Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Nicolas Conte

Nicolas Conte

Doğum Tarihi: 04.Ağustos.1755

Ölüm tarihi: 06.Aralık.1805

Nicolas Conte kaç yaşında öldü : 50

Burcu: Aslan

Meslek: Ressam, Bilim adamı

Doğum Yeri: Aunou-sur-Orne, Fransa

Ölüm Yeri: Paris, Fransa

Kurşun kalemin bugün kullandığımız halini icat eden bilim adamı olarak tanınmaktadır.

Nicolas Conte, 4 Ağustos 1755 tarihinde Aunou-sur-Orne, Fransa’da fakir bir çiftçi ailenin oğlu olarak doğmuştur. Tam adı Nicolas Jacques Conte’dir.

Nicolas Conte, 14 yaşındayken, Sees yakınlarında, çiftçilere hizmet veren bir hastanede yaptığı çalışmalarla resim yeteneğini daha o yaşlardan gösterdi. Ancak Conte'nin ününün tüm dünyaya yayılması, bu yeteneğiyle olmadı. Her ne kadar başarılı bir ressam olsa da, icadı bütün dünyada belki hala en çok kullanılan ürünler arasında.

Nicolas Conte, resim kabiliyeti fark edildikten sonra, bir süre portre resimler yaparak geçimini sağladı. Bu sırada da Conte, bilimsel araştırmalarına başlamış, özellikle mekanik alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştı.

Nicolas Conte, kurşun kalemin bugün kullandığımız halini icat eden bilim adamı olarak tanınmaktadır. Grafiti toz haline getirip kil ile karıştırarak şekil verdiği kurşun kalemler halen kullanılmaktadır. Kil ve Grafiti karışımını yakıp tahtadan silindir çubuklar içine koyan Nicolas Conte, 1795 yılında bu icadının patentini almıştır. Nicolas Conte, ayrıca kendi adıyla anılan bir pastel boya da icat etmiştir.

Nicolas Conte’nin kurşun kalem icadı bir soruna çözüm bulmak amacı taşıyordu. O dönemde İngilizler tarafından üretilen kalemler kullanımdaydı. Ancak bu kalemler için grafit gerekiyordu. Fransa’da yeterince grafit olmadığı için bu madenler İngiltere’den ithal ediliyordu. Fransa ve İngiltere arasında yaşanan bazı siyasi gerginlikler sonucunda İngiltere grafiti Fransa’ya vermemeye başladı. Böylece kurşun kalemin içinde kullanılan malzemenin olmaması ülkede kalem sıkıntısı yaşanmasına neden oldu. Nicolas Conte bu sorunu çözmek için Fransa madenlerinde az miktarda elde edilen grafit ile kili karıştırma yoluna gitti. Bu şekilde hazırlanan kalem içiyle hem maliyet düşüyor hem de üretim kolaylaşıyordu.

Büyük icadından önce, bu dönemlerde bir hidrolik makine yaptı. Napolyon Bonapart tarafından düzenlenen Mısır seferinde görev alması istendi. Conte bu nedenle 1798-1801 yılları arasında savaşa katıldı. Orduda da başarı gösteren Conte irili ufaklı birçok icat gerçekleştirerek orduya katkılar yaptı. Karşılaşılan problemlerin çözümünde etkin rol oynadı. Ayrıca ordu lojistiğinde karşılaşılan problemlere de çeşitli yöntemlerle çözüm buldu. Bu sayede Napolyon kendisinden övgüyle bahsetmiştir.

Makine sanatları (mühendislik) ve bilim konusunda tutkuluydu. Gaz balonlarıyla ilgilendi ve ilk hava taburunu kurdu. Bu dönemde, gazla yapılan bir deney sırasında bir gözünü kaybetti. Nicolas Conte, bir patlamada gözünün birinin ağır yaralanması sonucunda tek gözlü kaldı.

1802 yılında Fransa'ya döndü ve burada da devletle temasını sürdürüp çeşitli görevler üstlendi. Fransa'ya döndüğünde Mısır üzerine hacimli bir çalışma yayınlaması için görevlendirildi. Görevi kısaltmak için bir gravür makinesi icat etti, ancak bunun bittiğini görecek kadar yaşamadı.

Nicolas Conte, 6 Aralık 1805 tarihinde Paris, Fransa’da 50 yaşında ölmüştür.

Kurşun kalemin bugün kullandığımız halini icat eden bilim adamı olarak tanınmaktadır. Grafiti toz haline getirip kil ile karıştırarak şekil verdiği kurşun kalemler halen kullanılmaktadır. Kil ve Grafiti karışımını yakıp tahtadan silindir çubuklar içine koyan Nicolas Conte, 1795 yılında bu icadının patentini almış ve bir fabrika kurmuştur. Bu fabrikada üretilen kalemler farklı bölgelere dağılmıştır. Böylece kurşun kalem kullanım maliyetleri düşmüş ve kalem oldukça yaygın bir araç haline gelmiştir.

İlk kurşunkalem fabrikasını ise 1861 yılında Eberharc Faber, New York'ta kurmuştur.



Kaynak:Biyografiler.com