Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Erol Üçer

Erol Üçer

Doğum Tarihi: ??.??.1928

Ölüm tarihi: 02.Mart.2018

Erol Üçer kaç yaşında öldü : 90

Burcu:

Meslek: Mühendis, İş adamı

Doğum Yeri: Ankara

Ölüm Yeri:  Ankara

Mühendis, iş adamı, müteahhit Erol Üçer Gama Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı idi.

Erol Üçer, 1928 yılında Ankara’da doğmuştur. Babası Hadi Üçer, annesi Bahriye Üçer’dir. Babasının asker olması ve tayinler nedeniyle ilkokul birinci sınıfı Elazığ’da, ikinci sınıfı Gaziantep’te, üçüncü ve dördüncü sınıfı ise Diyarbakır’da okudu. 1939 yılında beşinci sınıfı, babasının atanmasıyla Ankara’da, İltekin İlkokulunda okurken gelecekte iş ortaklığı kuracağı ve üniversite yıllarını da paylaşacağı Uğurhan Tunçata ile tanıştı. Ardından, Atatürk Lisesi’nin Taş Mektep sonrası döneminin ilk öğrencilerinden oldu. Lisede, hariciyeci bir akrabasının üzerinde yarattığı olumlu etkiyle Siyasal Bilgiler’de okumayı planlayan Erol Üçer’in, lise ikinci sınıfta matematik hocasının desteği ve ilgisi sayesinde hayattaki yönü tamamen değişti ve hedefi teknik üniversite olarak şekillendi.

1946 yılında Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun olan Erol Üçer, devlet bursu ile yatılı olarak girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) 1951 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1957 senesine kadar özel sektör ve kamu kuruluşlarında çeşitli mühendislik hizmetleri verdi.

Erol Üçer, 1959 yılında, İTÜ’de sınıf arkadaşları olan Yüksel Erimtan ve Uğurhan Tunçata, ve Erol Üçer’in babasının tanıdığı müteahhit iş adamı olan Raif Mumcu ile ortak olarak Ankara’da, GAMA İnşaat Limited Şirketi’ni kurdular. Aldıkları ilk iş, Yeşilırmak üzerindeki köprü inşaatı oldu. Raif Mumcu, çevresinden gelen ‘genç mühendislerle bu yola çıkılmayacağı’ konusunda uyarılara kulak asmadı ve dört ortak ilk büyük işlerini başarıyla bitirdiler. Türkiye’nin öncü firmalarından olan GAMA, iş dünyasına ilk adımı atmış oldu.

GAMA, yurt içi ve dışında aldığı dev ihalelerle, baraj, köprü ve yol yapımlarının yanı sıra, yüzlerce binanın oluşmasına imza atmış bir şirket oldu. Endüstri tesislerinde ise imalat sanayine yönelmiş durumdadır. Protezlerden, basınçlı kazanlara kadar değişik ürün yelpazesinin üretiminde dünyanın sayılı şirketleriyle boy ölçüşüyor. Enerji ve turizm alanında ise önemli adımlar atıyor. Şimdiye kadar yurtdışında 60, yurtiçinde de 200 projeye imza atan GAMA'nın özellikle Kuzey Irak’ta çok önemli yatırımları bulunuyor. Bunların başında Rusya ve Türk cumhuriyetleri geliyor. Erol Üçer buralarda üstlendiği inşaatlarla adını çok iyi duyurdu.

Erol Üçer, 1990-2010 yılları arasında GAMA’da Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Murahhas Üyelik görevlerini üstlendi.

Erol Üçer aktif iş hayatının yanı sıra, eğitime olan derin gönül bağı ile çeşitli sosyal sorumluluk faaliyetlerini hem şahsi olarak hem de kurucu başkanı olduğu Ankara Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı (ALEV) çatısı altında devam ettirdi.

1985 yılında, Atatürk Lisesi’nin 1945-1946 dönemi mezunlarının öncülüğünde 92 kişi ile birlikte Ankara Atatürk Lisesi Eğitim Vakfını kuran Erol Üçer, 30 yılı aşkın bir süredir başkanlığını aktif olarak yürüttü. ALEV, okulun fiziki koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra öğrencilerin, öğretmenlerin sürekli gelişimleri için çeşitli destekler verdi. Vakfın sürekli desteği ile bu güne kadar binlerce lise ve üniversite öğrencisi ALEV Vakfı bursu ile hayata atıldı.

