Türkiye’nin en Büyük Biyografi ve Otobiyografi Sitesi

Isaac Asimov

Isaac Asimov

Doğum Tarihi: 02.Ocak.1920

Ölüm tarihi: 06.Nisan.1992

Isaac Asimov kaç yaşında öldü : 72

Burcu: Oğlak

Meslek: Yazar, Kimyager

Doğum Yeri: Petrovichi, Sovyetler Birliği

Ölüm Yeri: New York, Amerika Birleşik Devletleri

Yazar ve biyokimyager olan Isaac Asimov, pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, daha çok bilimkurgu ve popüler bilim yazarlığı yapması ile tanındı.

Isaac Asimov, 2 Ocak 1920 tarihinde Sovyetler Birliği'nde Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Babası Judah Asimov, annesi Anna Rachel Berman Asimov'dur. Isaac Asimov, henüz 3 yaşında iken ailesi ile Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. Asimov’un babası Judah pek çok farklı işte çalıştı. Yeterli parayı biriktirebilen babası Judah Asimov şehirde bir şeker dükkânı açtı. Büyük Buhran döneminde günde 19 saat dükkânda satış yapmaları aslında oldukça başarılı bir durumdu. 30’lar boyunca Judah Asimov Brooklyn’de birçok şekerleme dükkânı satın aldı. Aynı vakitlerde Asimov ailesi kentte pek çok ev değiştirdi, bu evlerden iki tanesi dükkânlarının üzerindeydi. Isaac, babası, kız kardeşi (o yıllarda küçük erkek kardeşi henüz dünyaya gelmemişti, annesi de 1938’e kadar bekledi) 1928 yılında Amerikan vatandaşı oldular. Isaac Asimov, 9 yaşındayken, Asimov ailesinin şekerleme dükkânında çalışmaya başladı. İleriki senelerde de kumaş fabrikası işçiliği ve bir üniversite profesörü için yazmanlık dâhil çalıştığı diğer yarı zamanlı işlerde bile dükkâna yardımcı oldu. 20’li yaşlarının başlarına kadar bu durum böyle devam etti.


Ailesinin işlettiği şekerleme dükkanında şekerlemenin yanı sıra dükkânda dergi de satıyorlardı. Genç Isaac Asimov bu dergilerdeki bilimkurgu hikâyelerini adeta su gibi içti ve bu dönemde edebiyatın bu dalı için hayranlık beslemeye başladı.

15 yaşındayken Isaac Asimov Colombia Üniversitesi’ne başvuruda bulundu ancak reddedildi. Çünkü okulun Museviler için ayırdığı kontenjan çoktan dolmuştu. Buradan vazgeçerek Colombia Üniversitesi ile yakın ilişkiler içinde olan Seth Low Junior College’a başvuran Asimov sonunda kabul edildi. Ancak bir süre sonra bu okul kapatıldı ve Isaac Asimov Colombia Üniversitesi’ne geçiş yaptı.

Isaac Asimov, Columbia Üniversitesi'nden Kimya mühendisi olarak 1939 yılında mezun oldu. Kimya mühendisliği yüksek lisansını 1941 yılında tamamladı. Kimya dalında doktorasını aynı üniversitede 1948 yılında tamamladı. Doktora sonrası Columbia Üniversitesi'nde sıtma ile mücadele konusunda çalıştı.

II. Dünya Savaşı sırasında 1942’den 1945’e kadar Philadelphia Hava Kuvvetleri Eksperimental İstasyonu’nda çalıştı. Savaş sona erdiğinde ise 9 ay boyunca asker olarak hizmet etmiş sonrasında Colombia’ya dönerek burada 1948 yılında doktorasını tamamladı.

Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti ve tıp bölümünde biyokimya alanında öğretim görevlisi olarak devam etti. Dersleri öğrenciler arasında oldukça popülerdi ve birkaç yıl içinde doçentlik unvanını aldı. Buna ek olarak Biyokimya ve İnsan Metabolizması (Biochemistry and Human Metabolism) isimli kitabın yazarları arasındaydı. 1958’de öğretim vermeyi bırakarak tamamen bilimkurguya yöneldi. Yıllar sonra 1979’da Boston Üniversitesi Asimov’u profesörlük ile onurlandırdı.

50’li yıllarda Isaac Asimov Paul French ismini kullanarak çocuklar için 6 kitaplık bir bilimkurgu serisi yazdı. Bu seri Lucy Starr ismini aldı çünkü kitaplar David Starr isimli başkarakterin güneş sistemindeki maceralarını konu alıyordu.

Yazarlık kariyerine bilimkurgu ile başlayan Isaac Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.

