Avam Kamarası'ndan Hamas raporu
2007-01-31
İngiltere'de milletvekillerinden oluşan bir komite, Filistin topraklarında iktidardaki Hamas hükümetine yönelik ekonomik ambargo ve yaptırımları eleştiren bir rapor yayınladı.
Avam Kamarası Uluslararası Kalkınma Komitesi'nin raporunda, Hamas'a verilen malî yardımların kesilmesinin ve İsrail'in vergi ve gümrük gelirlerinden Filistin hükümetine aktarılan payı dondurmasının Hamas'ı İran'a yönelttiği savunuldu.
ABD, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Rusya'dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü'nün barış sürecine yeniden işlerlik kazandırmak amacıyla cuma günü toplanması bekleniyor.
Yaklaşık bir yıl önce Hamas'ı iktidara getiren seçimlerin ardından İsrail hükümeti Filistin'e boykot uygulamaya başlamıştı.
Vergi ve gümrük gelirlerinden Filistin'e sağlanan katkı dondurulmuş, Hamas'ı bir terör örgütü olarak kabul eden ABD ve Avrupa Birliği maddî yardımları kesmişti.
Ancak Avam Kamarası'nın Uluslararası Kalkınma Komitesi tarafından hazırlanan raporda Hamas'ı tecrit eden bu tutumun sürdürülemez olduğu ve büyük olasılıkla beklenenin tersi bir etki yarattığı vurguluyor.
Aynı komitenin iki yıl önce hazırladığı bir başka raporda da Filistin halkının içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekilmiş, Gazze Şeridi'nde ve Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde en temel ihtiyaçlarını karşılayamayan Filistinlilerin beslenme sorununun bir dizi Afrika ülkesinden daha kötü durumda olduğuna vurgu yapılmıştı.
Son bir yıldır uygulanan ekonomik ambargonun bu durumu daha da kötüleştirdiğine işaret eden yeni rapor, yaptırımların Hamas hükümetinin şiddeti reddetmesini ya da İsrail'i tanımasını sağlamadığını belirtiyor.
Raporda, Hamas'ın alternatif kaynak arayışına girdiği ve özellikel İran'a yöneldiği kaydediliyor.
Uluslararası yardımlar BM aracılığıyla ya da geçici dolaylı kaynaklar vasıtasıyla Filistin halkına ulaştırılmaya çalışılırken, raporu hazırlayan İngiliz milletvekilleri gelinen durumun Filistin Yönetimini etkisiz kıldığını ve bağımsız bir Filistin devleti umutlarına zarar verdiğini söylüyor.
Uluslararası Kalkınma Komitesi, Hamas'ı köşeye sıkıştırmaya çalışan politiklaların şiddeti daha fazla körükleyebileceği uyarısında bulunarak, bunun yerine Hamas'ı diyalog ortamına çekmek gerektiği önerisinde bulunuyor.