Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Marie Tussaud

Marie Tussaud

Doğum Tarihi: 01.Aralık.1761

Ölüm tarihi: 16.Nisan.1850

Marie Tussaud kaç yaşında öldü : 89

Burcu: Yay

Meslek:

Doğum Yeri: Strasbourg, Fransa

Ölüm Yeri: Londra, İngiltere

Londra'da, balmumundan figürlerin yer aldığı Madame Tussaud Müzesi'nin Fransız asıllı kurucusudur. Londra’daki ana müze dışında New York, Las Vegas, Hong Kong, Bangkok, Sidney, Şangay, Berlin, Washington DC., New York, Hollywood ve Amsterdam’da şubeleri bulunan dünyanın en ünlü mumya müzesini yaratan kadın Madame Tussaud’dır.

Marie Tussaud, 1 Aralık 1761, Fransa, Strasbourg’da Marie Grosholtz olarak doğmuştur. Asker olan babası Joseph Grosholtz o doğmadan Fransa-Prusya savaşında öldü. 1761 yılında annesi Anne-Marie Walder onunla İsviçre’ye giderek Bern’de amcası Dr. Philippe Curtius’un evinde yerleşirler. Doktor Philippe Curtius, balmumundan anatomik heykeller yapmaktadır. Ünlü simaların büstlerini yaparak bu işten para kazanmaktadır. 1765 yılında Dr. Philippe Curtius, onları İsviçre’de bırakarak Paris’e taşınır, iki sene sonra da 6 yaşına gelmiş olan Marie Tussaud’u ve annesini yanına alır. Zaman içinde Marie Tussaud onun çırağı olur ve 17 yaşına gelene kadar balmumundan heykel yapmayı öğrendi ve Voltaire ve Benjamin Franklin gibi ünlülerin büstlerini yapmıştır.

1780'de Versailles Sarayı'nda Kral XVI. Louis'nin kız kardeşi Elisabeth' in sanat öğretmeni oldu.

14 Temmuz 1789'da, Paris’de Fransiz ihtilali başladığı zaman halk Bastil’i işgal eder. Hapishanenin müdürü öldürülür ve kellesi sokaklarda teşhir edilerek Curtius’un evine getirilir. Curtius evde yoktur. Marie ve annesi kapıyı açarlar ve kelleyi alırlar. Büstünün yapılmasını isterler, Marie için istenileni yapmamak söz konusu değildir.

Daha sonraki günlerde ve yıllarda giyotin ile kesilen başlardan ünlülerin balmumundan büstlerini yaptırırlar. Bunların içlerinde Kral XVI. Louis ve kraliçe Marie Antoinette dahil, saraydaki günlerinden tanıdığı asiller de vardır. Kucağına aldığı bu başların ifadesiz yüzlerine plaster yayıp kalıplarını almakta, sonra evde bu kalıplardan büstlerini yapmak durumundadır.

Marie’nin yapıtlarını binlerce insan izlemeye gelmektedir. Geçmişte asillerle olan ilişkisi nedeniyle yakalayarak hapse atılır. Boynu tıraşlanarak giyotine hazırlanır ama son anda Curtius onu serbest bıraktırmayı başarır.

Dr. Philippe Curtius 1794'te ölünce onun iki balmumu müzesini ve stüdyosunu devraldı. Marie, kendinden 8 yaş küçük François Tussaud ile 1795 yılında evlendi, Joseph ve François adında iki oğlu oldu. Bir süre sonra boşandı. Devraldığı stüdyonun çok borcu vardır. 1802 yılında Marie ailesini geçindirebilmek için, Curtius’un arkadaşı Paul de Philstal adlı bir işadamından yapıtlarını İngiltere’ye götürerek orada bir sergi açma teklif edilir. Ve Londra’daki Lyceum tiyatrosunda "Sihirli Fener" isimli gösterisi ile birlikte sergilenen yapıtlar anında ünlenerek para kazanmaya başlayınca Philstal kârın yarısını ister. Bunun üzerine Marie Tussaud sergisini gezgin hale getirmeye karar verir. İngiltere şehir, kasaba ve köylerinde toplantı salonları kiralayarak yapıtlarını sergiler. Oğulları ile birlikte 33 yıl sergiyi seyyar olarak yürütür.

1835 yılında 74 yaşındayken Londra’da Baker Street’teki sürekli yerine yerleşir.

Marie Tussaud’un en son yaptığı eseri 1842 yılında yaptığı kendi büstüdür ve hâlâ sergide yer almaktadır. Müze 1884 yılında Marylebone Yolu'ndaki bugünkü yerine taşındı. 1967 yılında da Tussaud Ailesi tarafından özel yatırımcılara satıldı.

Oğulları Joseph ve François sergiyi devam ettirdiler. 1925’te bir yangın sonucu yapıtların çoğu zarar gördü. 1931 yılında olan depremde sadece katil Dr. Crippen’ın heykeli ikiye bölünür. II. Dünya Savaşı sırasında bombalanan sergide kurtulan bir-iki yapıttan biri Adolf Hitler’inkidir.

Marie Tussaud, 16 Nisan 1850 tarihinde Londra’da 89 yaşında ölmüştür.

Kaynak:Biyografiler.com