Hong Kong
Hong Kong
Çin Halk Cumhuriyeti’nin güneydoğusunda Çin’e bağlı özerk bölgedir. Büyük Britanya’nın eski denizaşırı toprağıdır. Yüzölçümü (Hong Kong Adası, 235 küçük adacık, kıtadaki Kaulun Yarımadası ve Yeni Topraklar ile birlikte) 1.069 km2, başkenti Victoria’dır. Kaulun Yarımadası’nın (10.5 km2) yanı sıra, ülke yüzölçümünün yaklaşık % 90’ını (956.5 km2) içeren “Yeni Topraklar”dan Hong Kong Adası (78 km2), Pearl Irmağı’nın denize döküldüğü yerin 3 km doğusunda, Kanton’ un 130 km güneydoğusundadır.
Yüzey Şekilleri: Yarı yarıya sualtında gömülü volkanik kökenli tortul kayalardan oluşan bir dağ sırası üzerinde yer alan ülke topraklarında, düz alanlar ve verimli topraklar son derece sınırlıdır. Denize dik olarak inen yükseltiler ırmaklar tarafından yarılmıştır. Çe Kiyang Irmağı’nın deltası, en verimli toprakları oluşturur. En yüksek nota, Hong Kong Adası’nda Victoria Tepesi’dir (550 m). Ülkenin en uzun ırmağı Şam Çun, aynı zamanda Çin ile olan sınırı belirler.
İklim: Tropikal kuşağın kuzeyinde yer alan Hong Kong’da yazlar sıcak ve yağışlı, kışlar serin ve kurak geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 22°C, yağış tutarı 2.246 mm’dir. Muson rüzgârlarının yol açtığı en yağışlı dönem mayıs-eylül arasıdır.
Bitki Örtüsü ve Hayvanlar: Çeşitli yangınlar ve toprak kazanma amacıyla ormanların yok edilmesi sonucu bitki örtüsü büyük ölçüde yoksullaşmıştır. Son yıllarda başlatılan dikim çalışmalarında çam, palmiye, okaliptüs fidanlarına ağırlık verilmektedir. Orman örtüsü, yüzölçümünün % 11’ini kaplar. Geri kalan alanlarda egemen bitki örtüsü, mangrov savanlardır. Yarasa ve kemirici vb memeli hayvanlar, en sık görülen türlerdir.
Toplum Yapısı: Nüfusun % 95’i Çin Kökenli olup geri kalanını çoğunluğu Avrupalı ve Avustralyalı Beyazlar oluşturur. Hong Kong’un günümüzde en büyük sorunu, konut açığıdır. 600 bin kişi teknelerde, bir o kadar insan da gecekondularda yaşar.
Din: Etnik yapıya bağlı olarak halkın büyük çoğunluğu Budist ve Konfüçyusdur. Ayrıca Hristiyan, Müslüman, Musevi de vardır.
Dil: Resmi diller olan Çince ve ingilizcenin yanı sıra, Çin’in farklı yönlerinden gelen topluluklarca konuşulan yerel ağızlar da vardır. Bunlar içinde en yaygını Güney Çince ağzıdır.
Ekonomi: Hong-Kong’ta ekonomi; küçük endüstri etkinliklerinin yanı sıra, borsa ve bankacılık etkinliklerine dayanır. Mali kurumların ve ticaret odalarının, Uzakdoğu’daki her önemli ticaret merkezinde şubeleri vardır. Ayrıca, Tokyo dışında Asya’nın en önemli altın, döviz, senet ve ticaret borsası Hong Kong’tadır. Dışsatımın % 35’i de yeniden dışsatımdan oluşur. Çin Halk Cumhuriyeti, toplam döviz gelirlerinin büyük bölümünü (% 45) bu yolla sağlar. Toplam yüzölçümünün % 9’u gibi küçük bir alanda yapılan tarım, gereksinimin çok az bir bölümünü karşılar. Çok az miktarda pirinç ve tahıl üretimi dışında, tarla bitkileri daha yüksek gelir sağladığı için taze sebze ve meyve , üretimine ağırlık verilir. Domuz, sığır, başlıca hayvan varlığını oluşturur. Yıllık balık üretimi 220 bin tondur. En önemli endüstri dalı, işgücünün 1/3’ünü istihdam eden ve dışsatımın % 40’ını oluşturan dokumadır. Dokumayı, elektronik izler. Oyuncak da önde gelen bir üretim dalıdır. Toplam 47 bin endüstri işletmesinin 14 bini tekstil, giyim, ayakkabı, 7 bini makine, 4.500’ü basım, geri kalanı mobilya, oyuncak, optik saat dallarında etkinlik gösterir. Dışalım, dışsatım son yıllarda eşit düzeye gelmesine karşın, ülkenin bir başka önemli döviz kaynağı da turizmdir. Besin ve petrol ürünleri, kimya ürünleri, pamuk ve pamuk ipliği, makine, kereste, kâğıt, ulaşım araçları, duyarlı aygıtlar başlıca dışalım malları; tekstil ürünleri, büro makineleri uziletişim araçları, elektrikli makine ve oyuncak, fotoğraf makinesi, optik ve elektronik araç-gereçler başlıca dışsatım mallarıdır. Meyve sebze, baharat, balık, tekstil, kimya, makine, ses aygıtları, elektrikli araçlar ve çeşitli makineler, yeniden dışsatım (reeksport) olarak gerçekleştirilen mallardır. Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, Singapur, Büyük Britanya, Tayvan, ABD, Almanya, Avustralya, Fransa, Güney Kore, İsviçre, Endonezya en önemli ticaret ortaklarıdır.
Uzun adı Hong Kong Özel İdari Bölge olan ülke Çin yönetimindedir. Eskiden İngiliz yönetimi altında olan Hong Kong, günümüzde Çin etkisi ile çoklu kültürlerin yaşandığı bir yerdir. Nüfus yoğunluğu bakımından dünyada 27. sırada yer alan ülkede nüfusun hemen hepsi Çinli ve büyük bir kısmı Budisttir. Bunun yanında Müslümanlar, Konfüçyüsçüler, Hıristiyanlar, Hindular, Museviler ve Taoistlerde bulunur. Hong Kong çok gelişmiş alt yapısı, metro sistemi, yaşam standartlarıyla Çin’in bir parçası olmasına rağmen tüm özellikleriyle batıya yakındır.
Dünyanın en önemli liman kentlerinden birine sahiptir. Hong Kong Doları dünyada en çok kullanılan yedinci para birimidir. Kültürel etkinlikleri ve önemli alışveriş merkezleriyle yılın her dönemi turistlerin ilgilisini çeker. Victoria Zirvesi, Disneyland, Ocean Park, Avenue of Stars, Man Mo Temple, Ladies Market, Madame Tussauds Müzesi, Sky100, Hong Kong Park, Po Lin Manastırı ve Tian Tan Buda en önemli gezi noktalarından bazılarıdır. Dünyanın en büyük ses ve ışık gösterisi olan A Symphony of Lights Guinness Rekorlar kitabına girmiştir.
Hong Kong, Asya'nın en büyük serbest pazarı ve limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezidir.