Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
İlhan Şeşen

İlhan Şeşen

Doğum Tarihi: 18.Haziran.1948

İlhan Şeşen kaç yaşında : 76

Burcu: İkizler

Meslek: Ses Sanatçısı, Müzisyen

Doğum Yeri: Manisa

Müzisyen, ses sanatçısı. Grup Gündoğarken ile başlayan müzik kariyerine solo albümleriyle devam eden ve Türkiye'nin başarılı müzisyenlerinden biri olan Şeşen, Neler Oluyor Bize, Ellerimde Çiçekler, Aşk Layık Olanda, Sarılınca Sana gibi çalışmalarıyla müzikseverlerin büyük beğenisini kazanmıştır. Oynadığı TV dizilerinde gösterdiği performansla da dikkat çeken müzisyen, birçok solo albüm çalışması yapmıştır.

İlhan Şeşen, 18 Haziran 1948'de Manisa'da dünyaya geldi. Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra 10 yıl serbest avukat olarak çalışan Şeşen, müziğe olan büyük ilgisi ve yeteneği nedeniyle kariyerine bu yönde devam etmeye karar verdi. 1968'de dans müziği orkestralarında şarkıcılık yapmaya başlayan Şeşen, aynı yıl gitar çalmayı da öğrendi. Şeşen'in çıkarttığı ilk kırkbeşlik plak "Kavga" adını taşıyordu.

1982 yılında yeğenleri Gökhan Şeşen ve Burhan Şeşen ile beraber Grup Gündoğarken'i kuran Şeşen, Levent Kırca Tiyatrosu tarafından sahnelenen "Kadıncıklar" adlı müzikalin bestelerini yaptı. Türkiye'nin birçok ilinde konserler veren "Grup Gündoğarken" ayrıca ülkemizi Malezya ve Mısır'da da temsil etti. 1994 yılında İlhan Şeşen gruptan ayrıldı. Enson 2000 yılında bir araya geldiler ve İstanbul Atina İstanbul albümünü yaptılar.

1986 yılında ilk albümleri Bir Yaz Daha Bitiyor'u kaydeden grup daha sonra sırasıyla Yaz Bulutları (1988), Bir Günlük Aşk (1990), Ankara'dan Abim Geldi (1993) ve İstanbul-Atina-İstanbul (2000) albümlerini müzikseverlerle buluşturdu.

1994'te, grubun çalışmalarına ara verdiği dönemde "Aşk Haklı" isimli solo albümünü yapan Şeşen, TRT'ye "Gençler Haklı" isimli bir program hazırladı. Şeşen, 1995 yılında özel bir kanalda "Arka Pencere" isimli bir programın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi. "Amcam Burada" isimli bir de radyo programı hazırlayan İlhan Şeşen, TRT1'de yayınlanan "Cesur Kuşku" ve "Mühürlü Güller" dizilerinde de oynadı.

Sanatçının ikinci solo albümü olan "Neler Oluyor Bize", 2002 yılı ocak ayında müzik marketlerdeki yerini aldı. Özellikle albüme adını veren şarkısıyla o yıl büyük bir başarı kazanan Şeşen, 2003'teyse "Şimdi Ben Bu Şarkıları Kime Söyleyeyim?" albümünü müzikseverlerle buluşturdu. 2005 yılında "Aşk Yalan" ve 2006'da ise "İlhan Şeşen" albümlerini çıkaran sanatçı, büyük ilgi gören TV dizisi "Aliye"de de rol aldı.

İlhan Şeşen, 1974 yılında Arzu Şeşen ile evlendi. Melis ve Fuat adlarında iki çocuğu vardır. 1996 yılında boşandılar. Boşandıktan itibaren de yine birlikte yaşamaya başladılar.

2017'den itibaren Sunay Akın’la birlikte “Aşk Şarkıları ve Öyküler” isimli gösteride sahne aldı.

İlhan Şeşen, 2019 yılında ise “Hayatım Hikaye” isimli ilk kitabını yazdı.

İlhan Şeşen'le Gerçekleştirilmiş Olan Röportaj

1-İlhan Şeşen, oyunculuktaki performansına herkes şaşırdı. Sen bu başarıyı neye bağlıyorsun?

Başarılı bulduğun için teşekkürler. 10 yıl Levent Kırca'yla, 2 yıl Ferhan Şensoy'la çalıştım. Hocalarım iyidir. Bir de yönetmenin dediklerini yapıyorum. Ayrıca ayna karşısında da çalışmamın yararı dokunuyor.

2-Yıllarca sahnede olmanın bunda bir etkisi var mı?

E evet var tabii. Sahne konusunda tecrübeliyim.

3-Peki ya yaptığın müzik türünün?

