Antalya zirvesi sona erdi: Ukrayna Dışişleri Bakanı ateşkes konusunda anlaşılamadığını söyledi
2022-03-10
Antalya zirvesi sona erdi: Ukrayna Dışişleri Bakanı, ateşkes konusunda anlaşılamadığını söyledi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ilk üst düzey görüşmede, iki ülkenin dışişleri bakanları Türkiye'de bir araya geldi. Antalya'daki zirveye Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.
Üçlü zirvenin ardından bir açıklama yapan Dmitro Kuleba, ateşkes konusunda bir gelişme kaydedilemediğini söyledi.
Toplantının ardından Sergey Lavrovve Dmitro Kuleba, ayrı odalarda basın toplantıları düzenledi.
Dmitro Kuleba, Ukrayna'daki en ciddi durumun Mariupol şehrinde olduğunu, ancak Vladimir Putin'in burası için bir insani koridor teklifinin olmadığını belirtti.
Dmitro Kuleba'ya göre iki mevzu acil öncelik taşıyor: Mariupol'da bir insani koridorun kurulması ve 24 saatlik bir ateşkesin ilan edilmesi.
Ukraynalı siyasetçi, Rusya'nın taleplerinin teslim olmalarına yönelik olduğunu vurgulayarak bunun kabul edilemeyeceğini belirtti.
Dmitro Kuleba, bu formattaki bir toplantıda Rusya ile tekrar bir araya gelebileceklerini ifade etti.
Sergey Lavrov: "Nükleer savaş ihtimaline inanmıyorum"
Sergey Lavrov ise düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'nın doğu bölgesindeki Rusların çoğunlukta olduğu bölgeye bir saldırı planlamakta olduğunu da öne sürdü.
Batı'nın Ukrayna'ya öldürücü silahlar sağladığını belirten Sergey Lavrov, ayrıca Batı'nın çok uzun zamandır bölge için bir tehlike yarattığını aktardı.
Rus siyasetçi, Ukrayna'da hastanelerin ve doğumhanelerin hedef alındığı, çocukların hava saldırıları yüzünden hayatını kaybettiği haberlerine ilişkin olarak 'Ukrayna'nın insanları canlı kalkan olarak kullandığı' iddiasını dile getirdi.
Sergey Lavrov, Ukrayna'da 'özel bir askeri operasyonun' yapıldığı söylemini vurgulayarak durumun planları doğrultusunda ilerlediğini iddia etti.
Sergey Lavrov ayrıca Batı'nın uyguladığı yaptırımlara da değinerek ülkesinin Batı'dan ekonomik olarak bağımsızlığını sağlamak için gerekli önlemleri aldığını belirtti.
Batı'nın doğalgaz, petrol ve enerjiyi bir 'silah' olarak kullandığını dile getiren Sergey Lavrov, Rusya'nın hiçbir zaman bu yola başvurmadığını açıkladı.
ABD'nin Ukrayna topraklarını biyolojik silah geliştirmek için kullanabileceğini öne süren Sergey Lavrov, kimsenin Rusya'nın Ukrayna ile ilgili uzun zamandır dile getirdiği kaygılarını dinlemediğini vurguladı.
Nükleer bir savaş ihtimalinin olup olmadığı sorusuna ise Sergey Lavrov, "Buna inanmıyorum" dedi.
Ukrayna: "Topraklarımızı pazarlık unsuru yapamayız"
Zirvede Rusya'nın, Kırım ve Donbas bölgesindeki ayrılıkçı bölgelerin statüsü ile Ukrayna'nın tarafsızlığı başlıklarını masaya getirmesi bekleniyordu.
Ateşkes, tahliye koridorları ve insani yardımlar konusu ele alınacak başlıklar arasındaydı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, zirvenin "barış ve istikrar getirmesini" umduğunu söyledi.
Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Antalya'ya hareketi öncesi, beklentilerinin "sınırlı ve düşük" olduğunu ifade etti.
Kiev hükümeti, toprakları ile ilgili pazarlık yapmayacağını söylemişti.
Türkiye'deki zirve öncesi BBC'ye konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, Rusya'nın öne sürdüğü ultimatomların kabul edilemeyeceğini söyledi.
Veresçuk, Kırım'ın Rusya toprağı ve Donetsk ilr Luhansk'ın bağımsız devletler olarak tanınmasının "kesinlikle imkansız" olduğunu savundu ve "topraklarımızı pazarlık unsuru yapamayız" dedi.
