Gazeteci ve yazar.
1912'de Tanin gazetesinde düz yazıları yayımlanmağa başladı; İstanbul Mektupları, Edirne mektupları gibi yazıları çıktı. 1913-1914 yıllarında sadaret ve Dahiliye Nazırlığı kalemlerinde çalıştı. Dahiliye Vekili Talat Paşa ile birlikte gittiği Bükreş'ten Tanin gazetesine röportaj yazıları yolladı. Bu dönemdeki yazıları, Türkçülük ve Türkçecilik akımlarının etkisini taşıyordu. I. Dünya Savaşında yedek subay olarak Suriye'ye gitti; 4. Ordu kumandanı Cemal Paşa'nın hususi katipliğini yaptı. Suriye ve Filistin'deki savaş anılarını "Ateş ve Güneş" (1918) kitabında topladı. Cemal Paşa'nın Bahriye nazırı olması üzerine Kalemi Mahsusa müdür yardımcılığına getirildi (1917). Kazım Şinasi Dersan, Necmettin Sadık Sadak, Ali Naci Karacan ile birlikte Akşam Gazetesini çıkarmağa başladı (1918). Bu gazetede Günün Fıkraları başlığıyla sürekli yazılar yazdı. Kurtuluş Savaşını destekleyen etkili yazıları dolayısıyla idam istenerek Kürt Mustafa Divanı Harbi'ne verildi. Fakat İnönü Zaferinin kazanılması üzerine Divanı Harp tutumunu değiştirdiği için idamdan kurtuldu. Kurtuluş Savaşı sona erdiği sırada İzmir'de Atatürk ile görüşmeğe gelen gazeteciler arasındaydı. Atatürk'ün isteği üzerine İkinci Büyük Millet Meclisi'ne Bolu'dan milletvekili seçildi (1922). Daha sonra uzun yıllar Ankara Milletvekili olarak T.B.M.M.'de bulundu. Hakimiyeti Milliye, Milliyet ve Ulus gazetelerinin başyazarlığını yaptı.
Yeni Türk Alfabesinin hazırlanması ve uygulanması sırasında Dil Encümeninde görev aldı. Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın tutumuna şiddetle karşı çıktı. Ulus gazetesinin başyazarlığını yaptığı dönemde Ankara şehir planı jürisinde üyelik ve İmar Komisyonunda başkanlık yaptı. 1946'da çok partili döneme geçildikten sonra Ulus gazetesinde CHP'nin savunuculuğunu sürdürdü. Demokrat Parti'nin 1950'de iktidara geçmesinden sonra Dünya Gazetesini kurarak (1952) muhalefete geçti; yeni iktidara karşı Atatürk devrimlerini savundu.
Falih Rıfkı Atay, sağlam, atak, çekici, anlatımı ve duru Türkçesiyle Cumhuriyet basınının Encümeninde usta kalemlerinden biriydi. Günlük siyasi olayları ele alan başyazı ve fıkraları yanında Ulus ve Dünya gazetelerinde Pazar günleri yayımladığı haftalık yazılarında çok usta bir deneme ve söyleşi yazarı niteliği gösteriyordu. Gezi ve anı türlerinde Cumhuriyet döneminin çok ilginç ürünlerini verdi.
Kaynak:Biyografiler.com
Falih Rıfkı Atay Kitapları
Atatürk'ün Anlattıkları (1-E-38)
Yayın Tarihi: 1955-05-10
Yayınevi: YENİ ZAMANLAR SAHAF
Siyaset » Mustafa Kemal Atatürk
Falih Rıfkı Atay Seti (11 Kitap)
Yayın Tarihi:
Yayınevi: TAKSİT AVANTAJLI SETLER
Siyaset » Mustafa Kemal Atatürk
Pazar Konuşmaları
Yayın Tarihi: 2013-05-15
Yayınevi: POZİTİF YAYINLARI
Tarih » Türkiye»Kültür » Kültür Yazıları»Siyaset » Siyasal Hayat (Türkiye)
Falih Rıfkı Atay İçin Yapılan Aramalar
Falih Rıfkı Atay yaşıyor mu?, Falih Rıfkı Atay biyografi, Falih Rıfkı Atay hayatı, Falih Rıfkı Atay özgeçmişi, Falih Rıfkı Atay hakkında, Falih Rıfkı Atay doğum yeri, Falih Rıfkı Atay fotoğraf, Falih Rıfkı Atay video, Falih Rıfkı Atay resim, Falih Rıfkı Atay kimdir?, Falih Rıfkı Atay kaç yaşında?, Falih Rıfkı Atay nereli, Falih Rıfkı Atay memleketi, Falih Rıfkı Atay albümleri