22019 yılı G20 zirvesi nedir, nerededir? G-20 zirvesine hangi ülkeler katılıyor?
2019-06-30
Her yıl düzenli olarak toplanan G20 Liderler Zirvesi, bu yıl Japonya'nın Osaka kentinde düzenlendi. Türkiye, 2015 yılında G20 Liderler Zirvesine ev sahipliği yapmış, Zirve Antalya'da gerçekleştirilmişti.
İki gün sürecek zirve kapsamında yapılacak oturumlarda küresel ekonomik görünüm değerlendirilecek ve dünya ekonomisindeki temel risklerin bertaraf edilmesine ilişkin atılacak adımların tespiti yapılacak. Bu yıl 14. düzenlenen ve iki gün sürecek olan zirvede (28-29 Haziran), küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, istihdam, kadınların güçlendirilmesi, çevre ve enerji konuları ele alınacak.
Zirvenin düzenleneceği Intex Osaka Fuar merkezine gelen liderleri, Japonya Başbakanı Şinzō Abe tek tek karşıladı.
G20 NEDİR?
İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltması olarak kabul edilen G20; dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşan topluluktur. Toplulukta ayrıca üye 20 ülkenin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları da yer alır.
Katılan Ülkeler :
- Almanya
- ABD
- Arjantin
- Avrupa Birliği Komisyonu
- Avustralya
- Brezilya
- Britanya
- Çin
- Endonezya
- Fransa
- Güney Afrika
- Güney Kore
- Hindistan
- İtalya
- Japonya
- Kanada
- Meksika
- Rusya
- Suudi Arabistan
- Türkiye
Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşen ve dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkelerin liderlerinin katıldığı G20 Zirvesi’nin sona ermesinin ardından Zirve’de alınan kararlara ait sonuç bildirgesi yayınlandı.
Bildirgede liderlerin zirvede liderler adına, “Biz G20 liderleri küresel ekonomik problemlere işaret etmek amacı ile ortak bir çaba oluşturmak üzere 28-29 Haziran 2019 tarihlerinde Japonya’nı Osaka kentinde bir araya geldik” denildi.
Yayınlanan bildiride yapılacak çalışmaların önceki yönetimlerin çalışmaları üzerine inşa edileceği vurgulanarak, “Önceki yönetimlerin çalışmaları üzerine, eşitsizlikleri işaret ederek erdemli bir büyüme döngüsü oluşturmak ve bireylerin tüm potansiyellerini kullanabileceği bir toplumu gerçekleştirmek amacı için çabalayacağız” ifadelerine yer verildi.
Bildiride , “Demografik değişimler de dahil olmak üzere bugünün ve yarının ekonomik sosyal ve çevresel sorunları ile mücadele edebilecek ve aynı zamanda sunulan fırsatları yakalayabilecek yeterliliğe sahip bir toplum oluşturmakta kararlıyız. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma vizyonu kapsamında kalkınmayı ilerletmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dünyaya giden yolun inşasını yapmak amacı ile diğer küresel zorlukları ele almak konusundaki çabalarımıza devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi” denildi.
Açıklamanın devamında ise bahsi geçen zorluklar ile nasıl mücadele edileceği detaylı bir şekilde aktarıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikili görüşmeler yaptı. Dünya Bankası Başkanı David Malpass ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'le görüşecek olan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le de bir araya gelecek. Bu görüşmede Suriyeli mülteciler konusunun konuşulması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, (29 Haziran) sabah önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha sonra da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.
ABD Başkanı Trump ise, zirvenin ilk gününde önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Trump'tan İran açıklaması geldi.