En çok kadın programlarına şikayet geliyor
2006-11-04
RTÜK İletişim Merkezi'ne (RİM) ilk gün 712 başvuru yapıldı. En çok şikayet kadınlara yönelik sabah saatlerinde yayınlanan programlar hakkında gelirken, vatandaşlar tepkilerini, “Kadın programları ev kadınlarına boşa zaman geçirtiyor” sözleriyle dile getirdi.
RTÜK'ten alınan bilgiye göre, televizyonlarda gündüz kuşağında yayınlanan kadın izleyicilere yönelik programlar en fazla şikayeti alan programlar oldu.
Vatandaşların radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili görüşlerinin doğru ve sağlıklı bir biçimde alınması amacıyla dün açılan RTÜK İletişim Merkezine (RİM) ilk gün vatandaşlardan başvuru yağdı. Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın da katıldığı bir tanıtım toplantısıyla dün hizmete giren RTÜK'ün “444 1 178” hattına ilk gün vatandaşlar tarafından toplam 712 başvuru yapıldı.
Daha önce başvuru alınamayan illerden çok sayıda vatandaşın da arayarak önerilerini ve şikayetlerini bildirdiği RİM'e, ulusal televizyon kanallarının yanı sıra yerel televizyon kanallarıyla ilgili çok sayıda başvuru yapılması dikkat çekti.
RİM'e gelen başvurular, operatörler tarafından bilgisayara aktarılarak aynı anda çağrı merkezinden Radyo ve Televizyon Üst Kurulundaki merkeze yönlendirildi. Arayanların bir bölümü RTÜK İletişim Merkezinin hizmete girdiğini televizyondan öğrendiklerini belirterek, Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna teşekkür etti.
ŞİKAYETLER VE ÖNERİLER
İlk gün yapılan başvurularda, televizyonlarda gündüz kuşağında yayınlanan, kadın izleyicilere yönelik programlar en fazla şikayeti alan programlar oldu. Başvuruların bazıları şöyle:
-“... reklamında küçük bir yaratık çıkıyor. Torunlarım ondan korkuyorlar ve uyuyamıyorlar. Lütfen bu reklamı kaldırın.”
-“Semra Hanım hala programa çıkıyor. Lütfen engelleyin.”
-“İzmir'de küçük çocuğa yapılanlar insanlık dışı. Çocuklarım haberlerde görmüşler ve soruyorlar. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Lütfen bu haberleri yayınlarken çocukların da izleyebileceğini göz önünde bulundursunlar.”
-“Klipler çok açık saçık. Lütfen buna bir çözüm bulun.”
-“Reklamların sesi çok yüksek.”
-“Daha çok çizgi film istiyoruz.”
-“Sabahları yayınlanan, Aydın'ın, Seda Sayan'ın, Hülya Avşar'ın, Ahu Tuğba'nın olduğu programları hangi kitle seyrediyor, merak ediyorum.”
-“İnci Ertuğrul ve Serap Ezgü insanların özel hayatlarını yansıtıyorlar, yanlış buluyorum.”
-“Daha az reklam istiyoruz.”
-“Sürekli dizi izliyoruz ama dizilerde çiftçilerin sorunları, ekonomik sorunlar hiç dile getirilmiyor. Bunlara da değinilsin.”
-“Eğitici içerikli programlar daha erken yayınlansın.”
-“Kadın programları ev kadınlarına boşa zaman geçirtiyor.”
-“Çocuk kanalında şiddet içerikli çizgi filmler var. Buna müdahale edilsin.”
-“Dizilerin daha fazla tekrarı yapılsın.”
-“Komedi adı altında çocuklara sahtekarlık aşılanıyor.”
-“Reklamlar çocukların uyku saatlerine göre düzenlensin. Reklam yüzünden yayın uzuyor.”
-“Haber programlarında RTÜK İletişim Merkezinin telefonu verilsin.”
-“Hava tahminleri tutmuyor. Şikayetçiyim.”
RTÜK İLETİŞİM MERKEZİ
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, vatandaşların radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili görüşlerinin en doğru ve sağlıklı biçimde alınmasını sağlamak amacıyla 178 Alo RTÜK hattının yerine, yeni bir iletişim merkezi kurdu. Vatandaşlar yeni RTÜK İletişim Merkezine 444 1 178 numaralı telefonu arayarak yurdun her yerinden ulaşabilecekler.
Bütün aramalar için vatandaşlardan sadece şehir içi konuşma bedeli kadar ücret alınacak.
Yeni uygulama ile vatandaşlar, 24 saat açık olacak 444 1 178 numaralı telefon hattı üzerinden, bilgisayarlı kayıt sistemi yerine, RTÜK İletişim Merkezinde görevli, özel eğitim almış bir personele bağlanarak, yayınlarla ilgili görüşlerini bildirecekler. Böylece vatandaşlar RTÜK'le bilgisayarlı kayıt sistemi olmaksızın doğrudan iletişim kurabilecekler.
Vatandaşlardan alınan bildirimler RTÜK İletişim Merkezi bünyesinde istatistiksel verilere dönüştürülecek.
Toplanan veriler Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun değerlendirmeleri için önemli bir kaynak görevi görecek.
RTÜK İletişim Merkezine gelen beğeni, şikayet ve talepler RTÜK tarafından yayıncı kuruluşlara da gönderilecek ve radyo ve televizyon kuruluşlarının oto kontrol mekanizmalarının daha sağlıklı çalışmasına katkıda bulunacak.