Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.

Ali Babacan DEVA Partisini kurdu

2020-03-11

Ali Babacan DEVA Partisini kurdu

Ali Babacan DEVA Partisi'ni kurdu!

9 mart 2020 tarihinde Ali Babacan'ın liderliğindeki yeni partinin kuruluş dilekçesi heyet ile İçişleri Bakanlığı'na verildi. Ali Babacan, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) adını alan partisinin 10 Mart 2020 tarihinde gerçekleşen Kurucular Kurulu ilk toplantısında genel başkanlığa seçildi.

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan birkaç ertelemenin ardından pazartesi günü partinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığına verdi. Partinin kuruluşu böylece resmiyet kazanırken çarşamba günü de tanıtım toplantısı yapılacak.

Partinin adı resmen açıklanmadı ancak kurucular kurulunda yer alan bazı isimler şimdiden sosyal medya hesaplarına Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ismini koydu. Gözler, partinin kimliğini ve hedef kitlesini yansıtması beklenen 90 kişilik kurucular kurulunda.


Peki, bu listedeki isimlerin profiline bakıldığında DEVA’yı nasıl tarif etmek mümkün? AK Parti’nin devamı mı? Kurucular hangi siyasi görüşten geliyor?

Babacan’ın partisinde AK Parti’den ayrılan eski bakan, milletvekili, belediye başkanı ve AK Parti iktidarında üst düzey bürokratlık yapan isimler dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra milliyetçi ve ülkücü camiadan sembol kişiler de kurucular listesinde yer alırken, listedeki Kürt siyasetçiler dikkat çeken diğer isimler. 90 kişilik listede 27 kadın ve 16 genç isim bulunuyor.

AK Parti’den ayrılanlar: 4 eski bakan, 13 eski milletvekili, 1 eski belediye başkanı
90 kişilik kurucular kurulu listesinde öne çıkan ilk grup AK Parti’den ayrılanlar. Ali Babacan’ın bakanlar kurulunda iken birlikte çalıştığı eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski Sanayi Bakanı Nihat Ergün, eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf kurucular listesinde yer alıyor.

Eski bakanların dışında AK Parti’de önceki dönemlerde milletvekilliği yapan bir çok isim de kurucular kurulunda bulunuyor. Bu isimler şöyle: Mustafa Nuri Akbulut, Abdürrahim Aksoy, Kerem Altun, Mehmet Emin Ekmen, Hasan Karal, Metin Kaşıkoğlu, Ali İhsan Merdanoğlu, Hatice Dudu Özkal, İdris Şahin, Ahmet Faruk Ünsal, Abdurrahman Müfit Yetkin ve Medeni Yılmaz. AK Parti’den istifa eden Mustafa Yeneroğlu ve eski Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da partinin kurucuları arasında.

AK Parti’de bakanlık, milletvekilliği ve belediye başkanlığı yapan bu isimlerin dışında AK Parti iktidarı döneminde üst düzey bürokratik görev üstlenmiş veya danışmanlık yapmış kişiler de DEVA’nın kurucuları arasında yer aldı. Eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, eski Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, eski Hazine Başkan Yardımcısı Cavit Dağdaş ve emekli büyükelçi Abdurrahman Bilgiç bu isimlerden birkaçı.

Bunların dışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın da yöneticileri arasında olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği‘nde (KADEM) Yönetim Kurulu üyeliği yapan ve cumhurbaşkanlığı danışmanlığı görevi de yürüten Elif Esen, Babacan’ın partisine katıldı. Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) kurucularından Sanem Oktar da bir başka kurucu isim.

AK Parti’nin anayasa hazırlık çalışmalarına katılan ve çözüm sürecinde tesis edilen "Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Fazıl Hüsnü Erdem de kurucular listesinde yer alıyor.

Babacan’ın partisinin kurucuları arasında milleyetçi ve ülkücü isimler de dikkat çekiyor. Bunların başında eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ramiz Ongun geliyor. Ongun, MHP genel başkanlığına da aday olmuş ancak MHP lideri Devlet Bahçeli karşısında kaybetmişti.

Eski Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcıcı Musa Malik Yıldırım da 90 kişilik listede yer alıyor. Yıldırım, eski Genel Başkan Muhsin Yazıcıoğlu ile yakın çalışan isimlerden biriydi.

Yakın döneme kadar İyi Parti Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımlığı görevini yürüten ve Genel Başkan Meral Akşener’e yakın bir isim olarak dikkat çeken genç siyasetçi Tuğba Tapsız da partinin kurucularından. Tapsız da Ramiz Ongun gibi Adanalı.

