Newsweek: ''Türkiye'nin müdahale olasılığı artıyor''
2007-02-04
ABD’nin PKK’nın baskınlarına kayıtsız kaldığını, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK üslerine karşı sınır ötesi operasyonu yapması olasılığının arttığı öne sürüldü.
Newsweek’te bir makalesi yayınlanan, ABD’nin tanınmış düşünce kuruluşlu Brookings Institution’dan Ömer Taşpınar, Dışişleri Bakanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın Washington ziyaretlerinin “rastlantı olmadığı”nı, görüşmelerde operasyon konusunun alınacağını da belirtti. Taşpınar, olası tek taraflı bir müdahale için “Türkiye’nin sıkıntılı Avrupa yolculuğuna adeta sona erdirebilir ve ABD ile dev bir kriz yaratır” yorumunu yaptı.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ABD ziyaretinin hemen öncesi Newsweek dergisinde bir makale yayınlanan ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Institution’dan Ömer Taşpınar, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu gerçekleştirme olasılığının arttığını savunurken Kuzey Irak’taki PKK varlığı ve ABD’nin bu konuda bir şey yapmamasının Türkiye ile İran’ı birleştirdiğini de öne sürdü.
Ömer Taşpınar, “Türkiye’nin gözü Şii hilalinde” başlıklı makalesinde Batı’dan gelen tehdidinin karşısında İran’ın Türkiye’ye yakınlaşma yoluna gittiğini ve bu konuda oldukça başarılı olduğunu belirterek “Nedeni, Ankara ve Tehran’ın kendilerini birleştiren ortak bir davaları var: Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Kürt gerillaları ve Amerika’nın bu konuda bir şey yapmamasıdır” diye yazdı.
Bu aşamada Türkiye ile İran arasında bir “antant”tan söz etmek için henüz erken olduğunu ifade eden Taşpınar, ancak İran’ın belli ki Türkiye’yi Batı ile geleneksel bağlarından uzaklaştırmaya çalıştığını ve bu amaca ulaşmak için PKK’nın İran için bir kart oluşturabileceğini kaydetti.
ABD GÜÇLERİ PKK BASKINLARINA KARŞI HİÇ BİR ŞEY YAPMIYOR
İran yetkililerinin son dönemde PKK terörünün iki ülke için yarattığı sorunları çok vurguladıklarına dikkat çeken Taşpınar, “Verilen sayısız sözlere karşın bölgedeki ABD güçleri, (PKK’nın) sınır ötesi baskınları önlemek için hiçbir şey yapmıyor” değerlendirmesini yaptı.
Halbuki, iki ülkenin basınına göre İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Larijani ve başka İranlı yetkililerin, PKK’ya karşı “büyük bir ortak askeri operasyon”un yapılması avantajlarını Türk muhataplarına anlattıklarına dikkat çekildiği makalede şöyle devam edildi:
“O kadar dramatik bir şeyin yakında gerçekleşeceği gibi gözükmüyor. Ancak açıktır ki bir Türk müdahalesi olasılığı artıyor. Bunun, Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Washington ziyaretlerinde ele alınacak bir konu olduğu kesin. Ve aynı biçimde açık ki İran’ın kışkırtmak için her türlü teşviki var. Kuzey Irak’a bir müdahale, Türkiye’nin sıkıntılı Avrupa yolculuğuna adeta sona erdirebilir ve ABD ile dev bir kriz yaratır. Brüksel ve Washington’dan dışlanmış olan bir Türkiye, İran’a karşı Batı’nın çizgisini izlemede daha az yarar görür.”
KÜRTLERİN ÇIKTIÐI YOLCULUÐUN SONU BELLİ: BAÐIMSIZLIK
Ömer Taşpınar, TBMM’nin kısa bir süre önce Irak konulu gizli bir oturum yaptığına, Türk askerlerinin son 20 yılın önemli bir bölümünü PKK ile savaşarak geçirdiğine, 40 bin kişinin öldüğüne ve 150 milyar dolara yakın bir harcama yapıldığına işaret etti.
Ancak Ankara’nın PKK’yı sadece “daha büyük bir sorunun bir parçası” gibi gördüğünü belirtirken Türkiye’nin Kuzey Irak’taki bağımsız Kürt devleti kaygılarına da değinen Taşpınar, “Washington ile ortaklığından cesaret alan Iraklı Kürtler, son durağı belli olan bir yolculuğa çıkmış bulunuyorlar: petrol zengini Kerkük’ün başkenti olacağı bağımsız bir Kürt devleti. Bu Kürt devleti de, Türkler’in kabusudur” yorumunu yaptı.
Taşpınar, TBMM’nin gizli oturumunun Kerkük’e odaklanmasının “iyi bir işaret olmadığı”nı savunarak Kerkük’te bir referandum ve bir nüfus sayımı planlanırken durumun çok kolay alevlenebileceği uyarısını da yaptı.
İran’ın ise, Kandil’i bombaladığını ve yakaladığı PKK’lıları Ankara’ya iade ettiğini kaydeden Taşpınar, haberlere göre İranlıların Ankara’ya önerdikleri belirtilen “koordine bir askeri operasyon”un da, “çok büyük öngörülemeyecek sonuçları olan bir tırmanış” anlamına geleceğini yazdı. Taşpınar söyle devam etti:
“Gül ve Büyükanıt’ın Washington’a ziyaretleri rastlantı değil. Görüşmeler, Bush Yönetimi’nin Iraklı Kürdistan’daki istikrara ilişkin laflara son vermeli. ABD kuvvetleri, PKK’ya karşı kararlı bir biçimde hareket geçmedikçe Türkler, Ankara’nın işine el koyacağı uyarılarını yapacak. Bu, bir seçim yılı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, çoğu askeri müdahaleden yana olan siyasi rahiplerine karşı ulusalcı ehliyetini göstermek için her türlü teşviki var. Ve bu, kaçınılmaz olarak Türkiye’yi İran’a doğru itecek ve sonunda Amerika’ya karşı görülmemiş bir Sünni-Şii hayal kırıklığı eksenini bile yaratabilir.”