Profesör Doktor İsmail Hakkı Aydın yalnızca bir beyin cerrahı değil, aynı zamanda bir filozof, şair, bestekâr ve yazardır.
İsmail Hakkı Aydın, 11 Şubat 1954 tarihinde Trabzon'da doğmuştur. 7 çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak doğmuştur. Babası müftüydü. İlkokulu Trabzon iline bağlı bir ilçe olan Maçka’da okudu. Ortaokul ve Lise eğitimini Trabzon'da tamamladı. Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Beyin Cerrahisi Kürsüsünde asistanlığa başladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kürsüsü’nde ihtisasına devam ettikten sonra, Zürich Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği’nde, Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil’in yanında, Beyin Cerrahisi İhtisas Tezini ve mikronöroşirürji çalışmalarını tamamladı. Zürich Mikronöroşirürji Araştırma Merkezi’nde, Instraktör olarak görev yaptı ve aynı zamanda, serebro-vasküler mikro-cerrahi alanlarında araştırmalarda bulundu.
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın 1984 yılı sonunda İsviçre'den Türkiye’ye döndüğünde Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanlığı’na atandı. 1985 yılında, Türkiye’de ilk olarak, “Ameliyatları Uzaktan Eşzamanlı İzleme ve Kayıt Sistemi”ni ve Mikronöroşirurji Araştırma Laboratuvarını kurdu.
1988 yılında, beyin-damar tıkanıklıklarının operasyonlarında kullanılan ve dünyada ilk defa kendi adı ile literatüre geçen yeni bir ameliyat tekniği geliştirmesi sebebi ile 1990 yılında TÜBİTAK ödülü aldı ve zamanın Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından taltif edildi.
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın Beyin kanamaları ve anevrizmaların cerrahi tedavisinde yaptığı uluslararası araştırma ve katkılarından dolayı, 1991 yılında, ABD’de, Congress of Neurological Surgeons’un INTERNATIONAL FELLOW’u ve FCNS unvanı ile ödüllendirildi.
1991 yılında, Atatürk Üniversitesinde REKTÖRLÜK ve DEKANLIK tarafından da ödüllendirilen Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın 1992 yılında TÜRK NÖROŞİRÜRJİ ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ’nü kazandı.
1991 yılında, Avrupa Strok Bilim Konseyi’ne seçildi. Amerika Strok Konseyi’nce kendisine ULUSLARARASI BİLİM ADAMI payesi verildi. 1992, 1993, 1994 ve 1995 yıllarında ABD NÖROŞİRÜRJİDE SÜREKLİ TIP EĞİTİMİ KREDİ ÖDÜLLERİ’ni aldı. Ayrıca 1993’de, ABD’deki, Beyin Tümörleri Konseyi, Cerebrovascular Surgery Section ve diğer birçok bilimsel ve idarî kurul üyelikleri yanında, Congress of Neurological Surgeons’un ULUSLARARASI YÖNETİM KURULUNA seçilerek, bu kurula giren ilk Türk ve ilk Müslüman bilim insanı oldu.
Ayrıca, ABD, Japonya, İsviçre, Almanya, Fransa, Rusya ve İngiltere’nin yanında, Dünya'nın hemen her ülkesinde, değişik zamanlarda araştırmalarda bulundu, davetli olarak konferans ve dersler verdi, eğitici ameliyatlar yaptı. 2015 de American Association of Neurological Surgeons (AANS) tarafından kendisine “Ömür Boyu IFAANS” unvanı verildi.
İsmail Hakkı Aydın, Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.
İsmail Hakkı Aydın, Emine Aydın ile evlidir. Abdülkadir Cüneyt Aydın, Suz-i Dilara Canan Doğan, Fatma Merve Korucuk adlarında 3 çocuğu vardır.
