Şahnaz Çakıralp
Doğum Tarihi: 01.Ekim.1975
Şahnaz Çakıralp kaç yaşında : 49
Burcu: Terazi
Meslek: Tiyatro Oyuncusu, Dizi Oyuncusu, Sinema Oyuncusu
Doğum Yeri: İstanbul
Şahnaz Çakıralp, 1975 doğumlu tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu, aynı zamanda siyasetçi. Tiyatro sahnesinin yanısıra, Avustralya’da sahnelenen Yarasa Opereti’nde oynadığı 'Ida' rolüyle tanınan Çakıralp, son dönemde Pardon ve Abdülhamit Düşerken adlı sinema filmlerinin yanısıra, Hatırla Sevgili adlı dizide rol aldı. Genç Oyuncu, 2002’de girdiği Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2005 seçimlerinde, Parti Meclisi’ne seçildi ve 656 delegeden 648'inin oyunu alarak, 33'üncü sıradan yönetim listesine girdi.
Tiyatro sahnesinde 'İbiş'in Rüyası', 'Acaba Hangisi' (Lily&Lily), 'İdeal Koca' (An Ideal Husband) gibi oyunlarda oynayan Çakıralp, Tiyatro İstanbul ekibine dahil oldu. Karl Markovics’in sahneye koyduğu, Avusturya yapımı operet ‘Istanbul Way’de rol alan genç oyuncu, parlayan bir yıldız olarak dikkatleri üzerine çekti. 1997 yapımı Alman televizyon filmi ‘The Road After Istanbul’ (Die Strasse nach Istanbul) adlı filmde Wolfram Berger ve oyuncu Tuncel Kurtiz’le birlikte başrol oynadı. Bu filmde oynadığı sırada, 2 yıl önceki Istanbul Way operetindeki başarısının ardından bir anlamda oyuncunun çocukluk hayalleri gerçek oldu ve Johann Strauss’un Yarasa Opereti'ndeki 'Ida' rolü kendisine teklif edildi. Sahnede oyunculuğuyla ve sesiyle büyük beğeni toplayan Çakıralp, tüm dünyadan güzel eleştiriler aldı. Avustralya’da Romy Schineider'a benzetilen başarılı oyuncuya, Schineider’ın hayatını konu alan bir filmde oynaması için de teklif götürüldü. Fakat Çakıralp, eğitimini bölmemek adına teklifi geri çevirdi.
1998’de Halit Refiğ’in yönettiği Affet Bizi Hocam adlı dram ağırlıklı dizi filmde rol aldıktan sonra, 1999’da yine bir televizyon dizisi olan Aşkın Dağlarda Gezer’de oynamaya başladı. Özcan Deniz ve Şevval Sam’ın başrolünde olduğu, halktan büyük beğeni toplayan dizide 'Rosa' rolünde olan Çakıralp, aynı yıl Behzat Uygur ve Süheyl Uygur’la birlikte Uzaydan Adam Çıkmaz adlı komedi tv dizisinde rol aldı.
2000’de tecrübeli oyuncu Vanessa Redgrave ve Işık Yenersu’yla birlikte Turan Yavuz’un yönettiği, Büyükadada Sürgün (Exile In Buyukada) adlı belgesel filmde rol aldı. Leon Trotsky’nin İstanbul’daki sürgün yıllarını anlatan The Prophet Outcast (Kahinin Tahmini) adlı kitaptan sinemaya uyarlanan yapımda, Türkan Kılıç ve Tan Sağtürk de yer aldı ve 2000 Milan Ulusal Film Festivali’nde (Milan International Film Festival) En İyi Belgesel Film ödülünü kazandı. Yine 2000 yılında başrollerinde Müjde Ar, Erkan Can, Savaş Dinçel ve Uğur Polat’ın olduğu Serdar Akar filmi Dar Alanda Kısa Paslaşmalar’da Nurten karakterini canlandırdı. Filmdeki performansıyla 22. Siyad Türk Sineması Ödülleri’nde, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü.
2002’de Halil Ergün, Meltem Cumbul ve Tarık Akan’ın başrolünde oynadığı Abdülhamit Düşerken adlı geniş oyuncu kadrosuna sahip tarihi dram filminde rol aldı. Kurşun Asker ve Üzgünüm Leyla adlı televizyon dizilerinin ardından 2003’de 'Şizofren Aşk' adlı televizyon filminde başroldeydi. 2004’te Ünal Küpeli’nin yönettiği Aşk Mahkumu adlı dizide Kerem Alışık’la başrolleri paylaştı. Aynı yıl Ferhan Şensoy’un gerçek bir olayı konu alarak yazdığı ve Mert Baykal’ın yönettiği Pardon adlı komedi dram filminde, başrol oyuncuları Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin, Ali Çatalbaş ve Bülent Kayabaş’la birlikte Asuman rolünde izleyici karşısına çıktı. 2005’de Bergüzar Gökçe Korel’le birlikte Cemalim adlı televizyon filminde oynayan (Şerife rolünde) Çakıralp, 2006’da Kuşdili ve 'Keriman Kızıltan' karakterini canlandırdığı Hatırla Sevgili adlı dizilerde rol aldı. Tiyatrodan da asla vazgeçmeyen ve bununla ilgili olarak, hep kendinden büyük yaşta oyuncularla oynamasının onun için büyük bir şans olduğunu düşünen Çakıralp’e göre; kuliste en küçük olmak büyük tecrübe kazandırdı.
