Sadri Alışık
Doğum Tarihi: 05.Nisan.1925
Ölüm tarihi: 18.Mart.1995
Sadri Alışık kaç yaşında öldü : 70
Burcu: Koç
Meslek: Tiyatro Oyuncusu, Dizi Oyuncusu, Sinema Oyuncusu
Doğum Yeri: İstanbul
Ölüm Yeri: İstanbul
Oynadığı komedi filmleri ile Türk sinemaseverlerin hayranlığını kazanmış olan sinema ve tiyatro sanatçısı.
Sadri Alışık'ın içindeki oyunculuk aşkı küçük yaşlarda kendini göstermeye başlamıştı. Arkadaşları bilye oynayıp, uçurtma uçururken, O piyesler hazırlayıp mahalle arkadaşlarına oyunlarını sunardı. Altı-yedi yaşlarındayken bir sünnet gecesinde Naşit Özcan (Dede) Tiyatrosu'nu izledi. O günden sonra tiyatroya olan tutkusu başladı. Paşabahçe 39. İlkokulunda üçüncü sınıftayken "İSTİKAL PİYESİ" adlı oyunda "Adalı Halil" rolünü aldı ki bu başroldü.
İlkokulu bittikten sonra ailenin isteği ile Cağaloğlu'na taşındılar. Orta okul ikinci sınıfta tiyatro aşkı tekrar başladı. Ancak okulda tiyatro yoktu.
Liseye İstanbul Erkek Lisesi'nde başladı. Lisenin yanısıra Cağaloğlu Halk Evi'nde tiyatroya gidiyordu. Liseyi bırakıp devam mecburiyeti olmadığından Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne kayıt oldu.
Yavaş yavaş, sahne, resim, tiyatro derken sinemaya adım attı ve ilk filmi 1944’te, yönetmen koltuğunda Faruk Kenç’in oturduğu “Günahsızlar” filmiyle başladı
Şöhret basamaklarını hızla ilerleyen Sadri Alışık 1959 yılında çevirdiği Yalnızlar Rıhtımı adlı filmde otuz sekiz yıllık hayat arkadaşı Çolpan İlhan ile tanıştı. 20 Ağustos 1959 tarihinde evlendikten bir sene sonra oğlu Kerem Alışık dünyaya geldi. Sinema yaşantısının yanı sıra, sahne gösterilerinde de çok başarılı oldu. İçkiyi çok seven Sadri Alışık, en iyi dostu Ayhan Işık'ın ölümünden sonra kendini iyice içkiye verdi. Karaciğer yetmezliğinden Amerika'ya giden Sadri Alışık Amerika'da yaşayan Türk doktoru Münci Kalayoğlu tarafından ameliyat edildi ve sağlığına kavuştu. Sanat yaşamını televizyonda devam ettirdi.
Sadri Alışık genellikle, değişen toplumsal değerler içinde güzelliğe tutkun, umutlu, yaşama sevinciyle dolu, dürüstlüğü ve doğruluğu özleyen insan tipini oynadı.
Nejat Saydam'ın yönettiği 1961 yapımı "Küçük Hanımefendi" adlı filmde Sadri Alışık'a Belgin Doruk ve kadim dostu Ayhan Işık eşlik etti.
Hulki Saner'in senaryosunu yazıp yönettiği ve ortak yapımcısı olduğu 1963 yapımı 'Helal Olsun Ali Abi' filminde Ayhan Işık, Sevda Ferdağ ve Sadri Alışık başrolü paylaştı.
1964 yılından itibaren Turist Ömer filmleri ile sevildi.
Sadri Alışık, filmin karakterlerinden 'Turist Ömer'i öylesine başarılı bir şekilde canlandırdı ki... İzleyicinin 'Turist Ömer'e olan tepkisini gören Hulki Saner, karakteri başlı başına bir film haline getirmeye karar verirken % 100 zam yaparak Sadri Alışık'ın oyunculuk ücretini 5 bin TL'den 10 bin TL'ye çıkardı. 1964 yapımı 'Turist Ömer', şarkı söyleyen ve sürekli espri yapan karakteriyle öylesine ilgi gördü ki ardı ardına çekilen 7 'Turist Ömer' filmi Türk sinemasının en uzun soluklu seri filmlerinden oldu. 'Turist Ömer', ayrıca dönemin ünlü serilerinden olan 'Ayşecik' serisinin 'Ayşecik Çıtı Pıtı Kız' ve 'Ayşecik Cimcime Hanım'ın hikâyesinin içine de girdi.
