Ali Babacan: 'Kıbrıs konusu sanki bahane'
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB müktesebatına uyum konusunda çok hızlı bir gelişme kaydettiğini ve yaklaşık 14 ay önce başlayan müzakere sürecinde birçok konuda önemli reformlar gerçekleştirdiğini bildirerek, "AB'ye hızlı uyumumuz, Avrupa Birliği'ni endişeye mi soktu acaba? diye düşünmeye başladık" dedi.
Babacan, ATV'de yayınlanan "Doğruya Doğru" programında, AB ile ilişkiler ve son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
AB'nin, geleceğinde Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu bildiren Babacan, "AB, yaşlanan nüfusu ve azalan rekabet gücü ile Asya ve ADB'ye karşı göreceli üstünlüğünü kaybediyor, Türkiye'ye mutlaka ihtiyaçları var" görüşünü dile getirdi.
KOMİSYONUN ASKIYA ALMA TAVSİYESİ...
AB Komisyonu'nun, Türkiye ile yürütülen müzakere başlıklarından sekizinde, müzakerelerin başlatılmamasını tavsiye etmesi konusuna da değinen Babacan, Komisyonun, bu tavsiye kararının henüz resmileşmediğini ifade etti.
Sekiz fasılda müzakerelerin aksaması halinde bile bunun diğer fasılların işleyişini etkilemediğinin altını çizen Babacan, "AB sürecinde, herhangi bir fasıldaki aksaklık, diğer fasılları etkilemiyor" dedi.
AB Komisyonunun bu tavsiye kararının birçok AB liderinde de şaşkınlık yarattığını vurgulayan Babacan, pek çok üye ülkenin olan bitenden memnun olmadığını, bu kararı vicdanen kabullenemediklerini, bazı ülkelerin de Kıbrıs bahanesini kullanarak, iç siyasete mesaj verdiklerini kaydetti.
"Kıbrıs konusu sanki bir bahane olarak ileri sürülüyor" ifadesini kullanan Babacan, bu durumun, AB ve ABD basını tarafından da eleştirildiğini, "Kıbrıs konusu, Türkiye'nin AB sürecini etkilememesi gerekiyor, Kıbrıs konusunun mutlaka çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.