Biyografiler.com : Her yaşam bir iz bırakır. | Türkiye'nin en çok okunan biyografi sitesine hoş geldiniz.

Şerpa


Şerpa

Nepal'in dağlık kesiminde, özellikle Himalayalar'da yaşayan halk. Nepal'deki Şerpaların 2001 yılındakki sayıları 150.000 kadardır.

Şerpalar Nepal'in dağlık bölgesinde yaşayan, etnik bir grup. İsimlerini Tibet dilinde doğu anlamına gelen 'şer' ve halk-insan anlamına gelen 'pa' ekinden alıyorlar. Onların görevi ise Everest'e çıkmak için bölgeye gelen tüm dağcılara yardımcı olmak.

Himalayalara tırmanmak isteyenlere genelde hep bir Şerpa eşlik ettiğinden, ülkeleri zirvelerde temsil eden özel görevliler için de 'Şerpa' tanımı kullanılıyor. Şerpalar 500 yıl önce Doğu Tibet'ten Nepal'e göç etmişler. Şerpa sözü, Tibet dilinde doğu anlamına gelen 'şer' ve halk-insan anlamına gelen 'pa' ekinden oluşuyor.

Şerpalar yüzyıllardır Everest'in eteklerinde hayvancılık ve tuz ticareti ile uğraşırken son 50 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen dağcılara destek olmalarıyla adlarını dünyaya duyurdular. Yüksek irtifaya alışkın olmaları nedeniyle çok az oksijenle yetinebilmeleri, güçlü olmaları nedeniyle çok iyi yük taşımaları ve soğuğa dayanıklı olmaları sayesinde Everest'e çıkmak için bölgeye gelen tüm dağcılar için yardımcı olarak göze çarpıyorlar.

Everest’in zirvesine çıkan dağcıların çok büyük bölümü bu başarılarını tamamen Şerpalara borçlular. Ekibin tırmanışı sırasında çadırları onlar kuruyor, üst kamplara gitmesi gereken yükü onlar taşıyor.

Yiyecek ve içecekleri de onlar hazırlıyor, rotaları, güvenlik araç gereçlerini, ipleri ve boltları da onlar döşüyor. Geriye dağcılara sadece tırmanmak ve dinlenmek kalıyor.

Bir Şerpa bu hizmetlerinin karşılığında bir tırmanıştan 1000 ile 2000 dolar arasında bir kazanç sağlıyor. Hayatlarını büyük risklere attıkları düşünülürse bu paranın ne kadar az olduğu anlaşılıyor.

Ancak dağlarda geçim koşulları bir hayli zor olan Şerpalar için bu paralar hiç de fena sayılmıyor. Şerpaların çoğunun ismi birbirine benziyor. Genellikle doğdukları günün adını alıyorlar.

Örneğin pazar günü doğmuş bir Şerpa'nın adı Nima olurken, pazartesi günü doğmuşsa Dawa, salı ise Mingma, çarşamba Lhakpa, perşembe Phurba, cuma Pasang ve cumartesi Pemba.