Kraliçe Victoria
Doğum Tarihi: 24.Mayıs.1819
Ölüm tarihi: 22.Ocak.1901
Kraliçe Victoria kaç yaşında öldü : 82
Burcu: İkizler
Meslek: Devlet Başkanı
Doğum Yeri: Kensington Sarayı, Londra, Birleşik Krallık
Ölüm Yeri: Osborne, East Cowes, Birleşik Krallık
20 Haziran 1837 – 22 Ocak 1901 tarihleri arasında Birleşik Krallık Kraliçesi idi.
Kraliçe Victoria, 24 Mayıs 1819 tarihinde Kensington Sarayı, Londra, Birleşik Krallık’da doğmuştur. Tam adı Alexandrina Victoria’dır. Babası Kral III. George'un dördüncü oğlu Kent ve Strathearn Dükü Prens Edward, annesi Belçika Kralı I. Leopold'un kız kardeşi Saxe-Coburg-Saalfeld Prensesi Victoria’dır. Victoria'nın babası, onun doğumundan sekiz ay sonra zatürreden öldü. Kraliçe Victoria, eğitimi sırasında Almanca, İngilizce, İtalyanca, Yunanca, Fransızca, aritmetik, müzik ve kendisinin favori konusu tarih öğrendi.
Kraliçe Victoria’nın çocukluğunu saray entrikaları sebebiyle kötü geçti. Victoria'nın babası o çocukken öldü ve hırslı annesi, entrikacı Sör John Conroy ile ittifak kurdu. Sör John Conroy, geleceğin kraliçesi sayesinde güç ve nüfuz kazanma şansını yakalamış bir kişiydi ve kraliyet ailesine mensuptu. Sör John Conroy, "Kensington Sistemi" denilen şeyi tasarladı. Kensington Sistemi, genç prensesi Kensington Sarayı'nda tecrit eden, onun eğitim ve bakım hakkını Sör John Conroy'a devreden ayrıntılı bir kurallar dizisidir. Victoria'yı annesine bağlı ve sadık yetiştirmek için tasarlanan bu sistem, onun mutsuz bir çocukluk geçirmesine ve gittikçe kızgınlaşmasına sebep oldu.
Birleşik Krallık kralı IV. William'ın 20 Haziran 1837 tarihinde ölümü üzerine Kraliçe Victoria, tahtın yasal tek varisi olarak 18 yaşındayken tahta çıktı. Siyasi yaşamda aktif rol aldı. 1861 yılında 42 yaşındaki eşi Prens Albert öldükten sonra yaşamının geri kalan kısmını siyahlar giyerek yas içinde geçirdi. "Tutuculuk" ve "ahlak gösterişi" Kraliçe Victoria dönemine damgasını vurmuştur. Ayrıca 1876 yılında Hindistan İmparatoriçesi de oldu.
Victoria, hüküm yıllarının başında, başbakan Lord Melbourne'den ve en yakın siyasi danışmanı, ayrıca bazı tarihçilere göre "taçsız bir kral" olan Albert'ten oldukça etkilendi. Birlikte, siyasi karışıklığın olduğu bu dönemde, modernleşme ve istikrar gibi konuların üstüne gittiler.
Heinrich von Angeli'nin 1875 yılında yaptığı Kraliçe Victoria tablosu.
Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi ve Hindistan İmparatoriçesi Kraliçe Victoria, 19. yüzyılda 63 yıl 7 aylık bir süreyle Birleşik Krallık tarihinde II. Elizabeth'den sonra en uzun süre saltanat sürmüş hükümdardır.
1840 yılında eşi ile birlikte ilk çocuğuna hamile iken Londra'da araba ile gezinti yaparken on sekiz yaşındaki Edward Oxford adındaki biri tabanca ile 2 el ateş ederek Kraliçeye suikast girişiminde bulundu. Fakat iki mermi de isabet etmedi. Oxford vatana ihanetten yargılandı, fakat akıl hastalığı sebebiyle beraat ettirildi. Kraliyet çiftinin dokuz çocuğunun ilki 21 Kasım 1840'ta doğdu ve Victoria olarak isimlendirildi.
Birleşik Krallık’da başa geçtiği ilk dönemde Krallığın itibarı, Victoria'dan önce başta olanların yüzünden büyük ölçüde zedelenmişti ve Britanya halkı, monarşiyi cumhuriyetle değiştirmek istiyordu. İrlanda'da ise 1845 ve 1852 yılları arasında gerçekleşen patates kıtlığı, güçlü bir isyanın sebebi oldu.
Victoria, kocasıyla birlikte, İngiltere'deki ve Avrupa'daki konumlarını sağlamlaştırmak için pes etmeden çalıştı. Ayrıca, savurgan harcamaların ceremesini çeken Avrupa halkında, monarşilere karşı artmakta olan bir nefret vardı. Buna karşılık Victoria, Britanya Krallığı'na giden paraların gereksiz olmadığını ispatlamak için hayır kurumlarını, sanatları ve halk reformunu destekleyerek, hükümdarın kamusal rolünü geniş bir alana yaydı. Sonuç olarak kraliçe ve onun büyüyen ailesi, sevilen ünlüler haline geldi ve İngiltere'ye beyaz gelinliklerden Noel ağaçlarına kadar her şeyi getirerek, popüler kültürü etkilediler.
