Uluslararası Göç Örgütü: ''Iraklılara 50 milyon dolar yardım gerekiyor''
2007-01-31
Irak'ta etkileri her geçen gün daha fazla hissedilen iç savaş ortamı, Iraklıları göçe zorluyor. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre Iraklılara yılda 50 milyon dolarlık yardım gerekiyor.
Mezhep çatışmaları ve suç oranının giderek artması Iraklıları göçe zorluyor. Yurtdışına kaçma olanağı bulamayan Iraklılar çareyi ülke içinde daha güvenli buldukları bölgelere göç etmekte buluyor.
Geçen yıl Irak'ın 15 ilinde göç araştırması yapan Uluslararası Göç Örgütü'ne göre her gün binden fazla Iraklı evini terkediyor. Göç edilecek bölge seçilirken şiddet olayları azalmasa bile, daha çok homojen bölgeler tercih ediliyor.
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre Iraklılara yılda 50 milyon dolarlık yardım gerekiyor. Örgütün bu yıl toplayabildiği yardım ise sadece 4 milyon dolar.
Amerikan tıbbi yardım kuruluşu International Medical Corps da, göç raporunda Bağdat'ta geçen yıl yaklaşık 500 bin kişinin evlerini terk ettiğini, bu yılın ortasına kadar buna 1 milyon kişinin daha eklenebileceğini açıkladı.
Araştırmacılar, iç göçün, geçen yıl Samarra'daki Şii türbesine düzenlenen bombalı saldırıdan sonra hızla arttığına dikkat çekiyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, Irak'ta 1.7 milyon kişi ülke içinde göç etti. Irak'ın işgalinden önce de yaklaşık 2 milyon Iraklı ülkesini terketmiş ve bu kişilerin çoğu Ürdün ve Suriye'ye yerleşmişti.
"Irak iç savaşın eşiğinde"
Bu arada ABD’nin saygın düşünce kuruluşu Brooking Institute tarafından hazırlanan Ortadoğu politikası raporunda, ''Irak hızla bir büyük bir iç savaşa sürükleniyor ve bu savaşın komşu ülkelere sıçrama olasılığı var'' ifadesi yer aldı.
Raporda ayrıca, Irak savaşının kitlelerin ölümüne, mülteci akınlarına, Körfez petrol kaynaklarının ciddi bir şekilde kesintiye uğramasına yol açacağı ve ABD’nin bölge üzerindeki etkisinde kesin bir azalma meydana geleceği öngörülüyor.
Raporda, savaşın komşu ülkelere 'sıçraması'nın önlenebilmesi için ABD’nin ne yapması gerektiğine dair tavsiyeler de var.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Afganistan, Kongo, Lübnan, Somali ve Yugoslavya’yı örnek göstererek buralarda yaşanan iç savaşlardan dersler çıkarıyor.
"Tarihe karşı küstahça davrandık"
Rapor, Clinton yönetiminde de görev yapan ve bir CIA danışmanı olan Kenneth Pollack ve Daniel Byman tarafından kaleme alındı.
Pollack, İngiliz Financial Times gazetesine "Tarihe karşı küstahça davranarak hazırlık yapmadan işgal edebileceğimizi sandık. Şimdi Irak’ın trajik tarihinde bir sonraki adımın ne olacağına dair korkularımız konusunda alçakgönüllü olursak iyi bir iş yapmış olacağız" dedi.