Yaptığım müziğin oyunculuğuma olumlu bir etkisi olduğunu sanmıyorum. Hatta galiba ikisi de birbirine engel oluyor. (Bence değil, sen şarkı söylerken de bir tür oyunculuk yapıyorsun, ama neyse…)

4-Ben seni biraz Domenico Modugno’ya benzetiyorum. Onun gibi teatral, drama yönü ağır basan şarkılar sana çok yakışıyor. Bu bilinçli bir seçim mi, öyle mi denk geldi, içinden mi öyle geliyor?

İyi tespit. Çok etkilendiklerimden biridir Domenico Modugno. Müzik türümün seçiminde bilinçli davranmadım. Kendiliğinden oldu. Sevdiklerimi dinledim, sevdiklerimi söyledim.

5-Şarkı söylerken telaffuzun çok net, bunu oyunculukta da kullanıyorsun ve bence her ikisinde de bu çok önemli. Bunun sana bir avantaj getirdiğini hiç düşündün mü?

Bildiğim tek dil Türkçe. Ona da özen gösterdim. Dilimi, Nazım Hikmet ve Aziz Nesin’i okuyarak, Zeki Müren’i, Orhan Boran’ı dinleyerek geliştirdim. Hukuk öğrenimimin de payı çok büyük. Gerçi bizim zamanımızdaki kelimelerden bir çoğu unutuldu…

6-Şarkı sözlerinde klasik Türk erkeğinden farklı bir insan seziliyor. Karşındakine önem veren, sıcak, insancıl, duygusal bir erkek sanki… Özelinde de böyle misin?

Evet. Ben klasik Türk erkeğinden biraz farklıyım galiba. Gülüp ağlayabiliyorum en azından.

7-Yaşlılıktan korkuyor musun? Nasıl bir yaşlılık beklersin?

Yaşlılıktan korkmuyorum. Yeteri kadar yaşlandık zaten. Hatta bazen bu yaşa kadar nasıl geldiğime şaşarım. Badireli ve yorucu bir hayatı hala sürdürüyorum.

8-Beraber çalıştığımız ilk dizi olan Mühürlü Güller’de senin bakışlarından “mavi boncuk dağıtan biri” izlenimini edinmiştim. Sonra kamera asistanına da aynı şekilde baktığını gözlemledim. O sıcak bakışın mesleki bir maske mi, yoksa hayata bakışın mı?

Yüzün gülsün de ister maske olsun ister gerçek. Ya güleceksin, ya somurtacaksın. Ben genellikle birincisini seçerim. Sağlığın yerindeyse somurtmaya da hakkın yoktur zaten. Meseleleri sakin ve güler yüzle karşılamak, hayatı kolaylaştırıyor. Aslında gülerek işin kolayına kaçıyorum. Hayatın kendisi en büyük şaka.

9-“Neler Oluyor”dan sonraki çalışman onun kadar ses getirmedi. Bunu neye bağlıyorsun?

Gerek müzikal gerekse stratejik bazı hatalarım oldu sanırım. Ayrıca ben şöyle düşünüyorum: Belki de yaptığım ve yapacağım en güzel şarkı ve albüm “Neler oluyor Bize” idi. Kim bilir. Belki de zirvemdi o albüm. Ama bu benim yeni şarkılar ve yeni albümler yapmama engel olmuyor. Bakalım yeni albümüm nasıl olacak?

10-“Neler Oluyor”un yaşanmış bir ilişkinin etkisi ile yapılmış şarkılar içermesi daha mı sahici kılmıştı acaba şarkıları?

Olabilir. Ama unutmamalı ki, şarkılar yaşanmışlıklardan doğduğu kadar belki de daha çok yaşanamamışlıklardan doğuyor. Neler Oluyor Bize’nin nakaratı 5 dakika içinde bitmişti. Ama sonra altını üstünü doldurmak çok zamanımı aldı. Üzerinde epey çalıştım.

11-Sanatçı etkileyici bir şeyler üretmek için ille de acılar, sıkıntılar mı yaşamalı? Mutluluktan söz eden ürünler niye etkilemiyor acaba insanları? Yoksa biz mi ancak dertli olunca kendimizi ifade etmek ihtiyacını hissediyoruz?

Bilmiyorum. Bildiğim tek şey üretim sıkıntılı bir iş. Sanatçı zaten doğuştan sıkıntılı. Onu ayrıca sıkıntıya sokmanın bir manası olduğunu sanmıyorum. Nedense böyle genel bir kanı var. Saçma bence. Hele geçim sıkıntısı hiç olmamalı.

12-“Mühürlü Güller”deki bakışların, jestlerinle “Aliye”dekiler aslında çok farklı değil. Ama birinde kendinden emin bir çiftlik sahibini, diğerinde pek iş yapmayan bir dişçiyi yaşatabiliyorsun. Nasıl?

