Gaziantep Kalesi’ne Gökten Piyano!
2006-09-15
Tuluyhan Uğurlu’nun, Gaziantep 1. Uluslararası Altın Fıstık Kültür ve Sanat Festivali’nin açılış gününde vereceği konser için, şehrin tam ortasında yer alan tarihi kaleye helikopterle piyano indirilecek.
Gaziantep Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Gaziantep 1. Uluslararası Altın Fıstık Kültür ve Sanat Festivali, 15 Eylül Cuma günü heyecanlı ve anlamlı bir etkinlikle başlayacak. Gaziantep Kalesi’ne helikopterle piyano indirilecek. Daha önce Nemrut Dağı zirvesinde 2150 metrede konser veren Tuluyhan Uğurlu, festivalin açılış gününde piyanosu ile Gaziantep’in en yüksek noktasından tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajı verecek. Kalenin duvarlarına yansıtılacak görüntülerle Antepliler konseri şehirden de izleyebilecek.
Tuluyhan Uğurlu’nun festival açılış gününde vereceği konser için İstanbul’dan özel olarak getirilen piyano hava durumuna göre belirlenecek saatlerde helikoptere bağlanarak zirveye çıkarılacak. Piyanonun indirilmesinin ardından kalede Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve Tuluyhan Uğurlu’nun katılacakları bir basın toplantısı düzenlenecek ve etkinlikle ilgili bilgi verilecek. Havanın kararmasından sonra ise Tuluyhan Uğurlu konseri başlayacak.
1998’den beri Gaziantep’te çeşitli etkinliklerde her yıl mutlaka konser veren Tuluyhan Uğurlu, “Dünyanın en sıcakkanlı insanlarının yaşadığı, becerisi, kültürü ve koruduğu gelenekleri ile örnek alınması gereken bu kente hizmet etmek boynumun borcu” diyor.
Piyano Çoksesliliktir, Çokseslilik de Demokrasidir
Uğurlu, tıpkı Nemrut Dağı konserinde olduğu gibi Antep Kalesi konserinde de Anadolu’nun zirve noktalarından dünyaya barış ve kardeşlik mesajları vermeye devam ediyor.
“Anadolu’ya yabancısı olduğu bir enstrümanla gidip konserler veriyorum, olabildiğince her yere piyano aldırmaya çalışıyorum. Çünkü piyano çoksesliliktir. Çokseslilik de demokrasi demektir. Konserlerimde bunu vurgulamaya çalışıyorum” diyor.
Gaziantep Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği hususunda kesin bir bilgi olmamakla beraber, yapılan incelemeler sonunda kalkolitik dönemden itibaren iskan gördüğü bilinmektedir. Bugünkü biçimini ise Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde M.S. 6. yüzyılda almıştır.