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, İstanbul'da kızının düğünü sırasında darbeciler tarafından rehin alınan emekli Korgeneral Mehmet Şanver de Babacan’ın partisinin kurucularından. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden önceki yıllarda ayrılan ve güvenlik yazılarıyla dikkat çeken Metin Gürcan da listedeki asker kökenli bir başka isim.


AK Parti’nin kurucularından olan ve iki dönem milletvekilliği yaptıktan sonra HDP’den milletvekiliği de yapan Kürt siyasetçi Dengir Mir Mehmet Fırat'ın kızı Münevver Helün Fırat partinin kurucu isimlerinden biri. AK Parti’de önceki yıllarda milletvekilliği yapan ve yeni partide yer alan bir çok Kürt siyasetçi de dikkat çekiyor. Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinden milletvekilliği yapan isimler şöyle: Medeni Yılmaz, Kerem Altun, Ali İhsan Merdanoğlu, Abdürrahim Aksoy, Mehmet Emin Ekmen, Ahmet Faruk Ünsal.


Hakkarili genç avukat Rojhat Ölmez de bu bölgeden partiye kurucu olarak katılan isimlerden biri.

Liste alfabetik olduğundan ülkücü Ramiz Olgun ile Hakkarili Rojhat Ölmez’in ardı ardına sıralanması dikkat çekti.

Babacan’ın listesinde genç isimlerin yanı sıra ve birbirinden farklı kültürden ve eğitim seviyelerinden isimler bulunuyor. Listeki Ayşe Ezgi Yıldırım Robert Koleji mezunu, İngiltere’nin itibarlı üniversitelerinden King’s College’da doktora yapmış. Baran Deniz Bağatur ise Boğaziçi Üniversitesi’nde tarih okuyor. Bağatur Boğaziçi Üniversitesi caz korosunda yer alıyor.

Listedeki isimlerden AK Parti eski milletvekili İdris Şahin dikkat çeken bir isim. Şahin, Çankırı’daki “FETÖ Çatı Davası”nda tutuksuz sanık olarak yargılanırken AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti. Şahin yargılama sonucunda beraat etmişti.

90 kişilik kurucular kurulunda yer alan isimlerin en az 15'i doktora unvanına sahip. Bazı isimler yurt dışında prestijli okullardan mezun olurken, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden Boğaziçi ve ODTÜ mezunları da dikkat çekiyor. Listeki 23 kişi de yüksek lisansa sahip.

Gazeteci Gülay Göktürk de 90 kişilik listedeki isimlerden biri. Göktürk, muhafazakar kesime karşı yapılan baskılara karşı aldığı tavırla bilinen bir isim.

Babacan’ın listesinde Ege ve Akdeniz bölgesinden az sayıda kişinin yer aldığı görülüyor. 3 İzmirli ismin yanı sıra Balıkesir’den de eski belediye başkanı var. Adana’dan ise milliyetçi siyasetçiler yer alıyor.

Babacan’ın listesinde ekonomi uzmanı isimlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Dışişleri kökenli ise sadece emekli büyükelçi Abdurrahman Bilgiç yer alıyor. Dışişleri Bakanlığı yapmış Babacan sayılmazsa listede Bilgiç dışına kamuda dışişleri tecrübesi olan bir kimse yok. Bilgiç de Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile çalışmış biri. Abdurrahman Bilgiç, Gül’ün 2015 yılında Oxford ve Londra’ya gerçekleştirdiği ziyarette eski cumhurbaşkanıyla yakından ilgilenmişti. Bilgiç, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) müsteşar yardımcısı olarak da görev yapmıştı.


9 mart 2020 tarihinde Ali Babacan'ın liderliğindeki yeni partinin kuruluş dilekçesi heyet ile İçişleri Bakanlığı'na verildi. Ali Babacan, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) adını alan partisinin 10 Mart 2020 tarihinde gerçekleşen Kurucular Kurulu ilk toplantısında genel başkanlığa seçildi.

