Erdem Buri, 21 şubat 1925 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Osmanlı döneminin ünlü vezirlerinden Suphi Paşa'nın torunu ve İlk Millî Eğitim Bakanlarından ve İstiklal Marşı'nı meclis kürsüsünde ilk okuyan kişi olan Hamdullah Suphi Tanrıöver'in yeğenidir. Aynı zamanda “Fosforlu Cevriye”nin yazarı ve Türkiye İşçi Partili Suat Derviş’in yeğenidir. İstanbul Saint Joseph Lisesi’nden mezun olan Erdem Buri, gurubuyla caz icra ediyor, önce Tıp Fakültesi’ne, daha sonra Hukuk Fakültesine yazılıyor ve sonra Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi bölümünün kendisine en uygun bölüm olduğuna karar veriyor.
1961 yılında kurulan Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) yazılan Erdem Buri’nin Moda’daki evi caz müzisyenlerinin toplanıp müzik yaptığı, konuştuğu, bunun yanı sıra da bir anlamda TİP “seminerlerinin” düzenlendiği mekandır o günlerde. Aziz Nesin’den Yaşar Kemal’e ve Atıf Yılmaz'dan Metin Erksan’a, Türkiye’nin aydınları Erdem Buri’ nin evinde toplanıyorlardı.
Erdem Buri ile Tülay German 1962 yılında, bir daha ayrılmamacasına tanıştılar. Ekim 1965’de sözlerini Erdem Buri’nin yazdığı ve Tülay German’ın seslendirdiği “Yarının Şarkısı”nı Türkiye İşçi Partisi (TİP) seçim kampanyasında kullandı. Erdem Buri, 1966 yılında Tülay German ile birlikte Türkiye’ den ayrıldı. Bu ayrılışın nedeni, Erdem Buri'nin Selahattin Hilav ile birlikte Georgi Plehanov’un “Marksist Düşüncenin Temel Meseleleri” kitabını Türkçe’ye çevirdiği için 15 yıl hapsinin istenmesiydi.
Erdem Buri, Tülay German ile birlikte Çoksesli Türk Popüler Müziğini yapılandırarak, Türkülerimizin melodi ve ritm yapısını bozmadan caz formatına uyarladılar. German-Buri ikilisinin çalışmaları “Anadolu Pop” tarzının başlangıcı oldu.
1962 yılında Tülay German, Erdem Buri'nin yazdığı Türkçe sözlerle "Mutlu Günler" ve "Ninni" ile Erdem Buri'nin hem sözünü hem de müziğini yazdığı "Senin Şarkını Söylüyorum" parçasını Odeon firması için plağa okudu.
1964'de ise Erdem Buri, Tülay'ın, Ruhi Su ve benzeri türkücülerin, rahat ve sağlıklı bir ortamda çalışabilmeleri, ürünlerini dinleyicilerine sunabilmeleri için As Kulübü kurdu.
1985 yılında Erdem Buri’nin yönetmenliğini yaptığı, Mehmet Koç’un ‘Canlar’ Orkestrasıyla Arion etiketiyle yayımladığı “La Turquie de Mehmet Koç (Chants Et Danses)” albümüne Tülay German'da piyano ve vokal ile katıldı.
Erdem Buri, Türkiye’den Fransa’ya gelen Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Hümeyra, Nükhet Duru gibi şarkıcıların konserler vermesini, televizyon programlarına katılmalarını sağladı.
Erdem Buri, 2 Ocak 1993 tarihinde Fransa, Paris'de tedavi gördüğü hastanede Tülay German’ın elini sımsıkı tutarak 68 yaşında hayata veda etti. Mezarı Paris'in ünlü mezarı Pere Lachaise'tedir.
Kaynak:Biyografiler.com
Erdem Buri İçin Yapılan Aramalar
Erdem Buri yaşıyor mu?, Erdem Buri biyografi, Erdem Buri hayatı, Erdem Buri özgeçmişi, Erdem Buri hakkında, Erdem Buri doğum yeri, Erdem Buri fotoğraf, Erdem Buri video, Erdem Buri resim, Erdem Buri kimdir?, Erdem Buri kaç yaşında?, Erdem Buri nereli, Erdem Buri memleketi, Erdem Buri albümleri