Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.
Akira Yoshino

Akira Yoshino

Doğum Tarihi: 30.Ocak.1948

Akira Yoshino kaç yaşında : 76

Burcu: Kova

Meslek: Kimyager

Doğum Yeri: Suita, Osaka, Japonya

Akira Yoshino, M. Stanley Whittingham ve John B. Goodenough ile birlikte 2019 yılı Nobel Kimya Ödülünün sahibi oldu.

Akira Yoshino, 30 Ocak 1948 tarihinde Japonya, Osaka, Suita'da doğmuştur. 1966 yılında Osaka Şehrindeki Kitano Lisesi'nden mezun oldu. Kyoto Üniversitesinden petrokimya ve Elektrokimya alanında okuyarak 1970 yılında lisans ve 1972 yılında da yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. Osaka Üniversitesinde doktorasını 2005 yılında tamamladı.

Akira Yoshino, 1972 yılında Kyoto Üniversitesinde yüksek lisansını bitirdikten hemen sonra, Japonya merkezli bir kimya şirketi olan Asahi Kasei'de çalışmaya başladı. 1982 yılında da Kawasaki Laboratuarı'nda çalışmaya başladı ve 1992 yılında iyon bataryaları için ürün geliştirme yöneticiliğine terfi etti. 1994 yılında LIB üreticisi A&T Battery Corp. için teknik geliştirme müdürü oldu.

Akira Yoshino 1981 yılında, içinde poliasetilen kullanan şarj edilebilir piller üzerine araştırmalara başladı. Akira Yoshino 1983 Yılında prototip olarak ürettiği şarj edilebilir lityum iyon pilini 1985 yılında Poliasetilen kullanarak geliştirdi ve patenti aldı. Akira Yoshino, Cep telefonlarında ve bilgisayarda kullanılan lityum-iyon pilin (LIB) mucididir. Lityum-iyon pil (LIB) 1991 yılında Sony ve 1992 yılında A&T Batarya ( Asahi Kasei ve Toshiba'nın ortak girişim şirketi) tarafından ticarileştirilmiştir.

Akira Yoshino, 2017 yılından itibaren beri Japonya, Nagoya'da bir özel üniversite olan Meijo Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır.

John B. Goodenough, İngiliz kimyager M. Stanley Whittingham’ın daha önce yaptığı lityum-iyon şarj edilebilir pillerin kapasitesini daha da geliştirerek iki katına çıkardı ve 2001 yılında da Japon kimyager Akira Yoshino da akü yapımında ilave iyileştirmeler yaptı. Akira Yoshino da bataryalardaki saf haldeki lityumu bütünüyle çıkarıp, bataryaları yalnızca lityum iyonlarıyla çalışabilir hale getirdi. Bu icat, bataryaların pratik hayatta yaygın kullanımını mümkün hale getirdi.

Akira Yoshino, M. Stanley Whittingham ve John B. Goodenough ile birlikte lityum iyon bataryaların icat edilmesine katkıda bulunan çalışmalarından ötürü 2019 yılı Nobel Kimya Ödülünün sahibi oldu. Ödülün yanı sıra 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para armağanının da sahibi oldular.

Ödülleri :
2019 - Nobel Kimya Ödülü
2018 - Japonya Ödülü (2018) 2014 - Charles Stark Draper Ödülü
2013 - Global Enerji Ödülü
2012 - IEEE Çevre ve Güvenlik Teknolojileri Madalyası


Kaynak:Biyografiler.com