Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Marc Aryan

Marc Aryan

Doğum Tarihi: 14.Kasım.1926

Ölüm tarihi: 30.Kasım.1985

Marc Aryan kaç yaşında öldü : 59

Burcu: Akrep

Meslek: Müzisyen, Besteci, Söz yazarı, Piyanist

Doğum Yeri: Valence , Fransa

Ölüm Yeri:

Asıl adı Henry Markarian olan şarkıcı, Marc Aryan , 14 Kasım 1926 tarihinde Fransa’nın güneydoğusunda Drôme bölgesinde Valence kentinde doğmuştur. Fransa’da doğan Ermeni asıllı Belçika vatandaşı şarkıcı. 1966 ve 1969 yıllarında Türkiye'ye gelerek konserler vermiş ve Türkçe plaklar doldurmuştu. Çok sevdiği Türkiye'ye adadığı "İstanbul" adlı Fransızca bir şarkı bestelemişti.Aslında Kevork Markarian babası ve Vartanuş annesi Lübnan'dan Malatya’ya göçmen olarak gelmişti. Daha sonra da Fransa’ya göç etmişler. Nüfus kağıdında doğum tarihi 1935 olarak gözükmektedir ama nüfusa tam 9 yıl geç yazdırıldığından esas doğum tarihi 1926 dır.Fakir bir ailenin 7 çocuğunun 3.cüsüydü. Henry orta öğrenimi sırasında müzik ve edebiyata ilgi duymaya başladı, yabancı dillere karşı bir yatkınlığı vardı. İlk şiir ve şarkı sözü yazma denemelerine bu yaşlarında başlamıştı.

1953'te önce babasının yanında çalışmaya başlayan Henry daha sonra müzikle ciddi olarak ilgilenmek üzere Paris'e gitti ama yıllarca sürecek bir hastalığın pençesine düştü.Çelimsiz ufak tefek bir genç olan Henry'den doktorlar ümidini kesmişti, ancak o yılmadı şehirden uzak sakin bir yaşam sürdürerek kendini toparladı. Birkaç yıl büyük bir azimle çalışarak kendi kendine nota okumayı ve piyano çalmayı öğrendi.

Marc Aryan, Ailesinin de yardımlarıyla Belçika’da bir plakçı dükkânı açtı. 1957'de dükkânını satarak Paris'e kendi bestelerini yayınlamaya gitti, ama yapımcılarca hep geri çevrildi. Şarkı sözlerini satamayınca kendi şarkı söylemeyi denedi. “Henry Markarian” adını kullanarak yaptığı plak tam bir başarısızlığa uğradı. Bu da onu yıldırmadı, “Markal” ismi ile kendi plak ve dağıtım şirketini kurdu, daha sonra bu şirkete ailesinin memleketi olan “Malatya” adını verdi.

1963 yılında birkaç müzisyen bir araya gelerek kendi plak şirketi için birkaç şarkı kaydettiler, “Marc Aryan with the Europe boys and the Aryanes” adlı bu mini albüm iyi satınca Brüksel'in en büyük plak firmasından teklif aldı ve önemli bir dağıtım anlaşması imzaladı. Bu anlaşmadan sonra Fransa'yı terkederek Belçika'da Waterloo'ya yerleşti. Ve Artık “Henry Markarian” adını değil "Marc Aryan" ismini kullanıyordu. “Giorgina” plağını çıkardığında artık çok ünlü bir şarkıcıdır.

1965 yılında yazdığı «Katy» adlı şarkısı Avrupada on hafta boyunca en çok dinlenen şarkı oldu. İlk konserini 22 Ağustos 1965'te Belçika'da Jumet-Hamendes'de verir. Sadece şakı sözü yazıp seslendirmekle kalmıyordu, teknik stüdyo çalışmalarına da bizzat katılıyordu. Sadece birkaç şarkısı olmasına rağmen plakları onlarca ülkede satılıyor ve liste başı oluyordu. Marc Aryan, Soğuk savaşın en gergin geçtiği bir dönemde, 1968 yılında Rusya Moskova’da konser verdiğinde , 60.000 kişilik stadyum dolmuştu.

Dil öğrenmeye olan merak ve yatkınlığı sonucunda 9 dil konuşabiliyordu. 1966 ve 1969 yıllarında konserler vermek için geldiği Türkiye'de de Türkçe’yi öğrendi ve Türk besteci ve söz yazarı Fecri Ebcioğlu'nun kendi Fransızca bestelerine yazdığı Türkçe sözlerle birçok Türkçe plak doldurdu. Aksanlı bir Türkçe ile seslendirdiği bu şarkılar insanlara çok sempatik geldi ve plaklar sürekli liste başı oldular. Alpay’ın söylediği Eylülde Gel ve Dünya Dönüyor (Atlı Karınca) şarkısının orijinalini Marc Aryan yazmıştır.

Marc Aryan 1969 yılı sonunda kendi kayıt stüdyosunu kurdu ve bu stüdyoya ilk uluslararası hitinin adı olan "Katy" ismini verdi. Marc Aryan’ın şarkılarını Türkiye’de Fecri Ebcioğlu’ndan Ay-Feri’ye, Selçuk Ural’dan Ajda Pekkan’a kadar birçok şarkıcı yorumladı.

Marc Aryan 9 Haziran 1984 de Marianne Bouriez ile evlendi.

Marc Aryan ölmeden 6 ay önce Amerika Birleşik Devletleri'ne Los Angeles’e konserler vermeğe gider.

30 Kasım 1985’te bir kalp krizi sonucunda aniden hayata veda eden Marc Aryan arkasında 200'e yakın beste bırakmıştır.

Kaynak:Biyografiler.com