Bakınız:cevap 1

13-Yaşadığın aşk evlilik müessesesi dışında olmakla birlikte insanları rahatsız etmedi. Oluşumunu da, devamını da, bitişini de kabullendiler. Sence neden?

Açık açık söyledim. Belki bundandır.

14-Yeni proje?

Şu sıralar hayatımı en çok yeni albümüm işgal ediyor. Aralık’ta çıkaracağız diyorlar. Şarkılar hazır. Albümde 11 şarkı var. Düzenlemelerini Firuz İsmailov yapıyor. Bazı başka projelerim de var ama şu anda söz edebileceğim aşamaya gelmediler. Tabii ki herkes gibi ben de bir kitap yazmak istiyorum mesela. Küçüklükten beri en büyük isteklerimden biri bu. Ama üşeniyorum. Bazı hikayelerim, şiirlerim hatta bir senaryo çalışmam bile var. Fırsat bulursam, bir de üşenmezsem belki bu hayallerimi de gerçekleştirebilirim.

15-Son olarak…

Röportajın ve ilginç soruların için teşekkürler.

Kaynak: Belirsiz

Kitapları :
2019 - Hayatım Hikaye

Ödülleri:
2002 - 30. Altın Kelebek Ödülleri - En İyi Türk Pop Müziği Erkek Solist Ödülü
2003 - 9. Kral TV Video Müzik Ödülleri - En İyi Şarkı Ödülü(Neler Oluyor Bize)
2015 - Cezayir Annaba Film Festivali - En İyi Oyuncu Ödülü

Albümleri :
1971 - Kavga (45lik plak)
1986 - Bir Yaz Daha Bitiyor (Grup Gündoğarken ile beraber)
1988 - Yaz Bulutları (Grup Gündoğarken ile beraber)
1990 - Bir Günlük Aşk (Grup Gündoğarken ile beraber)
1993 - Ankara'dan Abim Geldi (Grup Gündoğarken ile beraber)
1994 - Aşk Haklı
2000 - İstanbul-Atina-İstanbul (Grup Gündoğarken ile beraber)
2002 - Neler Oluyor Bize?
2003 - Şimdi Ben Bu Şarkıları Kime Söyleyeyim
2005 - Aşk Yalan
2006 - İlhan Şeşen Albümü
2012 - Koleksiyon 5 CD BOX SET
2014 - Gel
2017 - 70's İlhan Şeşen
2017 - İstanbullu Şarkılar
2017 - Yedi Bölge İki Gölge
2018 - Ciddi Eğlence
2018 - Hediyem
2020 - Akustik Hikayeler

Filmleri ve Dizileri :
Oyuncu :
2017 - Tatlı Şeyler (Kudret) (Sinema Filmi)
2016 - Saklambaç (Doktor Efruz) (TV Filmi)
2016 - Propaganda 2 (Sinema Filmi)
2016 - Aşk Yalanı Sever (Cüneyt Koçoğlu) (TV Dizisi)
2015 - The Yetimler (Sinema Filmi)
2015 - Saklı (Mahir Bey) (Sinema Filmi)
2015 - Milat (Yıldıray Gürata) (TV Dizisi)
2015 - 2016 - Paramparça (Ekrem) (TV Dizisi)
2014 - Asla Vazgeçme (Sinema Filmi)
2013 - Görüş Günü Kadınları (Kudret) (TV Dizisi)
2012 - Hayatımın Rolü (TV Dizisi)
2011 - Bir Günah Gibi (Cihangir) (TV Dizisi)
2011 - Anadolu Kartalları (Onur'un Babası Mehmet) (Sinema Filmi)
2010 - Gönülçelen (Ethem) (TV Dizisi)
2007 - Şöhret Okulu (TV Dizisi)
2007 - 2008 - Annem (Polis Ali) (TV Dizisi)
2004 - Çocuğun Var Derdin Var (Kendisi) (TV Dizisi)
2004 - Aliye (Feyyaz Özdoruk) (TV Dizisi)
2003 - Mühürlü Güller (Cemal) (TV Dizisi)
2002 - Reyting Hamdi (TV Dizisi)
2002 - Mumya Firarda (Yahya) (Sinema Filmi)
2002 - Bir Tatlı Huzur (TV Dizisi)
2001 - Yeditepe İstanbul (Engin) (TV Dizisi)
2001 - Cesur Kuşku (TV Dizisi)
1995 - Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey (Uğur) (Sinema Filmi)

Müzik :
2009 - Olacak O Kadar (TV Dizisi)
2003 - Mühürlü Güller (TV Dizisi)
1995 - Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey (Sinema Filmi)
1994 - İnce İnce Yasemince (TV Dizisi)
1988 - Piknik (Video)
1986 - Olacak O Kadar (TV Dizisi)


Kaynak:Biyografiler.com