Büyük Britanya'nın Victoria devri; Britanya sanayi devriminin yükselişi ve Britanya İmparatorluğu'nun zirvesi olarak kabul edilmektedir. Kraliçe Victoria'nın 64 yıllık iktidarı, 19'uncu yüzyılın büyük değişimlerine tanıklık etmiştir.
İngiltere büyük ölçüde bir ticaret gücü olarak görülüyordu. Ancak Victoria döneminde kudretli bir imparatorluk ve dünyanın en güçlü devleti haline geldi. 19. yüzyılda, Britanya 25 milyon kilometre kareye hükmediyordu ve 400 milyon insanı bünyesinde barındırıyordu. Bu kazanımların bedeli de aynı ölçüde büyüktü: İngiltere, Victoria'nın saltanatı sırasında neredeyse sürekli savaş içindeydi ve onun adına uygulanan sömürgecilik politikası, acımasız baskılar gerektiriyordu. Britanya İmparatorluğu, Dünya'nın beşte birini kaplıyordu ve zamanının önde gelen süper gücü haline gelmişti.
Victoria devri deyimi, genellikle Kraliçe Victoria'nın (sıklıkla en büyük ve en sevilen Britanya hükümdarı olarak kabul edilir) hüküm sürdüğü 1837 ile 1901 yılları arası için kullanılır, ancak birçok tarihçiye göre 1832 Reform Hareketi bu kültürel devrin asıl başlangıcıdır. Sanayi devrimiyle birlikte gündeme gelen emek sömürüsü ve işçi hakları, örgün eğitim kurumları, köleliğin kaldırılması gibi önemli tarihsel dönüşümler bu dönemde ortaya çıkmıştır.
Kraliçe Victoria'nın saltanatı boyunca en önemli olay Birleşik Krallık'ın Fransa ve Osmanlı İmparatorluğu ile birlikte 1854-1856 yılları arasında Rusya'ya karşı savaştığı Kırım Savaşı'dır.
Kraliçe Victoria, 10 Şubat 1840 tarihinde kuzeni Alman prensi, Saxe-Coburg ve Gotha Prensi Albert ile evlendi. Eşi 1861 yılında 42 yaşında iken öldü. 9 çocuğu oldu. Kraliçe Victoria'nın 9 çocuğundan 8'i diğer Avrupa hanedanlarından kişilerle evlendiler. Günümüzde bile birçok Avrupa monarşisi Kraliçe Victoria'nın soyundan gelen kişilerce yönetilmektedir.
Çocukları:
• Alman İmparatoriçesi Victoria (Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm-II'in annesidir.)
• VII. Edward
• Hesse Büyük Düşesi Alice
• Saxe-Coburg ve Gotha Dükü Alfred
• Schleswig-Holstein Prensesi Helena
• Argyll Düşesi Prenses Louise
• Connaught ve Strathearn Dükü Prens Arthur
• Albany Dükü Prens Leopold
• Battenberg Prensesi Beatrice
1887 yılında Hindistan’dan getirttiği Müslüman bir Hintli, Abdulkerim’i özel yardımcısı yaptı. Abdulkerim’e kraliçenin gösterdiği ilgi ve alakayı kıskanan kraliyet ailesindekilerden veliaht Prens Edward, belki de Abdulkerim'den en çok nefret eden isimdi. Kraliçe son nefesini verir vermez, Edward’ın emriyle harekete geçen kraliyet muhafızları Abdulkerim ve ailesinin yaşadığı malikâneye baskın düzenledi. Kraliçe’den Abdulkerim’e gönderilen bütün mektuplar da dâhil, her şeyin yakıldığı baskının ardından, Abdulkerim ve ailesi hızlı bir şekilde sınır dışı edilerek Hindistan’a geri gönderildi.
Kraliçe Victoria, 22 Ocak 1901 tarihinde Osborne, East Cowes, Birleşik Krallık’da 82 yaşında ölmüştür. Ölümünden sonra tahta oğlu VII. Edward çıkmıştır.
Heinrich von Angeli'nin Kraliçe Victoria’nın kızlarından Alman İmparatoriçesi Victoria ve Battenberg Prensesi Beatrice’in 1875 yılında yaptığı iki tablosu.
Kaynak:Biyografiler.com
Kraliçe Victoria İçin Yapılan Aramalar
Kraliçe Victoria yaşıyor mu?, Kraliçe Victoria biyografi, Kraliçe Victoria hayatı, Kraliçe Victoria özgeçmişi, Kraliçe Victoria hakkında, Kraliçe Victoria doğum yeri, Kraliçe Victoria fotoğraf, Kraliçe Victoria video, Kraliçe Victoria resim, Kraliçe Victoria kimdir?, Kraliçe Victoria kaç yaşında?, Kraliçe Victoria nereli, Kraliçe Victoria memleketi, Kraliçe Victoria albümleri