Barbaros Hayreddin Paşa, ünlü Osmanlı Kaptan-ı Derya’sı.
Barbaros Hayreddin Paşa, kardeşleri İlyas Reis ve Oruç Reis ile beraber birçok deniz savaşında bulunurken, diğer kardeşi İshak Reis ise Midilli Adası’nda kaldı. Oruç Reis ile birlikte çıktığı Cezayir seferinde, Cezayir'in fethedilmesinin ardından Oruç Reis, Cezayir'e Bey oldu.
İshak ve Oruç Reis'lerin şehit olmalarının ardından Cezayir Beyliği'ne atanan Barbaros Hayreddin, daha sonra Beylerbeyi ünvanını da aldı ve 1534 yılında İstanbul'a gelip Kaptan-ı Derya oldu.
Barbaros Hayreddin Paşa’yı Fransa'nın Akdeniz kıyısındaki Nice şehrine gönderen Kanuni Sultan Süleyman, 1543 yılında İspanya kralı Şarlken'in donanmasını alt ederek, Nice kentini kuşattı ve ele geçirerek Fransa'ya bıraktı. Fransa Kralı I. François' esaretten kurtarmıştır.
Bir çok zafer kazananarak, Avrupa'da ün yapan Barbaros Hayreddin, 5 Temmuz 1546 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından, sağlığında Beşiktaş'ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedildi.
Barbaros Hayreddin zamanında, Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşırken, ardından da, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını uzunca bir süre daha devam ettirdi.
Bilgili ve cesur bir komutan olarak tanınan ve ömrü denizlerde geçtiğinden Rumca, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca gibi Akdeniz dillerini çok iyi bilen Barbaros Hayreddin Paşa’nın, Mehmed Paşa, Hasan Paşa ve Vali Paşa adında üç oğlu vardı.
Kaynak:Biyografiler.com
Barbaros Hayreddin Paşa İçin Yapılan Aramalar
Barbaros Hayreddin Paşa yaşıyor mu?, Barbaros Hayreddin Paşa biyografi, Barbaros Hayreddin Paşa hayatı, Barbaros Hayreddin Paşa özgeçmişi, Barbaros Hayreddin Paşa hakkında, Barbaros Hayreddin Paşa doğum yeri, Barbaros Hayreddin Paşa fotoğraf, Barbaros Hayreddin Paşa video, Barbaros Hayreddin Paşa resim, Barbaros Hayreddin Paşa kimdir?, Barbaros Hayreddin Paşa kaç yaşında?, Barbaros Hayreddin Paşa nereli, Barbaros Hayreddin Paşa memleketi, Barbaros Hayreddin Paşa albümleri