Feyzi Akkaya, 1943 yılında “STFA İnşaat Müteahhitliği” ünvanı ile Sezai Türkeş ile ortaklık kurmuş, daha sonra bu ortaklık Anonim Şirket şekline ve 1975 de de STFA Holding A.Ş.‘ne dönüşmüştür.
Feyzi Akkaya, 23 Aralık 1907 tarihinde İstanbul, Üsküdar'da doğmuştur. Osmanlı paşalarından Tatar Osman Paşa'nın torunudur. Feyzi Akkaya, 19 yaşında üniversiteye girdiğinde, elinde lise değil, ortaokul diploması vardı. Fazlaca uzamış ortaokul hayatından sonra, dönemin şartları izin vermiş ve bir sınava girerek doğruca 1926 yılında üniversiteye kaydolabilmişti. Yüksek öğrenimini İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi’nde (İstanbul Teknik Üniversitesi) tamamladı, 1932’de bu üniversiteden birincilikle mezun oldu.
1932 yılında iş hayatına atılan Feyzi Akkaya, Bayındırlık Bakanlığı’nda çalıştı. Bu dönemde ilk kez Anadolu seyahatine çıktı; mühendislik hayatının ilk tecrübelerini ve zorluklarını yaşadı. Askerliğini asteğmen olarak yaptı. 1935 yılında askerliğin ardından özel sektördeki iş hayatı başladı. Zamanın tanınmış müteahhitlerinden Sadık Diri-Halit Köprücü İnşaat Kollektif Şirketi’ne girdi. Burada Teknik Büro Mühendisi ve Şantiye Şefi olarak 7 yıl çalıştı. Bu dönemde yolları Sezai Türkeş ile zaman zaman çakıştı, zaman zaman ayrıldı.
1943 yılında İkinci askerliğini Çanakkale’de tamamladıktan sonra, üniversiteden sınıf arkadaşı Sezai Türkeş ile ölünceye kadar sürecek fikir ve iş ortaklığı başladı. Ortaklığın başlangıç cümlesi, “Büyük bir iş alalım, başına beraber çökelim” idi
1943 yılında ortaklıklarını kağıt üzerine geçiren iki arkadaş, isimlerinin baş harflerini kullanarak 'ST-FA İnşaat Müteahhitliği' adı ile resmi olarak da ortak olmuşlardır. Feyzi Akkaya, 1943 yılında “STFA İnşaat Müteahhitliği” ünvanı ile Sezai Türkeş ile ortaklık kurmuş, daha sonra bu ortaklık Anonim Şirket şekline ve 1975 de de STFA Holding A.Ş. ‘ne dönüşmüştür.
1943-1973 yılları arasında köprü inşaatları ve temel kazıkları konularında yoğunlaşan STFA, daha sonra ağır inşaat sahalarına, liman inşaatlarına, temel kazıkları üstündeki derin su tipi iskelelere, anahtar teslimi endüstri tesislerine ve enerji nakil hatları inşaatlarına girdi. Yurtiçinde çeşitli köprü, iskele, liman, baraj, tünel ve yüksek gerilim hatları inşa ettiler. (Sivas-Erzurum demiryolları köprüleri, Kuşadası, Bartın ve Ereğli limanları ve Kadıncık Hidroelektrik Santralı). STFA, 1972 yılında Libya'da Trablus Limanı İnşaatı İhalesi'ne katıldı. Büyük çabalar sonunda, 1973 başında, ilk yurtdışı sözleşmesini imzaladılar. Daha sonra Suudi Arabistan, Libya, İran ve Tunus'ta da işler aldı.
1970 yılı Aliağa Petrol Terminali şantiyesi, Akkaya’nın sorumlu olarak idare ettiği son şantiye oldu. 63 yaşını devirmiş, meslek hayatının 38’inci yılına girmişti. Sonraki seneler, ST-FA’nın şantiyelerinde, bazı işlere yardımcı olmak için kısa misafirliklerle geçti.
1976’da İTÜ’den doktor, 1989 yılında da Boğaziçi Üniversitesi’nden fahri doktor unvanı aldı. Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya’ya 1990’da ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ verildi.
1978 yılında Feyzi Akkaya Temel Eğitim Vakfı’nı kurdu. Servetinin tamamına yakınını bu vakfa bağışladı. Vakıf, biri İzmit Bayramoğlu’nda, diğeri Muş Malazgirt’te 2 endüstri meslek lisesi inşa edip donatarak, Milli Eğitim Bakanlığına devretti.
Feyzi Akkaya, 9 Aralık 2004 tarihinde İstanbul’da 97 yaşında vefat etti.
Kitapları :
1989 - Ömrümüzün Kilometre Taşları
1984 - Şantiye El Kitabı (11 ciltlik eser)
Kaynak:Biyografiler.com
Feyzi Akkaya İçin Yapılan Aramalar
Feyzi Akkaya yaşıyor mu?, Feyzi Akkaya biyografi, Feyzi Akkaya hayatı, Feyzi Akkaya özgeçmişi, Feyzi Akkaya hakkında, Feyzi Akkaya doğum yeri, Feyzi Akkaya fotoğraf, Feyzi Akkaya video, Feyzi Akkaya resim, Feyzi Akkaya kimdir?, Feyzi Akkaya kaç yaşında?, Feyzi Akkaya nereli, Feyzi Akkaya memleketi, Feyzi Akkaya albümleri