Newsnight programında soruları yanıtlayan İrina Veresçuk, "Ukrayna halkının suratına bakarak, nasıl sakin bir şekilde topraklarımızı veririz" ifadesini kullandı.
Moskova ise Ukrayna'nın AB ve NATO'ya katılmayacağına dair resmi güvence vermesini ve Kırım ile Donbas'taki yeni durumu kabul etmesini talep ediyor.
Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme bugün Antalya'da gerçekleşti. Rus ve Ukraynalı Bakanların görüşmesi sonrası Rus tarafından Sergey Lavrov, kameralar önünde önce "Ukrayna'nın askersizleştirilmesini istemiyoruz" cümlesini kurdu ancak kısa süre sonra 'Dostane ve askeri varlığı olmayan bir Ukrayna istediklerini' söyledi. Sergey Lavrov ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin kendilerini anladıklarını belirtti. Öte yandan Sergey Lavrov konuşmaya başlamadan önce dikkat çeken bir an yaşandı.
Türkiye-Rusya-Ukrayna dışişleri bakanlarının bir araya geldiği üçlü zirvenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, toplantı öncesinde, salonda Bakan Sergey Lavrov'a soru soracak gazeteciler ve kurumlarıyla ilgili bilgi aldı. Sergey Lavrov'un basın toplantısında moderatörlüğü Zaharova üstlendi. Rus bakan salona girmeden önce de korumaları, oturacağı masanın örtüsünü kaldırarak altını kontrol etti.
Görüşmeyi Türk tarafının davetiyle ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya lideri Vladimir Putin'le yaptığı görüşmede getirdiği teklif üzerine kabul ettiklerini belirten Sergey Lavrov, "Bugün Ukrayna krizinin temelinde olan bütün konuları ele almaya her zaman hazırız. Şu an Türkiye'de yaptığımız görüşmeler faydalı olmalı ama bizim aslında Beyaz Rusya topraklarında yürüttüğümüz görüşmelerimiz var ve ana görüşme platformu orası. Görevlendirilen heyetler Beyaz Rusya'daki görüşmeleri devam ettirecekler" dedi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların durması ve kalıcı barış için çaba sarf etmeyi sürdüren Türkiye, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı ilk kez burada bir araya getirdi.
Antalya'daki görüşmede, beşeri konuları, askeri manada ve sivillerin hayatlarını kolaylaştırmak adına detaylı şekilde ele aldıklarını anlatan Sergey Lavrov, "Askerlerimizin sivillerin hayatlarını kolaylaştırmak için neler yaptıklarını anlattık, bazıları esir düştü, bazıları gönüllüler, Ukrayna radikalleri tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Gerçekleri çok iyi biliyorsunuz. Savunma Bakanlığımız açıklamalar yapıyor kamuoyunu bilgilendiriyor" diye konuştu.
Her gün insanların tahliyesi için koridor açtıklarını ve bunu hayata geçirmeye devam ettiklerini belirten Sergey Lavrov, şöyle dedi:
"Sahada durumu denetleyen güçler güvenlikli tahliyeleri gerçekleştiriyor. Koridorlar onlar tarafından belirleniyor. Güvenli olan güzergahlardan geçiyorlar. Beyaz Rusya'da yaptığımız son görüşmede Rus tarafı gayet somut bir taslak iletti, Ukrayna tarafı bu taslağı aldı Kiev'de üzerinde çalışıyor. Dedi ki, çok kısa bir sürede cevap verecekler taslakla ilgili. Biz Beyaz Rusya Platformu'nda ciddi bir görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. Sadece kağıt belge değişiminde bulunmak değil, gerçekten somut kararlar almak isteriz Ukrayna krizinin her yönüyle çözümü için."
Sergey Lavrov'un toplantısında Rus medyasının yanı sıra Türk ve batılı medya mensupları da çok sayıda soru yöneltti. Yaklaşık 1 saat süren basın toplantısında soruları yanıtlayan Sergey Lavrov, batılı ülkeleri Ukrayna'yı silahlandırmakla suçladı. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya ölümcül silahlar ihraç ettiğini anlatan Sergey Lavrov, “Binlerce füze, binlerce silah teröristler tarafından ve Rus uçaklarına karşı kullanılıyor. Daha sonra bunlar kimin eline geçecek bu soruyu AB'deki mevkidaşlarımıza hep soruyoruz. Onlar bize seneler boyu Ukrayna'da Rusya'ya karşı bir üs yaptılar. Ama şimdi bu tehlikeli duruma gelmenin sebebi bizler değiliz. Bu sadece Rusya'ya karşı değil, Avrupa köklerine de bir tehlike gelecek. Ukrayna'dan başka ülkelere saldıracak mıyız? Ukrayna'ya saldırmadık, saldırmaya da niyetimiz yok kimseye" dedi.
