Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Robert Koch

Robert Koch

Doğum Tarihi: 11.Aralık.1843

Ölüm tarihi: 27.Mayıs.1910

Robert Koch kaç yaşında öldü : 67

Burcu: Yay

Meslek: Doktor

Doğum Yeri: Clausthal-Zellerfeld, Almanya

Ölüm Yeri: Baden-Baden, Almanya

Robert Koch, Antraks basili (Şarbon Hastalığı) ve tüberküloz basili (verem mikrobu)’nu ilk tespit edendir. Kendi dalında Louis Pasteur’den sonraki en büyük bilim adamı olarak kabul edilir.

Robert Koch, 11 Aralık 1843 tarihinde Clausthal-Zellerfeld, Almanya’da doğmuştur. Babasının adı Hermann Koch, annesinin adı Mathilde Julie Henriette Biewand’dir. 1866 yılında Göttingen Üniversitesinden mezun olarak tıp doktorasını aldı. 1870’li yıllardaki savaş döneminde orduda hekimlik yapmıştır. Askerlik sonrası Almanya’nın çeşitli şehirlerinde doktorluk yaparak hayatını kazandı. Bu arada bakteriyolojiye merak sardı.

Robert Koch, 1876’da şirpençe hastalığı (Şarbon) üzerinde yaptığı çalışmaların sonuçlarını yayınladı. Bu çalışmaları bakteriyolojiye karşı duyulan ilgiyi artırdı. Koch, 1880’de Alman Sağlık Komisyonuna üye seçildi. Böylece çalışmalarına daha sistemli bir şekilde devam etmek imkânını buldu. Bu sıralarda verem bütün Avrupa’yı kırıp geçiriyordu. Doktor Koch, bir veremli hasta ölünce hemen ölünün hastalıklı organlarının mikroplu kısımlarını ayrı bir yere toplardı. O sıralarda verem mikrobu henüz bilinmiyordu. Koch, bu mikrobu ele geçirmek için bütün boyayıcı maddeleri denemiş, mikroskobunu bütün büyütme derecelerine göre ayarlayıp bu basili aramış ama bir türlü bulamamıştı. Sonunda ümidini kesmiş ve bütün elindekileri yok etmeye karar vermişti. Fakat tam hepsini atmak üzereyken, yarım milimetrenin binde biri kadar büyüklükte birtakım çubuksu cisimleri fark etti. Doktor, bu çubuk biçimli mikropları ayırarak üretti, sonra da kobaylarına aşıladı. Hayvanlar verem oldular. Böylece 1882’de düşman keşfedildi ve adına “Koch basili” denildi.

Robert Koch, Antraks basili (Şarbon Hastalığı) ve tüberküloz basili (verem mikrobu)’nu ilk tespit edendir. Tüberküloz konusundaki keşifleri nedeniyle 1905 yılında Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülünü almıştır. Ayrıca koleranın da mikrobunu bulmuş, sıtma hastalığının tedavisi üzerinde çalışmış, öldürücü bir hastalık olan uyku hastalığının Afrika’da yaşayan çeçe sineklerinden geçtiğini keşfetmiştir.

Robert Koch, 1880′de Berlin’de bulunan imparatorluk Sağlık Dairesine atandı. 1904 yılına kadar süren bu görevinin yanı sıra Berlin Üniversitesinde Hijiyen Enstitüsü ile yeni kurulan Mikrobik Hastalıklar Enstitüsünün de müdürlülerini üstlendi. Her biri ayrı ayrı yüzyılımızı etkileyecek olan bir takım buluşların sahibi Georg Theodor August Gaffky, Friedrich Loeffler, Emil Adolf von Behring ve Paul Ehrlich gibi tıp uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışan Koch, tıbba yaptığı en önemli katkılarını bu dönemde gerçekleştirecekti. Nitekim 1882 yılında, kendi adıyla Koch basili“ olarak anılacak olan tüberküloz mikrobunu buldu. Aslında Parisli hekim Jean Antoine Villemin tüberkülozun bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve aşı yoluyla hasta hayvandan sağlam olanlara bulaştırılabileceğini 1865 yılında göstermişti. Ancak hastalığın gerçek taşıyıcısının tüberküloz basili olduğunu Koch kanıtlayacaktı. Bunu yapabilmek için Robert Koch önce tüberküloz basilini kültür içinde büyütmeyi başardı. Sonra da kültür ürünlerini hayvanlara enjekte ederek hastalanmalarını sağladı. Böylece belirli bir hastalığa ancak özgül bir basilin yol açabileceğini sergilemiş oluyordu.

Robert Koch, 1888’de tanınmış doktor ve bilginlerle birlikte Mısır ve Hindistan’a gönderildi. Bu ülkelerde yaygın bir halde olan kolera hastalığının sebeplerini inceleyecekler, bir tedavi şekli bulmaya çalışacaklardı. Koch, bu hastalığın da mikrobunu buldu. Daha sonra Berlin Üniversitesine profesör oldu.

Robert Koch, 1896-1906 yılları arasında Afrika’ya yaptığı birkaç seyahat sırasında uyku hastalığının çeçe denilen sineklerin ısırması sonucunda ortaya çıktığını buldu. Bundan dolayı, 1905’te Nobel Tıp ödülünü kazandı. Ömrünün sonuna kadar tıp konusunda çeşitli eserler hazırladı.

Evlilikleri :
1.eşi: 1867 yılında Emma Adolfine Josephine Fraatz ile evlendi. 1893 yılında boşandı. Gertrude Koch (d.1868) adında bir çocuğu oldu.
2.eşi: 1893 yılında Hedwig Freiberg ile evlendi.

Robert Koch, 27 Mayıs 1910 tarihinde Baden-Baden, Almanya’da 67 yaşında kalp hastalığından ölmüştür. Vasiyeti üzerine mumyalanıp Baden-Baden’e gömüldü.

Kaynak:Biyografiler.com