Sanat hayatının yanısıra siyasete de ilgi duyan Çakıralp, “2002 seçimlerinden önce ülkenin durumunu, koşullarını değerlendirdiğimde, bir sanatçı olarak siyasete girmek ve katkıda bulunmak gereksinimini duydum” diyerek, Deniz Baykal’a bu önerisini iletti. Olumlu yanıt alan Çakıralp, böylelikle CHP’ye girdi. Eylül 2002’de yapılan CHP Olağanüstü Kurultayı'nda, Genel Başkan Deniz Baykal'ın 68 kişilik blok listesinde yeraldı ve 656 delegeden 648'inin oyunu aldı.
Tamamı 80 kişiden oluşan Parti Meclisi yönetim listesine, Baykal'ın yakın kurmayları Önder Sav, Eşref Erdem, Mehmet Sevigen gibi isimleri de geride bırakarak 33'üncü sıradan girdi. Fakat siyasi duruşu ve Parti Meclisi’ne girerken aldığı yüksek oylara rağmen, 'Partide vitrin olarak kullanılıyor' eleştirilerine maruz kalmaktan kurtulamadı. Bu tür eleştirilerin, siyasette sanatçıların ve kadınların önlerini kesmek amacındakilerden geldiğini düşünen Çakıralp ise bir röportajda tepkisini şu cümlelerle dile getirdi:
Yıllardır sanat yaşantım ve takip ettiğim çizgi ortada. Ayrıca Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yazılarım böyle bir yakıştırmanın doğru olmadığını göstermiştir. Böyle bir bakış açısına sahip olanlar, kadınların ve sanatçıların siyasette önlerini kesmek isteyenlerin ortaya attığı tezlerdir. Parti Meclisi'ndeki görevimi layıkıyla yapacağım. Vazifelerimi aktif olarak yerine getireceğim. Partimin bir neferi olacağım. Ayrıca sanat yaşamım da devam edecek. Çünkü bütün beklentilerim sanatımla ilgili.
Tıpkı benim gibi, meclisimizdeki hiçbir üye de asla emir kulu olmayacaktır. Bu Meclis'te herkesin düşüncelerini özgürce söyleyeceğine inanıyorum. Partiyle ilgili tüm tartışmaların bu çatı altında özgürce yapılacağına inanıyorum. Türkiye'de özellikle sanatçılar ve kadınlar siyasetten uzaklar. Ben hem sanatçıların hem de kadınların daha yoğun olarak siyasetle ilgilenmeleri gerektiğini düşünüyorum. Hem bir sanatçı olarak, hem de kadın olarak Parti Meclisi'ne seçilmem bu bakımdan çok çok önemlidir. Bundan sonra daha çok kadınımızı siyasetin içinde görmeyi umut ediyorum. Parti tabanı için kadın sanatçının seçilmesi çok olumlu bir yenilik olarak karşılanmış olacak ki CHP'nin Olağanüstü Kurultayı'nda bu kadar çok oy almışım. |
Şahnaz Çakıralp, Tiyatro İstanbul kadrosunda çalışmaya devam ediyor ve oyunculuk kariyerini müzikallerde oynayarak sürdürmek istiyor. Haftada iki akşam Radyo 24’te gündemden isimleri konuk ettiği ‘Şahnaz Çakıralp’le 120 dakika’ adlı bir program yapıyor.
Kaynak:Biyografiler.com
Şahnaz Çakıralp Kitapları
Çıplak Ayakla Yürümek
Yayın Tarihi: 2007-02-01
Yayınevi: AKADEMİ KÜLTÜR SANAT YAYINLARI
Edebiyat » Deneme (yerli)
Şahnaz Çakıralp İçin Yapılan Aramalar
Şahnaz Çakıralp yaşıyor mu?, Şahnaz Çakıralp biyografi, Şahnaz Çakıralp hayatı, Şahnaz Çakıralp özgeçmişi, Şahnaz Çakıralp hakkında, Şahnaz Çakıralp doğum yeri, Şahnaz Çakıralp fotoğraf, Şahnaz Çakıralp video, Şahnaz Çakıralp resim, Şahnaz Çakıralp kimdir?, Şahnaz Çakıralp kaç yaşında?, Şahnaz Çakıralp nereli, Şahnaz Çakıralp memleketi, Şahnaz Çakıralp albümleri