ABD'YE KİMYASAL SİLAH SUÇLAMASI
Bir gazetecinin, "Polonya'da konuşlandırılacak patriotları doğrudan tehdit kabul edecek misiniz, askeri misilleme seçeneğiniz söz konusu mu?" sorusunu yanıtlayan Sergey Lavrov, şu cevabı verdi:
“Rusya'nın güvenlik konusundaki hassasiyetlerini tehlike altına alan bir durum oluştu Ukrayna'da. Sınırlarımızın güvenliği tehdit ediliyordu. Devlet başkanımız detaylı bir şekilde bunu defalarca açıkladı ama kimse dinlemedi. Donetsk, Luhansk bölgelerine azad ettiğimiz bölgelerden biz şunu anlıyoruz. Önümüzdeki aylarda Rusya'ya bir saldırı düzenliyorlardı. Amerika Savunma Bakanlığı kendi parasıyla biyolojik laboratuvarlar kurdu. Ukrayna topraklarını çeşitli patojen maddeler üzerine deney yapmak için adeta test yapmak için kullandıktan sonra biyolojik silah üretimini hedefliyordu burada. Onlar sözde Ukrayna'da AB ama tek ağızla ABD'nin öyle bir niyeti yok. Biyolojik silah falan geliştirmiyor, dediler. Buna zaten şaşırmadık, açıklayacakları buydu. BM'de buna dair bir bilgimiz yok, dediler. ABD'liler gizli olarak çevirdi bu işlerini. Başta eski Sovyetler Birliği'nde de aynı laboratuvarları kurdular. Rusya sınırları boyunca kuruldu. Fakat kimyasal silahların, biyolojik silahların yasaklanmasıyla ilgili uluslararası bir sözleşme var."
'SAYIN PUTİN HİÇBİR TEMASTAN KAÇINMAZ'
Ukrayna'nın silahlandırılmasını istemediklerini ve Ukrayna'da yeni Nazi hükümeti kurulmasını arzu etmediklerini dile getiren Sergey Lavrov, Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istediklerini kaydetti. Hem Avrupa ülkelerinin, hem Ukrayna'nın güvenliğini istediklerini belirten Lavrov, “Ama Rusya'nın da güvenliğini istiyoruz" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin görüşmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Sergey Lavrov, şöyle konuştu:
“Başkan Putin reddetmiyor, Zelenski ile buluşabilir. Ama bu olmadan önce belirli hazırlıkların yapılması şart. Sayın Putin hiçbir temastan kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Sayın Kuleba ile bugün görüştük. Önerilerimiz Ukrayna tarafına ulaştı, spesifik yanıt vermeye söz verdiler. Bundan bir katma değer, faydalı netice çıkacaksa tamam bir görüşme yaparız. Fakat Ukrayna'daki darbeden sonra daha çok görüşme için görüşme, imitasyon görüşmeler, kameralara, televizyona çıkmak için görüşme yapıyorlar. Paris'te alınan bütün kararlar Kiev tarafından uygulanmadı. Bir problemin özünde, çözümü için illaki görüşmek gerekmiyor. Alınan kararlar var, yasal çerçeve var. Elbette Zelenski ile görüşürler Sayın Devlet Başkanımız ama bunun hazırlıklarının yapılması gerekiyor."
Türk hükümeti zirveyi nasıl değerlendirdi?
Antalya'daki zirve öncesi konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, beklentilerini "herkesin kabul edebileceği bir barış" olarak özetledi.
Anadolu Ajansı'na konuşan Kurtulmuş, "Tarafların üçlü bir toplantıda bir barış perspektifini konuşuyor olması bile tek başına değerlidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da parti yönetimine zirve ile ilgili bilgi verirken, "Bu görüşme, krizin aşılması yolunda çok önemli bir adım olabilir" değerlendirmesini yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hızlanan diplomasi çerçevesinde ABD Başkanı Joe Biden ile bugün 18.30'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.