Devlet bursu sayesinde ve yatılı okuma imkanı ile İTÜ’den mezun olan Erol Üçer hem devletine olan vefa borcunu hem de o dönem yaşadığı sıkıntıları hiç bir zaman unutmadı. Profesyonel iş yaşamının yanında özellikle kısıtlı imkanlara sahip çocukların, gençlerin ve kadınların eğitimi, gelişimi konusunda ara vermeden bir çok proje gerçekleştirdi.

Erol Üçer, Ankara’da korunmaya muhtaç 200 çocuğun barınması için 2 adet yurt binası yaptırdı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışladı. Islahevinden çıkan ve eğitimine devam eden çocuklar için bir bina satın alıp barınmalarını sağladı ve rehabilitasyon faaliyetlerine katıldı. Milliyet Gazetesi tarafından gerçekleştirilen “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası kapsamında Iğdır, Doğu Bayazıt ve Erzurum’da toplam 350 öğrenci kapasiteli 3 adet kız öğrenci yurdu yaptırdı. Ayrıca, İstanbul Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü’nün tamamen yenilenmesi ve faaliyetlerinin geliştirilmesi konularında katkıda bulunmuştur. 

İstanbul Teknik Üniversitesi, Gümüşsuyu Yurdu’nun yenilenmesine yaptığı önemli desteğin yanı sıra, Üniversitenin geliştirilmesi için başlatılan çeşitli projelere katkılarda bulunmuştur.

1999 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak Türkiye’nin %100 İngilizce eğitim veren ilk müzik yüksek lisans (1999) ve ilk müzik doktora (2002) programına sahip olan “Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi” (MİAM) yaptırdı.

Erol Üçer, 1997 yılında GAMA Eğitim Vakfı’nı kurdu. 2011 yılında temelleri atılan, bugün 525 öğrencinin eğitim gördüğü Ankara Üniversitesi GAMA Meslek Yüksekokulu’nun kuruluşuna önderlik ederek gönülden destek verdi. Ayrıca kişisel olarak çeşitli öğretim kurumlarında okuyan yaklaşık 200 öğrenciye de destek bursu verdi.

Erol Üçer, 1995 yılında Mine Üçer ile ikinci evliliğini yaptı. İlk evliliğinden bir kızı ve ikinci eşinin de ilk evliliğinden olan 2 kızı ile birlikte 3 kız babasıdır. Canan Çamlıbel, Nazire Peker Güven ve İdil Connell adlarında kızları vardır.

Erol Üçer GAMA'daki yönetim kurulu başkanlığı görevini Mart 2010'da Ergil Aksu'ya devrederek “GAMA Holding Onursal Başkanı” sıfatıyla üye olarak çalışmalara katkıda bulunmaya devam etti.

Akciğer yetmezliği nedeniyle bir süre Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Erol Üçer, 2 Mart 2018 tarihinde 90 yaşında Ankara’da ölmüştür.

2016 Yılında TRT’de yayınlanan “Dünyayı İnşa Edenler” belgeseli kapsamında Erol Üçer’e ayrılan özel bölümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Aldığı Başlıca Ödüller:
1995 - ODTÜ. M.Parlar Vakfı 1995 Yılı Hizmet Ödülü
1997 - T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası
1999 - İTÜ. Fahri Doktor Ünvanı
2001 - “Türkiye’de Eğitime Katkıları” Nedeniyle Verilen Ödül (Türk-Amerikan Bilim Adamları Derneği – ATAS)
2001 - TED (Türk Eğitim Derneği) “Meslekte Başarı Ödülü”
2004 - İTÜ. Rektörlüğü Üstün Hizmet Ödülü (Bugüne kadar Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen dört değerli mezundan birisi oldu.)
2004 - ODTÜ. – Teknokent Silikon Blok İnşaatı, Katkı Ödülü
2010 - ODTÜ. Üstün Hizmet Ödülü
1998-2000-2001-2002-2003-2010-2011 - İTÜ. Rektörlüğü Altın Arı Ödülleri


Kaynak:Biyografiler.com