Nöroflozofik makalelerinden meydana gelen “Rabbim Beni Doktorlardan Koru!” isimli kitabı 2013 yılında, “Ah Bu Doktorlar!” 2015 de, "Beynin Şifresi" ve “Öfke Kontrolü ve Motivasyon” ise (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) 2016 da yayımlandı. Televizyon konuşmalarından derlenen “Beyin Fırtınası” isimli kitabı yine 2016’da yayımlandı.
Kendisinin edebî ve sanatsal yönleri hususunda ilmî makaleler neşreden, edebiyat otoritelerinin ifadesi ile, geliştirdiği kendine has şiir ve modern rubâi formunda, aruz vezninin yanında heceyi de kullanan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ın 100’ü aşkın güftesi, Dr. Yılmaz Karakoyunlu, Mustafa Fatih Salgar, Osman Erol Ünal, Amir Ateş, Salih Suphi Soner, Osman Nuri Özpekel, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, Mehmet Kemiksiz, Yeşim Altınel Çoban, Dr. Adnan Çoban, Bekir Ünlüataer, Sebahattin Çevik, Murat Türkmen, Nurullah Ejder, Ahmet Ünal, Hüseyin Erbay, Dilber Kılıçaslan, Hüseyin Samet Talaş, Prof. Dr. Kubilay Kolukırık, Şaban Keşkeş, Cüneyt Bayraktar ve Salih Bora tarafından bestelenerek, musıki dünyası ve TRT repertuarlarında yerini almıştır.
Kitapları :
- Vecizelerim (Ciltli),
- Frekansa İnsan Endişeli Bir Damla Hem Parçacık Hem Dalga,
- Büründüm Beyin Diye Göründüm,
- Ve Tanrı Beyni Yarattı,
2013 -- Makaleler Seti- 3 Kitap Takım,
2018 - Aforizmalar (5 Kitap Set),
2018 - Aforizmalar (1, 2, 3, 4, 5),
- İnsan 3.0 Yeni İnsan– Arketip,
2018 - Beyin Sizsiniz (5 Kitap Set),
2020 - Beyin Sizsiniz- 2
2020 - Beyin Sizsiniz 4.0- Kuantik Çağ,
2020 - Beyin Sizsiniz 5.0- Metaverse,
- İnsanlığın Geleceği
2020 - Beyin Sizsiniz 3,
2018 - Ah Bu İnsanlar!
2018 - Yapay Zeka (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte)
2018 - Düşünce Sizsiniz (Levent Ağaoğlu ile birlikte)
2020 - Güfteden Besteye,
2020 - Dünya Beyin Ağı
2013 - Rabbim Beni Doktorlardan Koru!
2015 - Ah Bu Doktorlar!
2016 - Beynin Şifresi (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte)
2016 - Öfke Kontrolü ve Motivasyon (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte)
2016 - Beyin Fırtınası (Televizyon konuşmaları)
2017 - Bir Beyin Cerrahının Anıları
2017 - Ah Bu Hastalar!
2019 - Beyin Tanrısal Bir Parçacık (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte)
Şiir kitapları :
1991 - Suz-i Dilara,
2000 - Aşk,
2002 - Vuslat,
2010 - Nefes,
2013 - Hicran
2014 - Ya Hayy!
2018 - Rubâiyyât-ı Bircis
Kaynak:Biyografiler.com
İsmail Hakkı Aydın İçin Yapılan Aramalar
İsmail Hakkı Aydın yaşıyor mu?, İsmail Hakkı Aydın biyografi, İsmail Hakkı Aydın hayatı, İsmail Hakkı Aydın özgeçmişi, İsmail Hakkı Aydın hakkında, İsmail Hakkı Aydın doğum yeri, İsmail Hakkı Aydın fotoğraf, İsmail Hakkı Aydın video, İsmail Hakkı Aydın resim, İsmail Hakkı Aydın kimdir?, İsmail Hakkı Aydın kaç yaşında?, İsmail Hakkı Aydın nereli, İsmail Hakkı Aydın memleketi, İsmail Hakkı Aydın albümleri