Osman Seden'in senaryosunu yazdığı ve yönettiği 1965 yapımı 'Şaka İle Karışık' adlı filmde Sadri Alışık, canlandırdığı 'Ofsayt Osman'ı ve 'Bu da mı gol değil hakim bey?' repliğini hafızlara kazıdı.
Raj Kapoor'un yönettiği ve başrolünde yer aldığı Hint filmi 'Awâra', Sadri Alışık'ın sesinin güzelliğinin keşfedilmesini sağladı. 1951 yapımı 'Awâra', tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça büyük ilgi gördü. 1964'te 'Avare' adıyla Türkiye'ye uyarlanan Semih Evin'in yönettiği filmde Sadri Alışık ile Ajda Pekkan başrolü paylaştı. Filmin hikâyesi gereği Sadri Alışık'ın bolca şarkı söylemesi gerekiyordu. Sadri Alışık, 'Avare'den sonra plak ve sahne teklifleri aldı.
Teklifleri kabul edince 3 plak doldurup gazinolarda sahneye çıkarak 'Turist Ömer'de olduğu gibi hem şarkı söyledi hem de bolca espri yaptı.
Plakları :
* Avare (1964)
* Tophane Rıhtımında (1964)
* Turist Ömer Arabistan'da (1970)
Atıf Yılmaz'ın yönettiği, Safa Önal ile Ayşe Şasa'nın senaryosunu yazdığı 1966 yapımı 'Ah Güzel İstanbul' adlı film, Sadri Alışık'ın oyunculuk taçlarından biridir. Sadri Alışık'a başrolde Ayla Algan'ın eşlik ettiği film, içki yüzünden her şeyini yitirmiş eski bir İstanbul beyefendisiyle aktrist olmak için evini köydeki sevgilisini terk edip fuhuşa sürüklenen 'Ayşe'nin hikâyesini anlatırken Sanremo Bodrig Hera Güldürü Filmleri Festivali'nde Gümüş Ağaç Özel Ödülü'nü kazandı.
Sinemanın yanısıra şiir ve resimle de uğraşan Alışık, beş yüzün üzerinde filmde rol aldı. En son rolü ise Yengeç Sepeti adlı dizide baba rolüydü.
1971’de, “Afacan Küçük Serseri” filmindeki Hüsnü karakteriyle, “1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali”nde ilk ödülü olan “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü”nü aldı. 1994’teki oynadığı son film “Yengeç Sepeti” ile de, “1994 Antalya Altın Portakal Film Festivali”nde, Mehmet Aslantuğ ile birlikte “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü aldı.
Sadri Alışık, 20 Ağustos 1959 tarihinde sinema oyuncusu Çolpan İlhan ile evlendi. Sadri Alışık 1995 yılında vefat edene kadar da evli kaldılar. Kerem Alışık adında oyuncu olan bir oğlu vardır.
Sadri Alışık 18 Mart 1995 yılında 70 yaşında vefat etti.
Kaynak:Biyografiler.com
Sadri Alışık Hakkında Haberler
‘Sadri Alışık’ta Ödül Yağmuru
11. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri törenle sahiplerine verildi. Tiyatro dalında ödül alan sanatçılar arasında Müge Akyama...
Sadri Alışık İçin Yapılan Aramalar
Sadri Alışık yaşıyor mu?, Sadri Alışık biyografi, Sadri Alışık hayatı, Sadri Alışık özgeçmişi, Sadri Alışık hakkında, Sadri Alışık doğum yeri, Sadri Alışık fotoğraf, Sadri Alışık video, Sadri Alışık resim, Sadri Alışık kimdir?, Sadri Alışık kaç yaşında?, Sadri Alışık nereli, Sadri Alışık memleketi, Sadri Alışık albümleri