Yıldırım Gürses
Doğum Tarihi: 21.Ocak.1938
Ölüm tarihi: 18.Kasım.2000
Yıldırım Gürses kaç yaşında öldü : 62
Burcu: Kova
Meslek: Besteci, Ses Sanatçısı
Doğum Yeri: Bursa
Ölüm Yeri: İstanbul
Yıldırım Gürses, 21 Ocak 1938 tarihinde Bursa’da doğmuştur. Babası Ziraat Bankası memurlarından Nasuhi Bey ve annesi Müeyyet Cevriye hanımdır. Ablasının adı Cahide’dir. Babası ud çalar ablası söylerdi. Bu da küçük Yıldırım’ın ilk müzik eğitimi oluyordu. Bu arada şarkı söylemeyi, usul ve uslubü öğreniyor ve biraz da kanun çalıyordu.
1959 yılında Ankara Devlet Opera imtihanına girdi ve Türkiye birincisi oldu. Opera’da 7-8 ay çalıştıktan sonra ayrıldı ve TRT sınavını yine üstün başarıyla kazanarak çalışmalarına burada devam etti. Radyodaki çalışmaları sırasında beste yapmaya da başladı.
“İçime Hep Hüzün Doluyor” adlı şarkısı ilk bestesidir. Ardından sesini geniş kitlelere duyurmasını sağlayan “Gençliğe Veda” adlı şarkısını besteledi. 1964 yılında radyodan ayrıldı ve gazino çalışmalarına başladı, ardından İstanbul’a yerleşti.
1965 yılında, Hürriyet Gazetesinin yaptığı ilk Altın Mikrofon yarışmasında birinciliği kazandı. Altın Mikrofon’daki bu başarının ardından Yıldırım Gürses, çalışmalarına hız verdi. Sanatçı popüler müziğin en önemli isimlerinden biri haline geldi. “Son Mektup”, “Mazideki Aşk”, “Bir Kırık Kalp”, “Bir Garip Yolcu”, “Sonbahar Rüzgârları” parçaları ile başarı yakaladı. 80′lerin başında Ajda Pekkan ile birlikte “Affetmem Asla Seni” ile yeni bir hamle yaptı. Aynı albümde yer alan “Dertliyim Arkadaş” ve sonra çıkan “Eller Eller” ile “Gül Dudaklım” sanatçının ses getiren şarkıları oldu.
Yıldırım Gürses’in diğer önemli şarkılarından bazıları şunlardır; Mevsimler Yas Tutup Çöller Ağlasın, Liseli Kız, Çal Kanunum Çal, Mazideki Aşk. Aynı zamanda Arif Nihat Asya’nın Fetih Marşı isimli şiirinin sanatçı tarafından yapılan yorumu çok beğenilmiştir. Yıldırım Gürses’in önemli bestelerinden biri “İçime hep hüzün doluyor” sözleriyle başlayan Rast makamındaki şarkısıdır.
Sanatçı, bestekar Yıldırım Gürses’in 30′a yakın albümü ve 350 bestesi bulunmaktadır.
1980 yılında TRT’de Türk Hafif Sanat Müziği korosun da şeflik yaptı. Yıldırım Gürses sanatçı Emel Sayın ile birlikte Neşe-i Muhabbet Müzikalini gerçekleştirdi, müzikal Yıldırım Gürses’in bestelerinden oluşmaktaydı, müzik direktörü de Yıldırım Gürses’ti.
1986 yılında kendisi kurucu ve başkan olmak üzere ekibi ile birlikte MESAM’ı kurdu ve böylece Türkiye’de ilk kez bestekar ve söz yazarlarının haklarını koruyan Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği adı altında bir meslek birliği kurmuş oldu.
1962 yılında kendisi gibi TRT ses sanatçısı olan Ayla Gürses’le evlendi. Yıldırım Beyazıt (d.1971) adında bir oğlu vardır.
Yıldırım Gürses, 18 Kasım 2000 tarihinde 62 yaşında kalp krizi sonucu ölmüştür.
45’lik plakları :
1965 - Yıldırım Gürses - Gençliğe Veda & Canım İstanbul
1969 - Yıldırım Gürses - Sonbahar Rüzgarları & Eski Sevda
1971 - Yıldırım Gürses - Bir Garip Yolcu & Aşkına Doyum Olmaz
1971 - Yıldırım Gürses - Karanlık Dünyalar & Beni Sevdiğini Kuşlar Söyledi
1972 - Yıldırım Gürses - Gurbet & Aşkımın Vebali
1972 - Yıldırım Gürses - Yorgun Yıllar & Son Sözün Bu Mu
Albümleri :
1978 - Yıldırım Gürses - Gencliğe Veda
1979 - Yıldırım Gürses - Takvim Yaprakları
1983 - Yıldırım Gürses - Hoş Sada 1
1983 - Yıldırım Gürses - Güller Ağlasın
1984 - Yıldırım Gürses - Hoş Sada 2
1986 - Yıldırım Gürses - Çoban Yıldızı
1989 - Yıldırım Gürses - Mavi Boncuk
1992 - Yıldırım Gürses - Sil Baştan
1999 - Yıldırım Gürses - Anılarla Yıldırım
2000 - Yıldırım Gürses - Yelkenler Biçilecek
Kaynak:Biyografiler.com
Yıldırım Gürses İçin Yapılan Aramalar
Yıldırım Gürses yaşıyor mu?, Yıldırım Gürses biyografi, Yıldırım Gürses hayatı, Yıldırım Gürses özgeçmişi, Yıldırım Gürses hakkında, Yıldırım Gürses doğum yeri, Yıldırım Gürses fotoğraf, Yıldırım Gürses video, Yıldırım Gürses resim, Yıldırım Gürses kimdir?, Yıldırım Gürses kaç yaşında?, Yıldırım Gürses nereli, Yıldırım Gürses memleketi, Yıldırım Gürses albümleri