ABD ve İsrail'den sınırlı temas
2007-03-18
ABD'nin, yeni Filistin hükümetinin Hamaslı olmayan üyeleriyle teması gözardı etmediği bildirildi. Kudüs'teki Amerikan konsolosluğundan yapılan açıklamada, ABD'nin kabinenin Hamaslı üyeleriyle temas kurmayacağı, ancak duruma göre diğer üyelerle görüşebileceği belirtildi.
Konsolosluk sözcüsü Micaela Schweitzer-Bluhm, "Yabancı terör örgütlerinin üyeleriyle görüşmeme politikamızı sürdüreceğiz" dedi.
ABD'nin tutumundaki bu değişiklik, İsrail'le bugüne kadarki paralel görüşlerinden sapmaları anlamına geliyor. İsrail kabinenin tümünü boykot edeceğini açıklamıştı.
Bu arada ABD'nin Kudüs Konsolosluğundan yapılan açıklamada, yeni birlik hükümeti kurulmasına rağmen, Filistin hükümetine doğrudan yardım ambargosunu kaldırmayacakları bildirildi.
İSRAİL CEPHESİ
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bugün bakanlar kurulunda yaptığı, yeni kurulan Filistin hükümetiyle çalışmayacağına ilişkin konuşmasında, Filistin lideri Mahmud Abbas ile sınırlı teması sürdüreceğini söyledi.
Olmert, Abbas ile gelecekte yapacağı görüşmelerin, insani konularda olacağını, barış görüşmeleriyle ilgili ciddi konuları, Hamas örgütü ile ittifak kurmasının ardından Abbas ile de görüşmeyeceğini ifade etti. Bu arada İsrail kabinesi, Başbakan Ehud Olmert'in "yeni Filistin birlik hükümetinin boykot edilmesi" çağrısını onayladı.
ANKARA'NIN AÇIKLAMASI
Dışişleri Bakanlığı, Filistin'de kurulan Ulusal Birlik Hükümetinin barış çabaları ve Filistin halkının beklentileri bağlamında yeni bir umut olarak görüldüğünü bildirdi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Filistin'de kurulan ulusal birlik hükümeti, barış çabaları ve Filistin halkının beklentileri bağlamında yeni bir umut olarak görülmektedir" denilerek, Filistin halkının sıkıntılarının giderilmesi, Filistin'de iç barışın sağlanması ve kurumların yeniden işlevsel hale getirilmesi bakımından yeni hükümeti zorlu bir görev beklediği kaydedildi.
Açıklamada, Ulusal Birlik Hükümetinin bu görevi layıkıyla yerine getirebilmesi ve halkın beklentilerine cevap verebilmesi için uluslararası toplumun tam desteğini arkasına almasının temel bir gereklilik olduğu vurgulandı.
İNGİLTERE: "DOÐRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADIM"
İngiltere, dün parlamentodan güvenoyu alan yeni Filistin hükümeti için "doğru yönde atılmış bir adım" değerlendirmesinde bulundu. Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, yeni hükümetin platformunu ve eylemlerini yakından izleyeceklerini ve buna göre karşılık vereceklerini ifade etti.