Kurucu Üyeler


Ali Babacan
Abdurrahim Aksoy
Abdurrahman Bilgiç
Abdurrahman Müfit Yetkin
Ahmet Burçin Yereli
Ahmet Edip Uğur
Ahmet Ergin
Ahmet Faruk Ünsal
Ali İhsan Merdanoğlu
Ali Rıza Babaoğlan
Ali Ufuk Yaşar
Altuğ Ankaralı
Arzu Kılıçlar
Ayşe Ezgi Yıldırım
Bahar Ekşi
Baran Deniz Bağatur
Bekir Sıtkı Aslan
Bilgehan Çetiner
Birol Aydemir
Burak Dalgın
Burcu Yağan
Bünyamin Ünlü
Canberk Demirci
Cavit Dağdaş
Cem Avşar
Cennet Uslu
Deniz Karakullukçu
Doğa Şanlıoğlu
Elif Esen
Essum Aslan
Evrim Rızvanoğlu
Fahriye Oya Kuyumcu
Fazıl Hüsnü Erdem
Ferayi Ökmen
Furkan Aydoğan
Gül Didem Pekuz
Gülay Göktürk
Gülçin Avşar
Haldun Hakcı
Hasan Canpolat
Hasan Karal
Hatice Dudu Özkal
Hatice Selvi Demirel
Hüseyin Nalbantoğlu
İbrahim Alper Akalın
İbrahim Dönertaş
İbrahim Gezer
İbrahim Halil Çanakçı
İdris Şahin
İhsan Günaydın
İlker Çelik
Kadircan Köşdere
Kadriye Esra Aygün
Kemal Can Gür
Kerem Altun
Kerem Yavaşça
Mahmut Sami Topbaş
Medeni Yılmaz
Mehmet Avcı
Mehmet Emin Ekmen
Mehmet Şanver
Meltem Gürler
Merve Mollaahmetoğlu Keleş
Metin Gürcan
Metin Kaşıkoğlu
Muhammed İkbal Seyda
Musa Malik Yıldırım
Mustafa Ergen
Mustafa Nuri Akbulut
Mustafa Satıcı
Mustafa Uçak
Mustafa Yeneroğlu
Münevver Helün Fırat
Nazlı Sevda Vural
Nevim Bilici
Nihat Ergün
Oğuzhan Aygören
Ömer Rıfat Gencal
Ramiz Ongun
Rojhat Ölmez
Sadullah Ergin
Sanem Oktar Öğüt
Sedat Kadıoğlu
Selma Aliye Kavaf
Seyit Halil Özsoy
Tuğba Tapsız
Tunahan Elmas
Yasemin Bilgel
Zehra Zeynep Dereli
Zeynep Tatar


Ali Babacan, 11 Mart 2020 tarihinde Demokrasi ve Atılım Partisi'nin tanıtım toplantısının düzenlendiği Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'nde sahneye çıkarak bir konuşma yaptı.

Ali Babacan, Demokrasi ve Atılım Partisi'nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada "Türkiye için demokrasi zamanı geldi, atılım zamanı geldi" diye konuştu.

Babacan'ın konuşmasından satır başları:

"Hepimizin gönlü biraz buruk, ruhu biraz yaralı, hayatının baharındaki yiğit evlatlarımızın şehadetine şahitlik ettik. Bunların derin hüznü içerisindeyiz. Ülkemizin her alanda sürekli zemin kaybetmesi yüreğimizi dağılıyor. Vatandaşlarımız geleceklerinden kaygılı. İnsan haklarının ihlal edilmesi, özgürlüklerin kısıtlanması toplumumuzun nefes almasını zorlaştırıyor. Kadınlarımız tehdit altında yaşamaktan ıstıraplı. Ülkemizde adalet yaralı, demokrasimiz yaralı, halkımız ne kadar haykırsa da sesini duyuramıyor. Korku siyaseti, polemikler, kavgalar hepimizi yordu. Çalışanlarımız işsiz kalma korkusuyla yaşıyor. Emeklimiz, memurumuz her yıl daha büyük güçlüler çekiyor. Yatırımcımız önünü göremiyor. Eğitim en önemli sorun alanı olarak hâlâ önümüzde. Sağlık sistemimiz hızla bozulma sinyalleri veriyor. Şehirlerimiz hızlı betonlaşmanın ağır yükünü kaldıramıyor. Bu ülkenin insanı son birkaç yıldır çok üzüldü, yaralandı. Her şeyi elinden alındı ama sabır gösterdi. Artık geldik buradayız. Zaman Türkiye için sorumluluk alma zamanı. Türkiye için iyileşme zamanı başladı. Derdinize ortak arıyorsanız biz DEVA'yız. Derdinize hızlı çözüm arıyorsanız biz DEVA'yız. Artık DEVA zamanı diyoruz.

