Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.

Almanya Başbakanı Merkel Türkiye’de

2006-10-06

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye geldi.

Öğle saatlerinde Ankara’ya gelen Merkel, Başbakan Erdoğan ile görüştü. Akşam ise Merkel onruna bir iftar yemeği verildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara’daki temasları çerçevesinde ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha sonra Başbakanlık merkez binada ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Alman bir gazetecinin, Ankara Protokolü’nü hatırlatarak, limanların Güney Kıbrıs gemilerine açılıp açılmayacağına yönelik soru üzerine Erdoğan, “Bu konunun detaylarını akşam şansölyeyle görüşeceğiz. Ancak bizim bu konuyla ilgili olarak şu anda söylediğimiz bir şey var. Tezimiz şu, diyoruz ki Ankara Protokolünü, özellikle Kıbrıs’taki şu anda yaptırım olarak söylenen konulara yönelik tek taraflı bir yaptırım söz konusu değil. Burada karşılıklı yaptırım söz konusu. Her şeyden önce Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyonların kaldırılması gerekir. Bu izolasyonlar kaldırılmadan bu tür bir şeyin bizden istenmesi bu bir defa adil bir yaklaşım olmaz. Bizim her zaman söylediğimiz bir konu var. Bildiğiniz gibi o da şudur, Kuzey Kıbrıs bir terör bölgesi midir? Bir uyuşturucu merkezi midir? Bir kara para aklama yeri midir? Niçin bu izolasyonlar Kuzey Kıbrıs’a uygulanıyor?” dedi.

Erdoğan, “Şu anda bu konuda izolasyonlar kalkmadıkça biz limanların ve hava alanlarının açılması noktasına asla sıcak bakmıyoruz. Bunu da özellikle ifade etmem gerekir” dedi.

Merkel de bir gazetecinin “Kıbrıs’a izolasyonların kaldırılması konusundaki bir soruya şu yanıtı verdi: “Ankara protokolünün bizim açımızdan yerine getirilmesi gerekiyor. Finlandiya önerisi masada. Öneri Türkiye tarafından da olumlu karşılandı. AB müzakerelerinin devam edilebilmesi için Kıbrıs sorununun halledilmesi gerekiyor” yanıtını verdi.

MERKEL ONURUNA İFTAR YEMEÐİ
Erdoğan, AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonunda kendisi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel onuruna verilen iftar yemeğine katıldı.

Erdoğan, iftarın ardından yaptığı konuşmada, Almanya Şansölyesi Merkel’i Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk resmi ziyarette ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

“Bugün dünyada barış ve hoşgörüye her zamankinden daha çok ihtiyaç var” diyen Erdoğan, bu dönemde gerçekleştirilen bu buluşmanın son derece anlamlı bir buluşma ve mesaj olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Birbirimizi dinlemeye, adet ve geleneklerimiz de dahil olmak üzere birbirimizi daha iyi tanımaya zaman ayırmalıyız. Bu akşam benim için bu açıdan çok önemli bir fırsat” dedi.

Orucun Hristiyanlıkta da bulunan bir gelenek olduğunu dile getiren Merkel, oruç ile insanların kendilerine hakim olduklarını ve bilinçli bir sakınma yaşadıklarını söyledi.

Merkel, “Birbirimizi görmek, deneyimlerimizi paylaşmak, farklı dinler ve kültürlerarası yapıcı diyaloğun başlangıcını oluşturur. Birbirimizi dinlemeye, adet ve geleneklerimiz de dahil olmak üzere birbirimizi daha iyi tanımaya zaman ayırmalıyız. Bu akşam benim için bu açıdan çok önemli bir fırsat” diye konuştu.

TÜRKİYE-AB
“Türkiye’nin AB’ye yaklaşmasına ve Türkiye’nin AB’ye entegre olmasına büyük önem atfetmekteyiz” diyen Merkel, iki ülkede yaşayan herkese, sadece ekonomik değil siyasal açıdan da büyük görevler düştüğünü ifade etti.

İki ülke Dışişleri bakanları nezdinde başlatılan ve gerek üniversiteler, gerek bilim, gerekse kültür alanında işbirliğini yoğunlaştırmayı hedefleyen girişimi de desteklediklerini anlatan Merkel, “Bir Türk-Alman üniversitesinin Türkiye’de kurulmasını destekliyoruz” dedi.

Merkel, gelecek yıl Türkiye’nin Almanya’nın önemli sanayi fuarı olan Hannover Fuarı’nda partner olacağını ve Başbakan Erdoğan’ı da bu fuara davet ettiklerini belirterek, Türkiye’nin Frankfurt Kitap Fuarı’nda da konuk ülke olduğunu hatırlattı.

Merkel’in ziyaretinin gündeminde ekonomik ilişkiler ve Türkiye’nin AB üyeliği var. Türk tarafı, 1 Ocak’ta AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Almanya’dan destek isteyecek. Görüşmelerde Almanya’daki Türk azınlığın sorunları da ele alınacak.