Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Ekrem Reşit Rey

Ekrem Reşit Rey

Doğum Tarihi: ??.??.1900

Ölüm tarihi: 13.Temmuz.1959

Ekrem Reşit Rey kaç yaşında öldü : 59

Burcu:

Meslek: Yazar

Doğum Yeri: İstanbul

Ölüm Yeri: İstanbul

Ekrem Reşit Rey,1900 yılında İstanbul’da doğdu. Besteci Cemal Reşit Rey'in abisi, devlet adamı Ahmet Reşit Rey’in oğludur. Küçük yaşta resim dersleri almaya başladı. Galatasaray Sultanîsinde (Lisesi'nde) başladığı orta eğitimini 1913 yılında ailesinin Paris’e göç etmesi üzerine eğitimine Paris'de Buffon Lisesinde devam etti.

Daha sonra I.Dünya Savaşı başlayınca, kardeşi Cemal Reşit Rey ve annesiyle birlikte İsviçre’ye gitti. Cenevre'de Güzel sanatlar Akademisi'nde okudu. Buradan mezun olduktan sonra Paris'de sanat dünyasının içinde kendine yer edinmeye başladı.Ailesiyle birlikte İstanbul'a döndükten sonra Fransızca öğretmenliği yapmaya başladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesinde Fransızca okuttu.

1938 yılında Ankara Radyosu'nda temsil şefi oldu. Daha sonra İstanbul Radyosu'nda pek çok ünlü tiyatro eseri ve klasik romanı radyoya uyarlayarak çalışmalarını sürdürdü. 30'u aşkın piyesi radyolarda oynandı. İstanbul gazetelerinde çıkan yazıları ve eleştiriyle tanındı.

Ekrem Reşit Rey Fransızca romanlar da yazmış, bunlar Fransa'da basılmıştır. Türkçe ve Fransızca olarak yazdığı Barbaros Hayreddin'in Kitabı ile Fransız Yazarlar Cemiyeti üyeliğine getirilmiştir.

Revü ve operetleriyle tanınan Ekrem Reşit Rey'in bu sahadaki eserlerinin hepsini kardeşi kompozitör Cemal Reşit Rey bestelemiştir. Bu arada tiyatro ile yakından ilgilenmiş, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda çevirdiği ve yazdığı oyunlar sahnelenmiştir. Rey Kardeşler bu yıllarda birlikte çalışmalara da başlamışlardır.

Ekrem Reşit Rey, 13 Temmuz 1959 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

Başlıca revü ve operetleri ve yapıtları şunlardır:
Önce Saat (1932), Lüküs Hayat (1933), Deli-Dolu (1934), Saz-Caz (1935), Maskara (1936), Hava-Cıva (1941), Alabanda (1942), Aldırma (1943). Komedileri: Dalga (1938), Lafonten Baba (1938), Olan Oldu (1949). Romanı: La Vie de Khaireddine Barberousse (Barbaros Hayrettin'in Hayatı, Fransızca).

Kaynak:Biyografiler.com