Otokrasi
otokrat
Otokrasi, bir çeşit hükûmet sistemidir. Yönetici, bütün siyasi yetkileri tek başına elinde bulundurur ve yasalara karşı olarak herhangi bir yargılanmaya maruz kalmaz.
Otokrasi, monarşinin bir çeşididir. Yönetici, bütün siyasî yetkileri tek başına elinde bulundurur. Fakat monarşinin aksine yönetim miras yoluyla kalmamış, kişi tarafından ele geçirilmiştir.
Otokrat (buyurgan) rejimlerin temel özelliği, yönetimlerin halk adına karar vermesi, kendine göre iyi, doğru ve güzel olanları dayatması, buna karşın halkın sorunlarını çözümlemeyi de üstlenmesidir.
Demokrat (katılımcı) rejimlerin temel özelliği ise halkın kendisi için iyi, doğru ve güzel olanlara karar vermesi, sorunlarının çözümlerini kendisinin üretmesi, yönetimlerin de bu çözümlerin hayata geçirilmesi için -varsa- engelleri ortadan kaldırmasıdır. Demokrasilerde, toplumun sorunlarına karşı ürettiği çözümlerin yönetimlere iletilmesi için temsilcilerini kullanması, bu rejimlerin belirgin özelliğidir.
Tarih boyunca monarşi ve farklı yönetim biçimleriyle yönetilen devletler olmuştur. Günümüzde bile hala farklılık kazanmaktadır. Özellikle, demokrasinin olmadığı ülkelerde otokrasi baş gösterir.
Dünya siyasi tarihi pek çok devrime, yeniliğe tanıklık etmiştir. Demokrasi, monarşi, otokrasi, cumhuriyet, başkanlık gibi farklı yönetim modelleri oluşturulmuştur.
TEK KİŞİNİN YÖNETİMİ
Despot ve demokrasi kültürünüğn olmadığı Uzak Doğu, Afrika, Latin Amerika Orta Doğu, Asya ülkelerinden otokrasiye rastlamak mümkün.
Henedanın babadan oğula geçtiği, bütün yönetimin tek elde toplandığı bu rejimler, varlığını günümüzde bile sürdürmektedir.