Yusuf Küpeli
Doğum Tarihi: 27.Mart.1944
Ölüm tarihi: 26.Aralık.2021
Yusuf Küpeli kaç yaşında öldü : 77
Burcu: Koç
Meslek:
Doğum Yeri: Balıkesir
Ölüm Yeri: Stockholm, İsveç
FKF Genel Başkanlarından ve TKHP-C kurucularından Yusuf Küpeli, İsveç'te politik sürgün olarak yaşadı ve görüşlerini sinbad.nu adresindeki internet günlüğünde açıklamaya devam etti.
1958'de Kuleli Askeri Lisesi öğrencisi olarak başlayan askerlik yaşamı 21 Mayıs 1963'te Talat Aydemir darbesi sonrasında 1459 Harp Okulu öğrencisiyle birlikte Silahlı Kuvvetler'den çıkarılmasıyla son buldu.
Yüksek öğrenimine bir yıl ODTÜ'de ve ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde devam etti. 1964'te SBF Fikir Kulübü ve TİP'e üye oldu. SBF Fikir Kulübü'nde yöneticilik yaptı. 1968 Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) kurultayında örgütün genel başkanlığına seçildi. 1968-69 boykot ve işgallerinde öncü rol oynadı.
Küba’ya gitme, devrimi yaşama düşleriyle 1967 yılında Paris’e gitti. O yıllarda Türkiye ile diplomatik ilişkileri olmayan Küba’nın Paris elçiliğine bir dilekçe verdi ise de, herhangi bir yanıt alamadan geri döndü.
1969 yazında, “ABD ile Türkiye arasında savaş çıkartmaya teşebbüs, komünist örgüt kurmak, komünist propaganda yapmak” vs. gibi davalardan aranmaya başlandı. 1969 yazında, hakkındaki tutuklama kararı üzerine Filistin'e gitti. Dört ay kadar sonra geçici olarak döndüğü Ankara'da yakalandı. 1969 yılı Kasım ayının başından 1970 yılı Ağustos ayına dek yaklaşık on ay Ankara Merkez Cezaevi’nde tutukluluktan sonra serbest bırakıldı.
Cezaevinden çıktıktan sonra Mahir Çayan'la birlikte Mihri Belli'nin politik çizgisine karşı muhalefet başlattı. Aydınlık Sosyalist Dergi'ye Açık Mektubu kaleme alanlardan biriydi. 12 Mart 1971 Muhtırasından sonra Mahir Çayan, Münir Aktolga, Hüseyin Cevahir, Ulaş Bardakçı ve Ertuğrul Kürkçü'yle THKP-C'nin kurulmasıyla sonuçlanan bu çıkışın ardından başlayan silahlı mücadelenin sürdürülmesine karşı çıkınca Mahir Çayan'la yolları ayrıldı. Yusuf Küpeli Mart 1972'de yakalandı, sıkıyönetim askeri mahkemesinde müebbet hapse mahkum oldu. 1974 Affı'yla 7 yıl 9 aya çevrilen cezasını 1979'da tamamladıktan sonra yurt dışına çıktı.
7 Eylül 1983 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Yusuf Küpeli, yaklaşık dört yıl kadar “vatansız” yaşadıktan sonra ani bir kararla 1988'de İsveç vatandaşlığına geçti. Bir postanede işçi olarak çalıştı. Sonraki yıllarda İsveç Barış Komitesi'nde görev aldı. Dünya Barış Konseyi'nin 1990 yılı Atina toplantısına üç İsveç delegesinden biri olarak katıldı. Türkiye'ye hiç gelmedi.
Yusuf Küpeli, 26 Aralık 2021 tarihinde İsveç'in Stockholm kentinde 77 yaşında öldü.
Kaynak:Biyografiler.com
Yusuf Küpeli İçin Yapılan Aramalar
Yusuf Küpeli yaşıyor mu?, Yusuf Küpeli biyografi, Yusuf Küpeli hayatı, Yusuf Küpeli özgeçmişi, Yusuf Küpeli hakkında, Yusuf Küpeli doğum yeri, Yusuf Küpeli fotoğraf, Yusuf Küpeli video, Yusuf Küpeli resim, Yusuf Küpeli kimdir?, Yusuf Küpeli kaç yaşında?, Yusuf Küpeli nereli, Yusuf Küpeli memleketi, Yusuf Küpeli albümleri