Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Mithat Fenmen

Mithat Fenmen

Doğum Tarihi: 24.Ocak.1916

Ölüm tarihi: 19.Ekim.1982

Mithat Fenmen kaç yaşında öldü : 66

Burcu: Kova

Meslek: Piyanist, Besteci

Doğum Yeri: İstanbul

Ölüm Yeri: İstanbul

Mithat Fenmen, Türkiye’de çoksesli müzik yaşamının gelişmesi yönünde önemli katkılar getirmiş olan besteci, piyanist, piyano öğretmeni, müzik yazarı ve müzik yayıncısıdır.

Mithat Fenmen, 24 Ocak 1916 tarihinde İstanbul’da ailesinin 5 çocuğundan ikincisi olarak doğmuştur. Annesi, “Türk Kadınlar Birliği” kurucusu Lamia Hanım, babası ise yüksek elektrik mühendisi Refik Fenmen’dir. Fenmen’in çocukluğu, İstanbul’un güzide semtlerinden Erenköy’de geçmiştir. Mithat Fenmen, amatör olarak müzisyenlerden oluşan ailesi sayesinde küçük yaşlarda Türk müziği ve Batı müziği melodilerini dinleyerek büyümüş ve müzisyenliğinin tohumlarını bu ortamda atmıştır. “Müziksever bir ailenin ikinci çocuğu olan Fenmen’in annesi iyi denecek düzeyde piyano, babası flüt, amcası ise piyano, keman ve viyolonsel çalıyordu. Ayrıca büyükannesi de zaman zaman piyano ile geleneksel Türk müziği çalıyordu. Mithat Fenmen, 9 yaşında Matmazel Antonini adında bir İtalyan kadından piyano dersleri almaya başladı.

Mithat Fenmen, 1927 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda Cemal Reşit Rey’in öğrencisi oldu. Robert Kolej’deki öğrenimim sırasında okulun dergisinde müzik makaleleri yazıyordu ve konserler veriyordu. Mithat Fenmen, ilkokulu bitirdikten sonra ortaöğrenimine Çiftehavuzlar Amerikan Koleji’nde başladı. Son sınıfa geldiğinde, sonraki adı Boğaziçi Lisesi olan Feyziati Lisesi’ne geçti ve orta öğrenimini 1935’de orada bitirdi.

1935 yılında liseyi bitirdikten sonra Paris’e giderek Ecole Normale de Musique’te müzik eğitimi aldı ve 1938 yılında mezun oldu. Orada Alfred Cortot ile piyano, Nadia Boulanger ile armoni ve kompozisyon çalıştı. İstanbul Belediye Konservatuvarı’ndan mezun olduktan sonra Almanya’ya giderek Münih Devlet Konservatuvarı’nın kompozisyon bölümünde Joseph Haas’ın öğrencisi oldu. II. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine 1939 yılında yurda döndü ve Ankara Devlet Konservatuvarı’na piyano öğretmeni olarak atandı.

1951 - 1954 ve 1970 - 1973 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuvarı’na iki kez konservatuvar müdürlüğü yaptı. 1973- 1975 yılları arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü görevi yaptı.

Mithat Fenmen, 1980 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan emekli oldu. Konservatuvardaki görevinden ayrılsa da, hayatının geri kalan süresinde ders vermeye devam etmiştir. “1980 yılında emekliye ayrıldığı halde ölümüne değin piyano bölümü yönetmenliğini ve öğrencilerini bırakmadı.

Mithat Fenmen, bir piyanist olarak Avrupa’da resital ve konserler vermiş, Türkiye’ye gelen ünlü müzikçilere de eşlik etmiştir. Piyano edebiyatının başlıca yapıtlarını Türkiye’de ilk seslendiren üretici kimliğiyle de tanınmıştır. Türkiye'de "ilk seslendirme" kapsamında oda müziği yapıtlarına da el atmış, kurduğu oda müziği topluluklarıyla bu alandaki başlıca yapıtların yorumlanmasını sağlamıştır.

43 yıl boyunca piyano öğretmenliği yapan Mithat Fenmen, üstün yetenekli çocukların keşfedilmesi yolunda öncülük etmiştir. Müziğe başlattığı öğrencileri arasında Selman Ada, İdil Biret, Pekinel Kardeşler, Gülsin Onay ve Fazıl Say vardır.

Mithat Fenmen, 1951 yılında Türkiye'ye gelip, Türkiye'nin ilk bale öğretmenlerinden biri olan Beatrice Appleyard ile 1954 yılında evlendi. Nermin Fenmen (d. 1956) adında bir kızı vardır. Refik Fenmen (d.1959-ö.2017) adında bir oğlu vardı.

16 yaşındayken besteciliğe başlayan Mithat Fenmen’in o yaşta bestelediği bir "vals", ölümünden sonra bulunmuş, son öğrencisi Fazıl Say tarafından seslendirilmiştir. 1949- 1954 yılları arasında "Müzik Görüşleri" adlı aylık bir dergi yayınladı.

Mithat Fenmen’e 1971 yılında Devlet Sanatçılığı unvanı verilmiştir.

Mithat Fenmen, 19 Ekim 1982 tarihinde İstanbul‘da böbrek yetmezliği sebebiyle 66 yaşında ölmüştür.

Kitapları :
Piyanistin Kitabı
Solfej

Eserleri:
Orkestra İçin:

1943: "Bölüm", Tevfik Fikret’in "Balıkçılar"ı üzerine
1943: "Konçertino"
1951: "Tembel Ahmet", bale müziği
1953: "Les Sylphides orkestralaması"

Oda Müziği

1938: "Trio", soprano, klarnet ve flüt için
1938: "Kuartet", flüt, obua, klarnet ve fagot için

Piyano İçin

1932: "Vals"
1943: "İki Parça"


Kaynak:Biyografiler.com