Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Hasan Ali Toptaş

Hasan Ali Toptaş

Doğum Tarihi: 15.Ekim.1958

Hasan Ali Toptaş kaç yaşında : 66

Burcu: Terazi

Meslek: Yazar

Doğum Yeri: Baklan kasabası, Çal ilçesi, Denizli

Hasan Ali Toptaş, kitaplarında dili kullanmadaki ustalığıyla tanınmakta, postmodern edebiyatın önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Hasan Ali Toptaş, 15 Ekim 1958 tarihinde Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Baklan kasabasında Osman Toptaş, Hatice Toptaş çiftinin oğlu olarak doğmuştur. Annesi ev hanımı, babası tır şoförüdür. Baklan ilkokulu ve Baklan ortaokulunda okudu. Çal Lisesinden 1975 yılında mezun oldu. Uşak Meslek Yüksekokulundaki öğrenimini toplumsal gerilimler dolayısıyla yarım bıraktı. Denizli’ye dönerek dayısının kahvehanesinde iki yıla yakın çalışan Toptaş, öykü yazmayı sürdürmüş ve öykülerini Denizli gazetesinde yayımlamıştır. Ümmü’nün Selamı Var adlı öyküsü, bu gazetede yayımlanan ilk eseridir (1975). Sülük ve Bayram Şekeri isimlerindeki öyküler de burada yayımlanmıştır.

Askerlik görevini Diyarbakır ve Şanlıurfa’da tamamlamış, 1979 yılındada askerden dönmesinin ardından 1980 yılında evlenmiştir. Bir süre iş arayan Hasan Ali Toptaş, önce taksi şoförlüğü yapmış ardından Çivril Vergi Dairesinde veznedarlığa başlamış ve bu görevi beş yıl boyunca sürdürmüştür.

Bu süre zarfında şiir ve öykü yazmayı sürdüren Toptaş, Mühür ve Edebiyat 81 gibi dergilere öykülerini göndermiş; bir dergide yayımlanan ilk öyküsü “Dili Mühürlü Gelin” 1983 yılında İzmir’de yayımlanan Mühür’de basılmıştır.

1981-1985 yılları arasında Denizli'nin ilçesi Çivril’de ve 1988-1996 yılları arasında Ankara’nın ilçesi Sincan’da vergi dairelerinde çalıştı.

1985 yılında Maliye Bakanlığı’nın açtığı yöneticilik sınavını kazanmasının ardından Ankara’ya yerleşmiş ve bu yıllarda ilk eşinden ayrılmıştır. Ankara’daki edebiyat dünyasını tanımaya çalışan Toptaş; Özcan Karabulut, Cemil Kavukçu, İzzet Kılıçlı gibi isimlerle tanışmış; 1987’de yayımlatma olanağı bulamadığı öykülerini Bir Gülüşün Kimliği adıyla kitaplaştırmış ve kendi imkânlarıyla bastırmıştır.

Hasan Ali Toptaş, 1988 yılında Maliye’deki eğitimini tamamlamasının ardından Sincan Vergi Dairesine icra memuru olarak atandı.

1988 yılında İzzet Kılıçlı, Tamer K. Bilgin, Gülağ Öz ve Cemil Kavukçu ile Yazıt adlı edebiyat dergisini çıkarmaya başlamışlardır. Üç ayda bir yayımlanan bu derginin içeriği öykü ağırlıklıdır. Toptaş, aynı arkadaşlarıyla birlikte 1990’da yine Yazıt adını taşıyan bir yayınevi de kurmuştur.

Hasan Ali Toptaş, 1996 yılında icra memurluğundan ayrılarak Hazine Avukatlığı birimine geçti. Aynı yıl ikinci evliliği de bu dönemde bitmiştir. 2000 yılında üçüncü evliliğini yaptı.

Hasan Ali Toptaş, 1996 yılından itibaren Sincan Hazine Avukatlığında memur olarak görev yapıp 2005 yılında emekliye ayrıldı.

