtar Enata ile birlikte “Yücel” dergisini çıkardı. Yayınladığı en uzun ömürlü dergi Bütün Dünya dergisi oldu.

Osman Nebioğlu, 7 Kasım 1988 tarihinde İstanbul’da 76 yaşında ölmüştür.

Eserleri:
Çocuk Edebiyatı:
1936 - Anne, Yurt ve Toprak Kokusu (kardeşi Ziya Nebioğlu ile).

Deneme:
1975 - Sihirli Bahçe

Derleme-Ansiklopedi:
1944 - Güzel Sözler
1946 - Çocuk Ansiklopedisi
1950 - Yüz Meşhur Türk
1958 - Yüz Meşhur Adam
1958 - Türkiye’de Kim Kimdir (br), 1963 - Tarihin Meşhur Olayları

Araştırma:
1941- Die Auswirkungen der Kapitulationen auf die Türkische Wirschatt, Jena (Kapitülasyonların Türk 1941 İktisadi Hayatına Tesirleri, Leipzig)
1960 - Hürriyet ve Politika
1960 - Kölelik ve Hürriyet (Bülent Nuri Esen ile)
1965 - Turizm Ekonomisi
1974 - Soljenitsin’in Hayatı
1986 - Bir İmparatorluğun Çöküşü ve Kapitülasyonlar

Mizah:
1976 - Dam Üstünde Saksağan: Gırgır Fıkra ve Karikatürler
1977 - Matrak Fıkra ve Karikatürler ve Daha Neler Neler
1979 - Seksi Karikatürler ve Daha Neler Neler

Çeviri-Meal:
Garip Bir Tanrı Misari (hikâye)
Türkçe Kur’an-ı Kerim


Kaynak:Biyografiler.com