Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.

Soroptimist


Soroptimist

Soroptimist kelimesi , “sorore - kız kardeş” ve “optima – iyi niyet” kelimelerinin bileşimlerinden oluşmuş ve "en iyiyi amaçlayan iş ve meslek kadınları " olarak tanımlanmaktadır.

Tarihçe
Kadınların ve genç kızların hayatlarını geliştirmek için birbiriyle koordineli çalışan küresel gönüllü bir hareket olan Uluslararası Soroptimist (SI) teşkilatının ilk kulübü 1921 yılında Oakland, Kaliforniya’da (ABD) kurulmuştur. İlk kulübün kurulması sonrasında yine bu coğrafyada ardı ardına diğer kulüpler kurulmuştur.

Avrupa’da ilk kulüpler 1924 yılında Londra ve Paris’te kuruldu. Amaç, Amerika’da, Büyük Britanya’da, Avrupa kıtasında aynı anda gelişmeye başlamış olan düşüncenin, iş ve meslek kadınlarının ortak olarak yürüttükleri hizmetin kadın ve genç kızlara dünyada yaygınlaştırılmasıydı. 1928 yılı itibarıyla Amerika (SIA) ve Avrupa’dan (SIE) oluşan iki Federasyonda birçok kulüp açıldı. Aralarındaki bağlantı “Uluslararası Soroptimist Ortaklığı”nın oluşturulmasıyla 1928 yılında kuruldu. 1934’de üçüncü federasyon “Büyük Britanya & İrlanda” (SIGBI) kuruldu. 1978 yılında Soroptimist Kulüpleri olan ülkelerin sayısı 55’e ulaşmış ve her kıtada birçok kulüp yer almaya başlamıştı. Çok farklı kültürel ve ekonomik geçmişleri vardı ve aynı yıl dördüncü federasyon olan Güney Batı Pasifik Federasyonu (SISWP) kuruldu. Son olarak ise 2020 yılında Avrupa Federasyonundan ayrılan Afrika kulüpleri tarafından Afrika Federasyonu kuruldu. (SIAF) Uluslararası Soroptimist Federasyonu her biri kendi içinde ünyon ve kulüplere ayrılmış, Amerika, Avrupa, Büyük Britanya –İrlanda, Güney Batı Pasifik ve Afrika olmak üzere beş federasyondan oluşmaktadır.

Türkiye’de ise, ilk kez 1948 yılında aydın Türk kadını, yazar Müfide Ferit Tek tarafından kurulan İstanbul Soroptimist Kulübü zamanla başka kulüplerin de kurulmasıyla genişlemiştir. Uluslararası Soroptimist Avrupa Federasyonu (SI/E) üyesi olan ve 1953 yılında İstanbul ve Ankara kulüpleri ile kurulan TSKF, bine yakın üyesi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Kamu yararına bir dernek olan TSKF, kadınlar ve genç kızlar için 5 önemli alanda çalışmaktadır: Eğitim, Ekonomik güçlenme, Kadına Karşı Şiddetin Ortadan Kaldırılması, Sağlık ve Sürdürülebilir Çevre.