İlk öyküsü “Bayram Şekeri”, 1983 yılında Denizli gazetesinde yer aldı. Diğer ürünlerini sonraki yıllarda Dönem, İmece, Temmuz, Varlık, Dönemeç, Eylül, İnsancıl, Yazıt, Yarın, Karşı Edebiyat, Kum, Lacivert, Milliyet Sanat ve Cumhuriyet Kitap vb. dergilerde yayımladı. Hasan Ali Toptaş hakkında, zamanların iç içe geçtiği, düşle gerçeğin birbirine karıştığı, bilincin farkına bile varılamamış parçalanmışlığının resmedildiği çok katmanlı -ama hikâyesiz- metinleri ve büyülü diliyle, döneminin yazarları içinde en özgün ve önemli yazarlarından biri olduğunu değerlendirmesi yapıldı.

Hasan Ali Toptaş ilk öykü kitabı olan Bir Gülüşün Kimliği’nde çeşitli dergilerde yayımladığı öykülerini toplamıştır. 1990 yılında ise ikinci öykü kitabı olan Yoklar Fısıltısı yayımlandı. 1992 yılında Çankaya Belediyesi tarafından yapılan yarışmada “Ölü Zaman Gezginleri” öyküsüyle birinci olmuştur. Sonsuzluğa Nokta adlı romanı ise Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. Bu romanı sanat hayatının kırılma noktasını oluşturur.

Hasan Ali Toptaş, dili çok önemsemektedir. Dili aracın ötesinde görür. Eserlerinde sözcük duruşlarını ve birbirine kattığı renkleri çok önemsemiştir. Bu nedenle eserlerini büyük bir titizlikle yazmıştır.

Hasan Ali Toptaş, Toptaş’ın ilk evliliğinden Orçun Toptaş (d.1981) adında bir oğlu, üçüncü evliliğinden bir kızı vardır.

Hasan Ali Toptaş, oğlu Orçun Toptaş ile beraber Ankara Sincan’da ikamet etmektedir.

Hasan Ali Toptaş'ın Yalnızlıklar'ı 2006 yılında Hollanda’da Theatre Rast tarafından Hollandacaya çevirilip sahneye konulmuş; Almanya, Finlandiya, Güney Kore, Hollanda, İsveç ve Fransa’da yayımlanan Gölgesizler'i ise 2009 yılında Ümit Ünal’ın yönetmenliğiyle sinemaya uyarlanmıştır.

Ödülleri:
1992 - Kültür Bakanlığı Roman Ödülü (Mansiyon) (Sonsuzluğa Nokta)
1992 - Çankaya Belediyesi Öykü Ödülü (Ölü Zaman Gezginleri)
1994 - Yunus Nadi AbalıoğluRoman Ödülü (Gölgesizler)
1999 - Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü (Bin Hüzünlü Haz)
2006 - Orhan Kemal Roman Ödülü (Uykuların Doğuşu)
2013 - Sedat Simavi Edebiyat Ödülü (Heba) - Hakkındaki taciz suçlamaları nedeniyle iptal edildi.
2016 - Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü (Kuşlar Yasına Gider)

Kitapları :
Öykü:
1987 - Bir Gülüşün Kimliği
1990 - Yoklar Fısıltısı
1993 - Ölü Zaman Gezginleri
2016 - Geçmiş Şimdi Gelecek
2017 - Gecenin Gecesi

Roman
1993 - Sonsuzluğa Nokta
1995 - Gölgesizler
1996 - Kayıp Hayaller Kitabı
1998 - Bin Hüzünlü Haz
2005 - Uykuların Doğusu
2013 - Heba
2016 - Kuşlar Yasına Gider
2019 - Beni Kör Kuyularda

Çocuk romanı:
1997 - Ben Bir Gürgen Dalıyım

Şiirsel metin:
1990 - Yalnızlıklar

Deneme:
2007 - Harfler ve Notalar
2014 - Başlarken Yalnızsın Bitirdiğinde Daha da Yalnız


Kaynak:Biyografiler.com