Pınar Selek, 8 Ekim 1971 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Babası avukat Alp Selek’dir. Seyda Selek adında avukat olan kız kardeşi vardır. Ortaöğretimi Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde yaptı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans eğitimini ‘Babiali’den İkitelli’ye, Mürekkep Kokusu’ndan Plazalara’ başlıklı teziyle, birincilikle bitirdi. Aynı üniversitede sosyoloji yüksek lisans öğrenimini tamamladı. 7 Mart 2014 tarihinde Fransa’da Strazburg Üniversitesinde "Türkiye'deki Muhalif Hareketlerin Birbirleriyle Etkileşimi" başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. Ayrıca Fransa'da bulunan Sophiantipolis UDEL Üniversitesi'nde ekonomi-politik dersleri gördü.
Pınar Selek, kadınlar, Romanlar, eşcinseller, transseksüeller, sokak çocukları,seks işçileri ve Kürtler üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınır.
Kitapları Türkçe, Almanca ve Fransızca olarak yayınlanan Pınar Selek, Türkiye'de yayınlanan feminist dergi Amargi'nin kurucu editörlerinden ve Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi kurucularından biridir. Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi kurucularından olan Selek, barış mücadelesi, antimilitarizm, insan haklarıyla ilgili çalışan birçok STK ve harekete destek vermekte ve Amargi Feminist Teori Dergisi editörlüğünü yapmaktadır.
Selek'in EZLN Zapatist hareketin bildirileri ve Marcos'un mektuplarından oluşan Ya Basta! Artık Yeter adlı çeviri/derleme çalışması 1996’da Belge Yayınları'ndan çıktı.
Ülker Sokak'ta travesti ve transseksüellerin dışlanmasını konu alan ‘Maskeler’, ‘Süvariler’, ‘Gacılar’ adlı araştırması 2001’de Aykırı Yayınları’ndan; barış mücadelesinin ve sol muhalefetin yaşadığı sorunların ele alındığı Barışamadık 2004’te İthaki Yayınları’ndan basıldı.
2008’de İletişim Yayınları’ndan çıkan ve erkekliğin iktidar aracı olarak oluşumunda askerlik hizmetinin rolünü inceleyen ‘Sürüne Sürüne Erkek Olmak kitabı Zum Mann Gehätschelt, Zum Mann Gedrillt başlığıyla 2010’da Orlanda Yayınevi tarafından Almanca olarak yayımlandı.
Pınar Selek’in ayrıca Su Damlası (2008,Özyürek Yayınları), Siyah Pelerinli Kız (2009, Şahmaran Yayınları) ve Yeşil Kız (2010, Özyürek Yayınları) başlıklı üç de masal kitabı bulunmaktadır.
Pınar Selek, Fransa'da ikamet etmektedir.
Pınar Selek, 1998 yılında PKK üzerine yürüttüğü araştırması nedeniyle terör suçu şüphesi ile gözaltına alındı. PKK için propaganda yapmak iddiasıyla tutuklandı. İki buçuk yıl sonra salıverilmesinin ardından 2002 ve 2006 yıllarında beraat etti.
9 Temmuz 1998 tarihinde 7 kişini öldüğü, 9'u yabancı uyruklu 127 kişinin yaralandığı İstanbul Mısır Çarşısı'nda olan patlamanın faili olarak tutuklandı. Patlamanın, bombadan kaynaklandığı yönünde kesin bilirkişi raporu bulunmamasına rağmen o davadan beraat eden Pınar Selek hakkında 2010 yılında savcının ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet istemiyle açtığı yeni davanın 9 Şubat 2011 tarihli ilk celsesi de beraat kararıyla sonuçlandı. Ancak Yargıtay kararı bozup 24 Ocak 2013'te ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırdı.
19 Aralık 2014 tarihinde İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Pınar Selek'in beraatine karar verdi.
Kitapları :
2004 - Barışamadık,
2008 - Sürüne Sürüne Erkek Olmak,
2011 - Maskeler Süvariler Gacılar,
2011 - Yolgeçen Hanı,
Çocuk kitapları :
2010 - Yeşil Kız,
2010 - Su Damlası,
Çevirdiği eserleri:
1996 - Ya Basta!-Artık Yeter!, (Subcomandante Marcos)
Kaynak:Biyografiler.com
Pınar Selek İçin Yapılan Aramalar
Pınar Selek yaşıyor mu?, Pınar Selek biyografi, Pınar Selek hayatı, Pınar Selek özgeçmişi, Pınar Selek hakkında, Pınar Selek doğum yeri, Pınar Selek fotoğraf, Pınar Selek video, Pınar Selek resim, Pınar Selek kimdir?, Pınar Selek kaç yaşında?, Pınar Selek nereli, Pınar Selek memleketi, Pınar Selek albümleri