Değerli konuklar biz inanıyoruz ki demokrasiyi ve katılımcılığı kendi partisinde işletmeyenlerin ülkemizin demokrasisine ve geleceğine vereceği hiçbir katkı olamaz. Bir ilki gerçekleştirdik. Tüzüğümüzü çok geniş bir katılımla hazırladık. Bu süreçte toplumumuzun her kesmini dinledik. Çözümleri hep beraber masaya yatırdık. Halkımızın görüşüyle politikalarımızı zenginleştirdik. Politika zaman alan bir kavram. Biz yaptık oldu deseydik herhalde partimizi 2 ay içinde kurardık. Ama biz herkesi dinledik. Bir web sitesi açtık. Vatandaşlarımız sorunlarını bildirdi. Ülkemizin geleceği ile ilgili ne istiyorsunuz diye vatandaşlarımıza sorduk. Bu süreç Türk siyasi tarihinde bir ilk. Bu kadar geniş bir istişare ile, kolektif bir karar alma süreciyle bir partinin kurulması bir ilk. Katkı veren herkese en içten teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Keşke ülkede şartlar biraz daha normal olsaydı bize destek veren aydınlatan arkadaşlarımızın hepsi açıkça burada olsaydı. Gönüller bizimle beraber onu biliyoruz. Bu günler de geçer inşallah.

Hep beraber arkadaşlarımızla bu yola çıktık. Kurucularımız bütün bu süreçte fikirleriyle, çalışmalarıyla birlikte oldular. Dualarımızla aramızda duran tüm halkımızın beraberce kurduğu bir parti bu parti. Bizleri yeni bir parti kurmaya teşvik eden, haydi, ihtiyaç var diye bizleri cesaretlendiren halkımıza ben teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu değişim ve yenileme talebine kulak verdik. Bir bakıma üzerimizde ahlaki sorumluluk hissederek bu yola çıktık. Kendini yenileyemeyen bir siyaset anlayışıyla Türkiye'nin yola devam etmesi artık mümkün değildir. Vakit yenilenme vaktidir. Türkiyemizin DEVAsı buradadır.

"TÜRKİYE TEK BİR AKLA SIĞDIRILAMAYACAK KADAR BÜYÜK BİR ÜLKEDİR"

Bizim için siyaset dürüstlüğün ve erdemin her koşulda hakim değer olmasıdır.Tüm vatandaşlarımızın özgürlüğü, güvenliğidir. Çocuklarımızın, gençlerimizin iyi bir eğitim almasıdır, sosyal adaletin temin edilmesidir, kuvvetler ayrılığın esasına dayanan çoğulcu demokrasinin inşa edilmesidir. Bizler siyasetin sürekli olarak dışlayıcı, ötekileştirici bir dil kullanmasına karşıyız. Siyaset aynı zamanda bir mutabakat oluşturma sanatıdır. Siyaseti ötekileştirme alanı hale getirmek, belirli bir kesimden destek almaya çalışmak bizim siyaset lügatımızda yoktur. Farklı kimlikleri, farklı fikirleri zenginlik olarak değerlendiriyoruz. Herkesin yaşam tarzına sonuna kadar saygılı olacağız. Dini kutsallarımızı günlük siyasete malzeme etmeyeceğiz. Dini kutsallarımızı siyasi propaganda aracı haline getirmeyeceğiz. Türkiye tek bir akla dar bir kadroya sığdırılamayacak kadar büyük bir ülkedir. Muhalefet kurumunu ve muhalif görüşleri siyasetin vazgeçilmez bir parçası olarak görmek durumundayız. Tüm diyalog kanallarımızın her zaman açık olacağını beyan etmek istiyorum. Doğru hedeflere ancak doğru kadrolarla hayata geçirebiliriz.Birleştirici kapsayıcı ve umut veren bir siyaset üreteceğimizi, kutuplu siyasete bulaşmayacağımızı, çoğulcu siyaseti esas alacağımızı, iş birliğine açık olacağımızı ilke ve değerlerimizden asla vazgeçmeyeceğimizi, çözüm odaklı hareket edeceğimizi milletimize şimdiden beyan ve taahhüt ediyoruz.

"DEMOKRASİNİN EN İYİ ÇALIŞACAĞI PARTİ DEVA OLACAKTIR"

Partimizin her kademesindeki organ seçimlerinde delegelerin daha fazla söz sahibi olmasına söz verdik. Organ seçimlerinden adaylardan en az yarısının delegelerin önerdikleri adaylardan oluşan çarşaf listeden seçilmesini ön gördük. İddia ediyorum ki bugün partimizin tüzüğünü açın inceleyin, bütün siyasi, partiler içerisinde parti için demokrasinin en iyi çalışacağı parti DEVA olacaktır."