Isaac Asimov, hayatı boyunca 500'den fazla kitap, 90.000 kartpostal yazdı

Evlilikleri :
Isaac Asimov, 26 Temmuz 1942 tarihinde Gertrude Blugerman ile evlendi, 1970 yılında ayrıldılar 1973 yılında boşandı. Bu evliliğinden Robyn Asimov (d.1955) adında kızı ve David Asimov adında oğlu oldu. 1973 yılında psikolog Janet Jeppson ile evlendi.

1941 yılında yayımlanan Galaksi Şeytanları (Nightfall) adlı kısa bilimkurgu öyküsü, en ünlü bilimkurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968 yılında Amerikan Bilimkurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilimkurgu öyküsü seçildi.

Koyu bir bilimkurgu hayranı olan The Beatles’ın kurucularından Paul McCartney, 1974 yılında Isaac Asimov'dan ekranda yayınlanmak üzere bir bilimkurgu filmi yazmasını isteyince Beş ve Beş ve Bir (Five and Five and One) isimli bir hikaye yazdı. The Beatles’ın isteği uzaylılar tarafından hapsedildiklerini fark eden bir müzik grubunun hikâyesinin ele alınmasıydı ve bu iş için en iyi yazarın Asimov olacağına karar vermişlerdi. Ne yazık ki Paul McCartney, Asimov’un hal hareketinden pek memnun olmayınca film hiçbir zaman yapılamadı.

Isaac Asimov, pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, daha çok bilimkurgu ve popüler bilim yazarlığı yapması ile tanındı. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Onlu Sınıflama Sistemi'ndeki felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov, ortak görüşle bilimkurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur Charles Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "üç büyük" bilimkurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.

Isaac Asimov, Vakıf, Robot ve Galaktik İmparatorluk serileri ile büyük ün kazanmıştır.

Isaac Asimov, 1977 yılında kalp krizi geçirdi.

Isaac Asimov, 1983 yılında olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle aids'e yakalandı ve bu hastalık yüzünden 6 Nisan 1992 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri, New York'da 72 yaşında ölmüştür. aids'ten öldüğü gerçeği ölümünden 10 yıl sonra kamuoyuna açıklandı.

Not: Asimov kitaplarının Türkçe çevirilerinde, (özellikle eski basım kitaplarda) orijinal isimlere sadık kalınmamış olduğu için, bazı baskılar bilgilendirme amaçlı olarak parantez içinde verilmiştir.
Bilimkurgu Kitapları:
Robot Serisi:
Çelik Mağaralar (Ölü Gezegen) - The Caves of Steel
Güneşin Tanrıları - The Naked Sun
Şafağın Robotları - The Robots of Dawn
Kurtarıcı - Robots and Empire

Galaktik İmparatorluk Hikâyeleri:
Tanrılar ve İmparatorlar - The Currents of Space
Sonsuzun Tohumları (Asi Gezegen Tyrran) - The Stars, Like Dust
Zamandan Kaçış (Uğursuz Gezegen Galactica) - Pebble in the Sky

Vakıf Öncesi:
Vakıf Kurulurken (İmparatorluk Kurulurken) - Prelude to Foundation
Vakıf İleri (Erişilmez İmparatorluk) - Forward the Foundation

Vakıf Üçlemesi:
Vakıf (İmparatorluk) - Foundation
Vakıf ve İmparatorluk (Altın Galaksi) - Foundation and Empire
İkinci Vakıf (Gizli Tanrılar) - Second Foundation

Vakıf Sonrası:
Vakıf'ın Sınırı (Galaksi Çöküyor) - Foundation's Edge
Vakıf ve Dünya - Foundation and Earth

Seri Harici Hikâyeleri :
Asterisk * işaretli hikâyeler Vakıf ve Robot serileri ile küçük bağlantılar taşır.
Sonsuzluğun Sonu* (Evrenin Çanları) - The End of Eternity
Kan Damarlarında Yolculuk - Fantastic Voyage
Hedef Beyin* - Fantastic Voyage II: Destination Brain
İntikam Tanrıçası* - Nemesis
Galaksi Şeytanları - Nightfall
İşte Tanrılar - The Gods Themselves

Kısa Hikâye Kitapları :
Üç Robot Yasası
Robot Öyküleri Antolojisi
Ben Robot - I, Robot
Dünya Hepimize Yeter - Earth Is Room Enough
Marslılar (Uzayın Bekçileri) - The Martian Way and Other Stories
Karadul Bulmacaları - (Puzzles of the Black Widowers)
Melezler Venüste
Güle Güle Dünya Son Öyküler - Gold

Popüler Bilim Kitapları :
Dolu Dolu Yaşadım
Bilim ve Buluşlar Tarihi
Dün Bugün Yarın
Patlayan Güneşler Üstnovaların Taşıdığı Gizler
Yeryüzü ve Uzay
Uzayın Sınırları
Bilinmeyen Tehlike
İnsanlığın Geleceği Dünyamızı Tehdit Eden Felaketler
Dünya Dışı Uygarlıklar


Kaynak:Biyografiler.com