Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Ömer Faruk Toprak

Ömer Faruk Toprak

Doğum Tarihi: 14.Şubat.1920

Ölüm tarihi: 20.Ağustos.1979

Ömer Faruk Toprak kaç yaşında öldü : 59

Burcu: Kova

Meslek: Yazar, Şair

Doğum Yeri: Fatih, İstanbul

Ölüm Yeri: İstanbul

Ömer Faruk Toprak, 14 Şubat 1920 tarihinde İstanbul’da, Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde dördü erkek biri kız olmak üzere beşkardeşin en küçüğü olarak doğmuştur. Babası İlahiyat Fakültesi müderrislerinden İsmail Hakkı Bey Mehmet Akif Ersoy’un da arkadaşı idi. Annesi ise Ömer Seyfettin'in sınıf arkadaşıydı. Ömer Faruk Toprak, ilkokulu annesinin memleketi Gönen’de 1933 yılında bitirdi. Gönen'de ortaokul olmadığı için o yıl beklemek zorunda kaldı. Bu süreçte Gönen Halkevi Kitaplığı'ndaki tüm kitapları ayrım yapmadan okudu. Sonunda ailesi İstanbul'a göç etti. 1937 yılında Kumkapı Ortaokulu'nu bitirdikten sonra İstanbul Erkek Lisesi'ne yazıldı, iki yıl orada okuduktan sonra üçüncü yılı Kütahya'da 1941 yılında tamamlayarak liseden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne 3 yıl devam ettikten sonra öğrenimini yarım bırakarak memur olarak çalıştı.

Ömer Faruk Toprak, 1943 yılında kısa bir süre Millî Eğitim Bakanlığı Yayınlar Müdürlüğünde çalıştı. Daha sonra 1947-1972 yılları arasında Petrol Ofisi kuruluşlarında çalışarak emekliye ayrıldı.

İlk şiiri 1938'de Servet-i Fünûn-Uyanış dergisinde yayınlandı. Başlangıçta ölçülü, uyaklı, duygusal nitelikli şiirler yazdı. Ardından toplumsal gerçekçi şiire yöneldi.

Şair kimliği ile tanınan Ömer Faruk Toprak'ın hikâye, roman, anı, makale, biyografi ve gezi yazısı olmak üzere farklı türlerde eserleri de vardır. Bunun yanında şair, 1941-1943 yılları arasında on sekiz sayı yayın hayatını sürdüren Yürüyüş adlı bir dergi çıkarmıştır.

Ömer Faruk Toprak, belirtilen türdeki eserlerinin dışında; Mektepli Gazetesi, Ant, Ataç, Barış, Beraber, Çığır, Devrim, Dost, Felsefe Dergisi, Fikir ve Sanat, Forum, Gelecek, Güney, İnkılâpçı Gençlik, Kaynak, Köprü, Mavi, May, Militan, Papirüs, Pazar Postası, Politika, Sanat-Edebiyat, Seçilmiş Hikâyeler, Ses, Soyut, Sözcü, Şairler Yaprağı, Şimdilik, Türkiye Defteri, Yansıma, Yazı, Yeditepe, Yelken, Yeni Adımlar, Yeni Dergi, Yeni Edebiyat, Yeni Gerçek, Yeni Gün, Yeni Ortam, Yeni Sanat, Yeni Zonguldak, Yeni Ufuklar, Yeryüzü, Vatan, Yığın, Yürüyüş gibi süreli yayınlarda yazı ve şiirleri yayımlanmıştır.

Toprak'ın vefatından sonra çıkan Bir Geziden Kalanlar/Sosyalist Ülkelere Yolculuk adlı eseri gezi notlarından oluşmaktadır. Toprak, bu yazılarında Sovyetler Birliği, Gürcistan, Azerbaycan, Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya'ya ait izlenim ve düşüncelerini aktarmaktadır

Ömer Faruk Toprak, Füruzan Toprak ile evli idi.

Ömer Faruk Toprak, 20 Ağustos 1979 tarihinde İstanbul’da 59 yaşında kalp krizi sonucu ölmüştür.

Ölümünden sonra eşi Füruzan Toprak tarafından 1980 yılında başlatılan Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü, geleneksel bir ödül olarak tanındı. 1984 yılından itibaren 2 yılda bir ve tek yıllarda verileceği açıklandı.

Eserleri:
Şiir:
1943 - İnsanlar
1945 - Hürriyet (Suat Taşer ile)
1955 - Dağda Ateş Yakanlar
1968 - Susan Anadolu
1973 - Ayışığı
1983 - Tüm Şiirleri (ölümünden sonra)

Roman:
1972 - Tuz ve Ekmek
1975 - Karşı Pencere

Öykü :
1979 - Gönen Öyküleri

Anı:
1968 - Duman ve Alev

Gezi:
Bir Geziden Kalanlar/Sosyalist Ülkelere Yolculuk (ölümünden sonra)


Kaynak:Biyografiler.com